Здравейте,
Прилагам скица на апартамента и информация.
Площ около 55 кв.м.
Етаж - Първи - изложението- Северно , като южната стая е на външен ъгъл и на всичко отгоре се засенчва от блокът по-долу в редицата от юг. Слънце прониква само през лятото
Под изолиран със EPS 5cm поставен по таваните на мазите. Единствено под банята и съседният и килер, в момента няма топлоизолация.
Таваните на стаите (без кухнята - там ми е печката с водна риза на твърдо гориво - дърва) и коридорите са изолирани със стиропорени пана с дебелина 1см.
Единствено прозореца на кухнята е нов. Другите са от времето, когато е строен блока. Около 1973г.
Конструкцията му - пакетоповдиган. Външни зидове и тези между апартаментите - тухла 25см. Изолирани са с вътрешна топлоизолация EPS 5cm. Показал съм с червено къде. Включително и към стълбището. Погледнато сега Не е окей, но тогава ремонта трябваше да се направи много бързо защото наследника беше на път, на всичкото отгоре с ограничен бюджет
Вътрешни преградни стени - нещо приличащо на итонг, но с рехава арматура - около 10-12см дебели.
Стената към стълбищната клетка е бетон. Втори етаж над мен е обитаем. Съседният апартамент в югозапад - не.
В момента отоплението е с печка Прити с водна риза на твърдо гориво, два радиатора в другите стаи 1400/600/10 (не съм сигурен за марката - но са с две пана и двойна серпентина - отпреди 18години , в банята има лира широка 45см / 115см висока и има 24 хоризонтални тръбички.
Имам бойлер, но не е със серпантина. Хромникел от 2004г . Така че място за такъв със серпантина има.
Някои наблюдения да споделя.
Студ не сме видяли откакто направих този ремонт. Неприятното е, че спра ли отоплението много бързо става студено - почти никакво акумулиране на топлина (ах тази вътрешна изолация - сърбам си попарата). Алтернативно на печката с водна риза имам и 4KW нагревател в системата, който ми поема отоплението в преходните сезони с електронно управление. (а кухнята е с едно радиаторче теси). Тия дни (около 8-10 гр. навън за отопление подавам към 44-46 градуса от нагреватела, връща ми от радиаторите към 35. В стаите е към 23градуса. Консумирана ел.мощност под 2000W за да поддържам такава температура без консумацията от радиатора в кухнята.
Дали бих могъл да ползвам двуконтурен котел?
Посочил съм предполагаемото място на щранга за газ. От другата страна на стълбищната площадка е елтаблото на блока. Така, че най-вероятно ще го пуснат там.
Вариант газта да стигне до котела е както писах по-горе през стаята или отвън. Мястото за котела ми е удобно поради две причини - в близост са ми текущите съединения към радиаторите и зидът между двата прозореца е 25см тухла - удобно е за комина на котела.
Поздрави и благодаря в аванс за подкрепата!