И колко от фирмите,монтират разширителен съд към бойлери?(вход водопровод на бойлер)
Те това не ми е ясно, прочетох го пак и не ми стана ясно ( разширителен съд към бойлер).
И колко от фирмите,монтират разширителен съд към бойлери?(вход водопровод на бойлер)
Те това не ми е ясно, прочетох го пак и не ми стана ясно ( разширителен съд към бойлер).
Лазар, пак ще ме пита:
-Кой плаща?
Отговорът е:
Клиентът.
Но какво печели клиента...?
Този пост е редактиран от Lazar; 24-06-17 в 01:35.
Искам да кажа че:
Разширителен съд монтиран към бойлер е голям плюс.Още една защита и баланс на налягането.Свиването и разширението на метала скъсява много „живота”на бойлера.
Особено на тези с тънката ламарина и дъна.
Знаеш в такива условия,какво става с емайла.Следва корозия и нов бойлер.
Никой производител няма да пише затова в инструкцията.Всеки иска след петата година да ти продава нов.Всеки бойлер е съд под налягане.
Когато температурата на бойлера играе в минимална граница не е проблем.
Но за тези,които днес го включват след това изключват -за тях е мор,особено като работят само на ток.
Малко Офф-Топик!
Не съм напушен-греда.
Нощна смяна съм.
Този пост е редактиран от Viking72; 24-06-17 в 04:31.
Благодаря ти за разясненията за бойлера. Не съм казал, че си напушен, просто хвърляш 2 лафа в пространството и много хора не могат да те разберат. Но нене вярно, че никой производител не пише в инструкцията за РС. Напротив - в инструкцията на Теси пише, че РС е задължителен и има таблица за кой литраж бойлер, колко голям да е РС. Предлагат и разширителни съдове (в случая трябва да е хидрофорен), дори наскоро имаха промоция - към всеки закупен ВОБ (високообемен бойлер) подаряваха съответния му РС. Друг е въпроса дали това се спазва винаги.
Някой може ли да разясни за простосмъртните как се монтира РС на бойлер при положение, че производителя иска предпазния/обратен клапан да бъде монтиран директно на входа за студена вода на бойлера? В противен случай гаранцията отпада...
Щом имаш таблица,публикувай литражи за разширителите-битови бойлери до 300литра
IMG_20170624_160256.jpg
За монтажа на разширителя:
На вход(студена вода се монтира тетка(месинг).Отляво или отдясно с мека връзка(гъвкава неръждаема тръба)се връзва
разширителя.Отдолу(по посока на водата) се монтира баланса(възвратно предпазителен клапан).Така всички условия за монтажа на бойлер са спазени-производителя не може да има никакви претенции за гаранцията!
И последнят плюс на монтиран разширител към бойлер-Забравяте за капещ баланс.
Проблемът с капещ баланс се среща основно когато след водомера има възвратна клапа,която е Задължителна!
При промишлените котли питателните помпи са защитени с по две възвратни клапи от връщане на пара към тях от котела.
В домашни условия водомера,също трябва да има защита от две възвратни клапи.
Това е гаранция,че до него няма да стигне вряла вода от бойлера.
Моля,да бъда извинен за отклонението от темата.
Смятам,че това което написах е много полезно.
Оттук нататък всеки сам да прецени дали си заслужава 70-80 левчета допълнителни разходи за разширителен съд.
Но за бойлери,които са част от модерни и скъпи комбинирани инсталации?!
Икономията неси заслужава.
Този пост е редактиран от Viking72; 25-06-17 в 22:08.
Здравейте! Случайно попаднах на форума, гледам че тук разбирате повече и бих искала съвет. Правим ремонт на апартамент 140 кв. Препоръчват ни котли на Bosch като добри на пазара 2115 лв конденз, проведохме консултация и с офергаз, но понеже офертата им Не ни устройва, някой може ли да сподели отзиви за добра фирма, която да предлага закупуване на Котел, съответно да смени стария котел и да извърши преместване от кухнята към балкона, като безопасността е на първо място! Ще съм благодарна да споделите отзиви за добри фирми в района на София
Какво означава офертата не ни устройва?
Не винаги най-евтината цена е най-добрия вариант.
За германските котли няма какво да се коментира.Качеството е без аналог!
Качеството си има цена.
Хубавите(качествени) и евтини неща са на два различни щанда.
Хубаво(качествено) и евтино няма!
Малко извън темата!
Знам,че ставам банален ,но пак ще повторя,за тези които не четат!
При промишлените инсталации,всички програматори,управления,комби блокове..и.т.н-всичко е made in Germany!
При работа 24 часа в денонощието,365 дни в годината-издържат от 8-10 години!
В домашни условия-това е „вечно”!
Италианците,също имат много качествена техника за отоплителни инсталации,но трябва да Ви каже специалист,който знае за какво става на въпрос(имат и некачествена техника).
Лазар,ако разреши мога да публикувам различни брандове с качествени изделия,които могат да се използват в битови инсталации-всичко това е на база опит и наблюдения.Няма за цел реклама!
Производителите (брандове и изделия) са различни!(основно пиша за арматура,помпи-всичко е работило около 10 години без прекъсване има и разни защити и терморегулатори)
Този пост е редактиран от Viking72; 27-06-17 в 16:29.
Що пък Лазар трябва да разрешава?!?!
Публикувай, пък той като модератор, ако сметне за необходимо, да трие...
Този пост е редактиран от pepitoff; 27-06-17 в 21:31.
Е помисли си,че съм рекламен агент под прикритие!
Сори,обаче не искам бан!!
Извън темата е.!
Обаче да ти угодя.
За пелети си купи Харгаснер,ако имаш възможност.Австрийците са номер 1 при пелетните системи и за дърва(котли).
Към колегата г-н С.Атанасов!
Нещо,ако мога да помогна питай .
Ти си редовен участник в тази тема и винаги заслужаваш помощ.
Този пост е редактиран от Viking72; 27-06-17 в 22:38.
Благодаря, но с пелетите приключих ;-)
Иначе относно рекламата: в тази тема постоянно се говори за Бош, Висман и т.н. немски котли. Защо да не се споменат и добрите италински се чудя?!?! [emoji12]
Този пост е редактиран от pepitoff; 27-06-17 в 23:57.
Това беше между другото.
Исках да кажа,че германци и австрийци са разбирачите на котли.
Сори нямам никаква връзка с п
родажба и монтаж на котли!!!
Всичко което пиша и коментрам е опит и наблюдения.
Е няма как в Германия да се монтират италиански ,защото не струват.
Съжалявам,не се сдържах.
Също и с реклама на котли не се занимавам.
Е тия германци,ако знаеха как им правя реклама-щях да съм патрон, а аз горкият си работя на смени.
Арматурата която германците използват в тяхните битови и промишлени инсталации е мечта за италианските производители.
Този пост е редактиран от Viking72; 28-06-17 в 00:25.
В крайна сметка темата е "Газов котел - избор и цени"...