Първоначално публикувано от
Daya Здравейте,
ето ви една мама дето ще коментира газови котли
. Какво да се прави като половинката хич не го бива с интернета и проучвателската дейност и все мен чака да вземам важните решения.
Накратко, правим основен ремонт и то заради газификацията, която наложи щем нещем да ремонтираме пловината апартамент. На първо време ще се отопляват 60 кв.м. като в бъдеще и още една стая - на порасналото бебе /борбата за него беше дълга, но успешна/. Тъй като в момента тече ремонта на банята се налага за изберем модела газов котел, за да може имайки предвид него да се предвиди мястото за тръбите свързани към него, които искаме да са скрити зад плочките в изолацията на стената. От зимата чета из разни форуми и вече е пълна каша в главата ми. Накратко имам следнте въпроси.
1. Разбрах, че за предпочитане е кондензен котел пред конвенционален, но за да е ефективен трябва да му осигуря постоянно работа в кондензен режим, което пък зависи от правилното съставяне и оразмеряване на отоплинелната инсталация за да работи при нисък температурен режим. Тук не съм сигурна дали наистина ще ми я сметнат така ли ще си карат както си знаят за конвенционалните котли. За кондензните котли разбрах е препоръчително подово отопление или с конвектори. Ние предвиждаме подово само в бокса и всекидневната,които са едно помещение, а в другите стаи радиатори. При това положение оправдано ли е да дамо 1000лв отгоре за кондензен котел?
2. Какви входове и изходи ми препоръчвате да има котела. Разбрах, че е желателно да има вход за стаен термостат, вход за външна сонда, комфортна подготовка на БГВ, модулиращ стаен термостат и коя марка котли съчетава тези неща. Тук в Севлиево масово монтират Имергаз.
3. Да монтирам ли термоглави или управлението на котела да е само от термостата и да регулираме потока на топлоносителя от секретните вентили на самите радиатори ?
4. Насочила съм се към двуконтурен котел. Разбирам,че е от значение мин. и мах. мощност на котела. Какава да е тя при положение,че тук по-миналата зима месец беше -28, а е стигало и до -31,5.
Направихме изолация н таваните с каменна вата и гипсокартон, дограмата е дървен стъклопакет,но с две стъкла, за сега няма външна изолация.Двете от стаите за североизточни , третата югоизточна, живеем в къща , няма кой да ни топли отстрани.
Разбирам,че за ефективната работа на котела е нужно оптимизиране на всички компоненти от системата, достатъчна радиаторна мощнотст, ограничаване на топлозагубите и.т.н
Най-напред моля ви да решим какъв котел - кондензен или конвенционален.
Моля, не ми се сърдете за дългия пост, но майсторите ми дават зор , а аз съвсем се оплетох като пиле в кълчища.
Межди впрочем, чета ви с интерес въпреки, че съм жена.