Страница 42 от 54 ПърваПърва ... 32404142434452 ... ПоследноПоследно
Резултати от 616 до 630 от общо 806
Like Tree3Одобрявам

Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #616

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Това ме кара да Ви напомня, че има и други интересни теми в Раздел "Отопление"

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    100
    #617

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Цитат Първоначално публикувано от pitam
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1322465460[/time]_________________________________________________

    Извинявай не съм се изказал правилно, котела работи да речем 10 минути загрява до 18 градуса в стаята и програматорът изключва, и след 10 минути почивка и спадане на температурата в стаята пак включва, това имах в предвид 50/50. Мисля, че при този режим на работа от там идва големият разход на газ. Действително 2 конвектора и два радиатора на 39 кв мощност на котела не са достатъчни. Затова питам може ли да се направят допълнителни настройки на котела дедитрих MCR34/39МТ. При проектиране на инсталацията беше заложен да се отоплява и втори етаж, но като видях големият разход всички се нанесохме на един етаж и пак не стават нещата.
    Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    А топлозагубите хич не са малко, щом за 15 минути спада стайната температура.
    На 18 гр. ли е настроен този програматор, защо изключва при тази темература?
    Не гледай максималната мощност на котела, а как се отнася неговата минимална към мощностите на радиатори и конвектори при тези 60 гр. Допускам, че може котлето да изключва по температура на водата /като се доближават стойностите на вход/изход на водата, а не по зададената стайна от термостата. Така ли е?
    Дай кубатури на отделните помещения и за всяко напиши какви мощности имаш на отоплителните тела /при какво dT от производител/. Как разбираш, че котела се изключва от програматора?

  4. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    130
    #618

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Лазар, след разделянето на инсталацията на два клона нещата вече са други. Всички радиатори се топлят много добре и този проблем отпадна. Само на газ всичко работи перфектно, и само с камината пак, но възникна един малко неприятен проблем при работа на двата топлоизточника, който се появява заради непрекъснатата работа на помпата на котела и разделянето на системата на два клона. Ще трябва да го решавам, но сега вече съм много уморен да го опиша подробно. Ще начертая схема на инсталацията и ще опиша проблема с молба за идеи и съвети.
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1322571029[/time]_________________________________________________

    Инж.Нейчев, Лазар, ето последният проблем, който остана да реша в моята система с газов котел и камина. Долу е схемата на свързване, а ето и кратко описание на самия проблем:
    Когато работят едновременно камината и котелът се оказва, че двете помпи си пречат в т.В от схемата. Помпата на котела върти непрекъснато и понеже тя е по-близо до т.В от схемата нейният напор там е по-голям от този на помпата на камината. Съответно към клонът с радиатори, който е по-близо до котела тръгва не само горещата вода от камината, а и част от връщащата се охладена вода, изтласкана от помпата на котела (двата потока се смесват в т.В). Поради това радиаторите в този клона не са толкова горещи, както в клона, който е по-близо до камината. Топлят си, но не с пълната им мощност при съответната температура на изходящата от камината вода.
    Моля дайте идеи как мога да реша този досаден проблем!

    Същото се получава и обратно - когато работи котелът. Но този път в т.А, - и там помпата на камината смесва охладената вода с горещата от котела. Така в клонът, който е по-близо до камината радиаторите са доста по-хладни. Но това се решава от само себе си, тъй като помпата на камината спира да работи, щом камината изстине. Затова в този случай може да се каже, че проблемът е пренебрежим.
    Питах специалисти от Овъргаз дали не може да се настрои помпата на котела така, че да не върти постоянно, когато работи камината, но ми казаха, че при този модел няма как да стане.

    Моля помагайте!
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  5. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    130
    #619

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Хрумна ми едно възможно решение на моя проблем. Но не съм сигурен дали е оптимално или правилно. Ако монтирам електромагнитен клапан на входа на газовия котел, който да се управлява от термостата, включващ помпата на камината мисля, че нещата ще се оправят. При работещ газов котел и запалена камина термостата ще включи помпата на камината да речем при достигане на 40-45° и в същия момент ще изключи входа на котела (чрез електромагнитния клапан), за да не може неговата помпа да смесва връщащата се охладена вода с подаваната от камината гореща вода. Щом камината изстине под 40-45° термостата ще изключи нейната помпа и едновременно ще отвори електромагнитния клапан на входа на котела. Така котела ще поеме отоплението и описаният проблем би трябвало да отпадне.
    Инж.Нейчев, Лазар, какво мислите за такъв вариант - затварянето на входа на котела, докато той работи проблем ли е за него и може ли да доведе до някаква повреда или неговата електроника ще го изключи? Според вас има ли по-прост и ефективен вариант да се реши гореописания проблем?

  6. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2011
    Живее в
    Плевен
    Мнения
    52
    #620

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Ето моята идея върху която можеш да помислиш и съответно да се изкажат колегите и за нея . При нея помпите на котела и камината не работят една срещу друга а в една посока което според мен е по благоприятно . Връщащата вода от радиаторите минава през камината когато нейната помпа работи стопля се и от там отива в котела където се достопля или просто преминава от там и отива в радиаторите . Ако помпата на камината не работи котела си дърпа повечето вода директно от връщащата се от радиаторите . Ако камината е в отопляемо помещение и не е проблем че тя въпреки неработещата помпа ще се затопля ще се ползва като допълнителен радиатор когато не работи . Ако е нужно в точка А може да се добави един магнетвентил който да затваря при работеща помпа с цел цялото количество вода за котела да минава през камината , но си мисля че е по добре без него и от там да се компенсира ако има разлика на дебитите при двете помпи . Това ми хрумна на първо четене
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  7. Member
    Тук е от
    Oct 2009
    Мнения
    302
    #621

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Аз ще пиша довечера. Има решение на проблема.

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    130
    #622

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    ivelin19, благодаря за предложението. Така нещата наистина биха били по-лесни и благоприятни, ако нямаше една особеност, която не е много голям проблем, но пречи. Свързването, което предлагаш е последователно за двете помпи и така те работят в една посока. Но когато се пусне битова топла вода помпата на котела спира и ако някой се къпе този период може да е по-дълъг. Виждал съм такава система работеща, но хората си знаят за този проблем и се съобразяват. Там камината, котелът и инсталацията бяха свързани последователно и налягането беше 1,5bar. Странното беше, че камината не бе обезопасена с никаква автоматика - нито по налягане, нито по температура. А един специалист ми обясни, че ако имало проблем, щяла да сработи автоматиката на котела. Не съм много сигурен дали това е така, но системата работеше.
    Инж.Нейчев, очаквам Вашето мнение, а и всеки, който може да помогне нека пише - ще съм благодарен за всяко мнение и съвет.

  10. Member
    Тук е от
    Oct 2009
    Мнения
    302
    #623

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Когато има две помпи, те никога не трябва да се свързва в една отоплителна инсталация без хидравличен съединител или друго устройство. Не монтирай електромагнитни ветили, защото ще започнат хидравлични удари. Ако си решил нещо подобно, по-добре да са зонови вентили.

  11. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    130
    #624

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Инж.Нейчев, не разбрах идеята Ви. Какви са тези зонови вентили, как работят и къде да ги свържа, за да се реши проблема?

    Какъв е най-добрият начин да се реши този проблем, според Вас? Това за електромагнитния вентил е само идея, която ми хрумна, затова бих искал да намеря по-добър вариант.

  12. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2011
    Живее в
    Плевен
    Мнения
    52
    #625

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Спирането на захранването на помпата не я прави преграда за водата и тя продължава да си минава стига да има друга помпа която да върти . Която и от двете помпи да работи в случая ще е достатъчна . Моя котел когато не работи се затопля като радиатор от преминаващата през него топла вода от камината а и освен това на него поглеждам налягането в системата , температурата и чрез него допълвам ако налягането е спаднало . Използва се неговия разширител а освен това разчитам и на неговите предпазни клапани при повишаване на налягането нищо че имам такъв и на камината . Точно поради това че помпите от тоя тип си остават пропускливи и в неработещо състояние моето мнение е че не е необходим хидравличен съединител а и при моя вариант има от къде да се компенсира ако помпите имат различен дебит . Това е мое мнение и да не се приема за чиста монета а да се провери или изпробва и направи наблюдение за по-сигурно . При мен при работа на газовия котел също се затопля и камината без да и работи помпата и да е запалена и я използвам като съд за допълнително количество вода и така температурата на общото количество на водата спада малко по-бавно отколкото без камината ( има спирателен кран преди помпата и , и като го затворя я изолирам от системата ).

  13. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    130
    #626

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    ivelin19, значи при теб камината и котелът са свързани последователно и не си забелязял проблеми при спиране на помпата на котела? Знам, че тези помпи и спрели си пропускат водата.

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2011
    Живее в
    Плевен
    Мнения
    52
    #627

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Да ти кажа чесно при нас не сме пробвали варианта камината и котела да работят заедно или и двата в един и същи ден , когато имаме възможност и ни се занимава палим на дърва а за след това имаме климатик и други уреди защото вече става нощна енергия . Ако е студено а по една и друга причина не ни се занимава с дърва и притичване до котелното като спадне температурата на водата пускаме газовия котел който е нагласен на 15 градуса икономична и седи така до пускането с бутона слънце ( на седмичния програматор ) за конфортна и си почва до 21.5 градуса . Климатика си стои нормално на 18-19 градуса и се грижи да подържа температура не по ниска от 17 градуса и ако нещо друго поеме отоплението той си спира и си чака реда - като спрем котела или слагането на дърва в камината . Сигурен съм че може да работят и както при теб но досега не се е налагало . Освен това засега не ползвам БГВ от котела защото обемния бойлер по ми харесва и като се пуска най вече нощем да де дозатопля ( той се затопля и от котела и камината когато работи парното ) е горе долу същото , предстои ми да направя обемния бойлер да го топли котела с БГВ чрез една система дето съм споделял тука във форума и имам материалите но ненамерих време и ще е напролет . Не бързам с това че ще ми трябва чак след отоплителния сезон .

    П.с. Иначе по мое мнение дори да си оставиш тая система която вече си направил тя след като поработи извесно време и това което си наблюдавал като ефект ще се загуби след като водата в системата се изравни по температура на отиващата към радиаторите и връщащата се в топлоисточника а това става сравнително бързо при по-малко от 50-100 литра вода .

  16. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    130
    #628

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    ivelin19, и аз предполагам, че след известно време работа температурите на подаваната и връщащата се вода ще се доближат и неприятния ефект почти няма да се усеща, но все пак ще търся начин да го оправя.

  17. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    100
    #629

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Да попитам - нормално ли е при кондензните котли от комина да прокапва малко конденз? Забелязвам точно под него малко мокро петно (колкото човешка длан), а пък газовете, които се изхвърлят, изглеждат като пАра. Не помня стария ми конвенционален котел да съм го виждала така да "пуши".

  18. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #630

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Не е нормално

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 42 от 54 ПърваПърва ... 32404142434452 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 07:39
  2. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 957
    Последно: 31-12-10, 11:56
  3. Газов котел - мнения и препоръки 2009г
    От Saint във форум Отопление
    Отговори: 821
    Последно: 29-12-09, 23:43
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 00:34
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2005-2007г
    От lsabg във форум Отопление
    Отговори: 151
    Последно: 16-12-07, 18:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе