Страница 36 от 54 ПърваПърва ... 26343536373846 ... ПоследноПоследно
Резултати от 526 до 540 от общо 806
Like Tree3Одобрявам

Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Nov 2011

Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    Ellie, не е толкова малко жилището, просто трябва да се внимава в правилния избор на уреди. Има котлета по 12, 16, 20кВт, които са подходяши за това жилище.
    Благодаря за този отговор. Значи все пак колкото и да ме убеждават за климатиците, има надежда и за постигане на комфорт :rolleyes:
    Общо взето досега се лутах какво да избера, тъй като колкото хора, толкова и мнения. Но щом има възможност за такова отопление и в моя случай, спокойно мога да насоча усилията си към намиране на подходящ вариант и изпълнители.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Oct 2009

Цитат Първоначално публикувано от Magnolia

Нали при кондензните котли дават ефективността да е най-висока при Т до 50-55 гр., каква е логиката тогава? От това не следва ли, че трябва да работи на максимална мощност и едновременно с това да поддържа тази температура, за да има най-висока ефективност? И коя мощност се приема за номинална при двуконтурните котли - видях, че дават различни максималните мощности при отопление и БГВ?
    Кондензните уреди имат максимална ефективност, когато работят при максимално ниска температура. Именно за това, те са много ефективни при работа за подово отопление. Ако погледниш техническите параметри, ще видиш следното:
    Коефициент на ефективност в зависимост от настройката на максималната отоплителна мощност
    (по стандарт DIN 4702,част2), при 40/30 ºС - 109%
    при 75/60 ºС - 107%
    Аз лично съм измервал реален КПД на кондензен уред при работа в режим отопление при 40/30 ºС - 98%.
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1321692966[/time]_________________________________________________

Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    Ellie, не е толкова малко жилището, просто трябва да се внимава в правилния избор на уреди. Има котлета по 12, 16, 20кВт, които са подходяши за това жилище.
    Моето предложение е 12 kW уред в комбинация с малък (70 - 80 L)обемен бойлер. Големите производители не предлагат двуконтурни уреди с мощност по-малка 18 - 20 kW. Някъде из форума бях обеснявал много подробно защо.
    Ако не го намираш, ще обесня отново.

4. Тук е от
    Nov 2011

Цитат Първоначално публикувано от eng.Neychev
    Моето предложение е 12 kW уред в комбинация с малък (70 - 80 L)обемен бойлер. Големите производители не предлагат двуконтурни уреди с мощност по-малка 18 - 20 kW. Някъде из форума бях обеснявал много подробно защо.
    Ако не го намираш, ще обесня отново.
    Благодаря за съвета. Исках да избегна бойлера, но явно няма как да стане.
    Ще се разровя по-внимателно из форума за обясненията за мощностите.

5. Тук е от
    Oct 2011

Цитат Първоначално публикувано от eng.Neychev
    Кондензните уреди имат максимална ефективност, когато работят при максимално ниска температура. Именно за това, те са много ефективни при работа за подово отопление. Ако погледниш техническите параметри, ще видиш следното:
    Коефициент на ефективност в зависимост от настройката на максималната отоплителна мощност
    (по стандарт DIN 4702,част2), при 40/30 ºС - 109%
    при 75/60 ºС - 107%
    Аз лично съм измервал реален КПД на кондензен уред при работа в режим отопление при 40/30 ºС - 98%.
    _________________________________________________[size=1][color=red][b]
    Kакво бихте ме посъветвали тогава, при фабрично зададени мощности за отопление 3 - 24 KW - на колко е най-добре да се настрои максималната мощност, при положение, че системата е 8,6 KW /dT 60*С/?

6. Тук е от
    Nov 2009

Привет на всички форумци!
    Дойде време и аз да реализирам вариант за отопление с газов котел и камина с водна риза. С две думи: съществуващата система е с газов котел и панелни радиатори. Всичко си работи горе-долу добре. Идеята е към тази система да се добави и камина с водна риза. Мисля да ползвам камина на Прити, тъй като те позволяват включване в затворена система под налягане, каквато е тази с газовия котел. Обръщам се към Лазар и инж.Нейчев, а също и към всеки, който има опит с подобна схема за съвети и помощ. Може да пишете и на ЛС. В общи линии имам представа кое как трябва да се направи, но повече мнения и опит няма да са излишни. Така че ще съм благодарен за всякакви мнения и съвети. Пишете смело!

Поздрави!

7. Member
    Тук е от
    Oct 2009

Раздели системите с топлообменник, малко датчици, управление и ... всичко ще е ок.
    Идеята е следната: камината работи, водата в системата е достатъчно топла, котела не запалва. Камината угасва бавно бавно, водата в системата изстива котела се включва и у вас продължава да е топло.

8.  

9. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Имам изградена такава система , но с котел на твърдо гориво и газов котел, разделени с топлообменник. В моя случай е по-неблагоприятния вариант котелът на твърдо гориво е заварено положение с радиаторите, а от другата страна на топлообменника е газовият котел. Твоят случай eng.Simeonov изисква по-малко автоматика и е по-лесен за реализиране - камина, помпа, термостат за помпата и един пластинчат топлообмениик

10. Member
    Тук е от
    Oct 2009

[quote ]
    Kакво бихте ме посъветвали тогава, при фабрично зададени мощности за отопление 3 - 24 KW - на колко е най-добре да се настрои максималната мощност, при положение, че системата е 8,6 KW /dT 60*С/?
    [/quote]
    Еми ти си си отговорила на въпроса системата е 8,6 KW /dT 60*С/

11. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Е, да речем и тръбите да отдадат 1кВт - може да ограничиш мощността на котела на 10кВт да речем

12. Member
    Тук е от
    Oct 2009

Колега Симеонов, избирай си котел, който да има място за свързване на датчик, спиращ го когато достигне определена температура (но не тази зададена от потенциометъра за отопление). И да не се направи на "специалист" някой, като го побългари...
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1321724340[/time]_________________________________________________

Моето предложение към Magnolia е да се ограничи на 8.6 kW или 9 kW. По този начин системата е в равновесие. И двете мощности (на инсталацията и на котела) са равни.

13. Тук е от
    Nov 2009

Благодаря за бързите отговори!
    Знам, че е възможно да се свържат двете системи паралелно с 2 еднопосочни клапана, за да не се завърти водата по малкия кръг, и без топлообменник. Това не е ли добър вариант? Вярно, че така и камината ще работи в затворена система под налягане, но това не би трябвало да е проблем. Газовият котел е Radiant и работи от години, така че при него нищо не мога да променя. А другият топлоизточник ще е камина с водна риза и помпа. За какъв котел с датчик става въпрос, инж.Нейчев? Това не го разбрах. А ако според вас е по-добър варианта с топлообменник, то каква е приблизителната му цена, защото съм малко ограничен в средствата - системата е на родителите ми и те не разполагат с много пари. Интересува ме ориентировъчна цена на топлообменник, за да добия само представа за какво става дума. Бихте ли помогнали с конкретни схеми на свързване на цялата система?
    Ето линк към един файл от сайта на Прити: http://www.prity-bg.com/docs/Instruction2.pdf
    На стр.4 в този файл има 2 схеми за работа на камина с водна риза в затворена система, но не заедно с газов котел. Заинтересуваха ме начините за защита от прегряване и повишено налягане в системата. Използвали ли сте подобна автоматика и какво бихте ме посъветвали по този въпрос?

14.  

15. Member
    Тук е от
    Oct 2009

инж.Симеонов, за да се избере, ще е необходимо да знаете дебитите на двете помпи (на камината и на котела). При избора също е необходимо да се знае и остатъчния напор на помпата на котела. Работните температури на водата.

16. Тук е от
    Nov 2009

Инж.Нейчев, помпата на камината не е купена, така че може да се избере всякаква. А относно параметрите на помпата на котела (мисля, че това беше модела Radiant RSF 20E) нямам никаква идея. Ще трябва да потърся информация за този модел в интернет, защото е старичък. Можете ли да дадете все пак някаква поне приблизителна цена за топлообменник, защото ако е много скъп ще трябва да решавам проблема без него. Не пишете нищо относно идеята за свързване на двете системи паралелно, без топлообменник - знам, че това е възможно и работи. Според Вас защо е по-добре да се ползва топлообменник и това не оскъпява ли ненужно цялата система?
    Относно работните температури на водата: камината едва ли ще подава продължително вода с температура по-висока от 60°С. Мисля, че това може да се приеме за работна температура, а котелът не е кондензен и ще работи само, когато камината изстине - колкото да поддържа някаква температура в къщата нощем. Да речем, че ще е настроен на 40-50°. Поне така си мисля сега.
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1321821413[/time]_________________________________________________

Инж.Нейчев, намерих едно кратко ръководство за котела Radiant RSF 20E, от каето извадих диаграма с параметрите на неговата помпа. Ето файла:
    Прикачени файлове Прикачени файлове

17. Тук е от
    Nov 2009

Днес се консултирах с монтажник на Прити и той също потвърди, че няма никакъв проблем тяхна камина с водна риза да работи в затворена система под налягане. За това ми се иска да избегна ползването на топлообменник (който ще ми струва може би към 300лв) и да свържа двете системи паралелно с два еднопосочни клапана и съответната автоматика. Ако все пак имате сериозни доводи за ползването на топлообменник моля да ги споделите.

Поздрави!
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1321904880[/time]_________________________________________________

Лазар, ти какво мислиш? В тази тема https://forum.setcombg.com/index.php/topic,47928.0.html имаше публикуван подобен опит на mantaman и той твърди, че успешно е реализирал такава система точно с паралелно свързване с две помпи и два еднопосочни клапана, за да не се завърта водата само през камината и котела. Защо тогава да ползвам топлообменник?

18. Тук е от
    Nov 2011

Привет на всички и най-вече на специалистите и компетентните "колеги" споделящи опит и знания за да са полезни на другите сред които съм и аз -новак във форума! Благодарности!
    Отскоро съм с газов котел двуконтурен -Де дитрих ЗЕНА 24 МИ! Знам, че не е най доброто в областта на котлите, но го взех за да натрупам опит с този вид отопление, а и заради цената.
    Имам възможност да комбинирам газов котел с котел с твърдо гориво/изградил съм щранговете предварително, като газовия котел е на тераса, а другия в сутерен през един етаж / На местата които питах за тази комбинация не я препоръчаха! Затова ми е интересен опита на Лазар - струва ли си или е по добре да инвестирам в хубав газов котел и подходящото му управление.
    Ако знаете Де дитрих ЗЕНА дали се поддава на управление с модулиращ термостат или е за "вкл/изкл", че аз не успях да разбера от книжката.
    Благодаря на колегите за дискусията "равновесна температура" - ще пробвам да се ориентирам.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 36 от 54 ПърваПърва ... 26343536373846 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 08:39
  2. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 957
    Последно: 31-12-10, 12:56
  3. Газов котел - мнения и препоръки 2009г
    От Saint във форум Отопление
    Отговори: 821
    Последно: 30-12-09, 00:43
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 01:34
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2005-2007г
    От lsabg във форум Отопление
    Отговори: 151
    Последно: 16-12-07, 19:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе