С външен датчик няма да работи по-добре.
По-добре по стайна температура.
С външен датчик няма да работи по-добре.
По-добре по стайна температура.
Здравей Лазар!
Моля те да ми отговориш защо бойлера на Сънсистем с мантел и серпентина и Бош Condens 7000 W 16-3 не са най добрата комбинация? Солара съм го присъединил към мантела.
Здрасти gogoroska,
по няколко причини:
1. Газовият котел изисква голяма и мощна серпентина, а поради малките габарити този бойлер няма такава.
2. Такава конфигурация от серпентина и мантел не подходяща за соларна система, защото и серпентината, и мантела подгряват целия бойлер, а това намалява ефективността на солара. Най-добре е 2 серпентини една над друга, като горната е за котела, а долната - за солара, а ел. нагревателят е между тях. Това е възможно при бойлер минимум 200л
Присъединен е към серпентината, но доколкото разбрах от твоя отговор, голяма разлика няма.
При положение, че бойлера го имам вече (когато го копувах нямах никакво намерение да се отоплявам на газ), има ли някакво друго решение без да се сменя съществуващия и да се подгрява водата от Боша Condens 7000 W 16-3 като например:
-лятно време да се използва само солара за подгряване на водата, а при лошо време чрез термоуправленито подгряването да се подпомага от Боша
-тъй като мошноста на мантела не отговаря на мощноста на Боша, може ли да се намали мощноста на същия при подгряване на водата до степен такава, че да не се отрзи много в отрицателна насока на техническите му показатели?
Лазаре, чел съм много твои постове и ценя много твоите мнения и съвети. надявам се да ми помогнеш и на мен със съвет.
Този пост е редактиран от gogoroska; 04-07-13 в 13:30.
Ако имаш някакви данни за мощността или площта на серпентината и мантела - дай ги за да преценя и да ти кажа оптималния вариант при това съществуващо положение.
Здравейте искам да попитам тя зимата е далецхко но от къкво може да ми се надува инсталацията.Пример глася я на 1,5 бара или малко повече и след няколко дни отива на 2,4 даже един ден взе да капе от клапана на котела.Лирата постоянно има въздух на последната пръчка а имам познати не са си пипали инсталацията от както е направена.Дали се дължи на затопляне и изстиване или проблема идва от някъде другаде,при положение че я обезвъздушавам както трябва.Дали един автоматичен обезвъздушител на лирата би бил решил проблема или някъде другъде да търся проблема.Благодаря на всички изказали и помогнали със някъкво мнение или решение на проблема.Хубав ден.
Виж си крановете за пълнене от водопровода. Някой не затваря добре.
Да пробвам да затворя изцяло достъпа на студена вода,защото ми се струва че малкото кранче на котела си държи ама колко един господ знае,благодаря ще пробвам и така.Но ми е много интересно и тоя въздух в лирата дето се събира от къде и последната пръчка винаги е студена.Аз си го обеснявам от аномалийте топло студено,ден-нощ и някжо си кондензира не ми е много ясно.Благодаря и на още мнения ще съм благодарен.
Чувал съм, че понякога алуминиевите радиатори отделят някакъв газ - може би електрохимична корозия, но само съм чувал. Сложи един автоматичен обезвъздушител за проба
Аз съм и виждал, при това три пъти. Само автоматични обезвъздушители спасяват ситуацията.
Здравей Лазаре!
Преди един месец, бойлера протече и беше сменен гаранционно. Погледнах даните в спецификацията на новия бойлер и установих, че има разлики в площа на серпентината и мантела, а те са:
- при свързване на мантела към котел при стария бойлер е 19 kW и топлообмена повърхност 1 кв.м., а при новия е написана само повърхноста на мантела и тя е 0,78 кв.м.
- повърхноста на серпентината на стария е 0,8 кв.м, а на новия е 0,53 кв.м или 9 kW
Солара е свързан към серпентината, а Боша ще го свържа към мантела, поне така пише в инструкцията.Това са даните за 120 л. Бойлер на Сънсистем.
Този пост е редактиран от gogoroska; 08-07-13 в 11:29.
Здравейте на всички! След много четене реших и аз да попитам за експертно мнение по поя належащ проблем! Предстои ми закупуване на газов котел за отопление и топла вода ! Жилището е ново строителство с много добра изолация (зимата не пада под 15 градуса), стаите са 2 едната е 12 квадрата, а другата 21. Двете стаи имат само по 1 външна стена с прозорец. Има изградена инсталация с радиатори и лира в банята, от мене се иска котела, който трябваше строителя да го осигури, но криза както всички казват, та въпроса ми е какво да бъде котлето и препоръка за производител ! Предварително Благодаря на всеки отзовал се !
Явно се е замислял, щом е пуснал запитване за същото в раздела за климатици.