Аз съм пробвал многократно с едноконтурен, бойлер 300л (256 л. реални) и 3 бани едновременно и няма проблем. Без да съм специалист обаче. За 120л и 2 бани някой друг да каже...
Стария котел (34kw) беше със 100л. вграден бойлер и си ползвахме двете бани едновременно.
Новия (29kw) е с 50л.пак вграден и не става за 2 бани едновременно.
Така че, според мен ще става, но нека някой професионалист да каже.
Здравейте, на всички!
Въпрос към Lazar, тъй като познава добре марката.
Каква е разликата между двуконтурните Bosch 2300W и Bosch 2500W. Първият е нов модел с мощност 3 -30 кВт (24 за отопление и 30 за БГВ) и по-евтин от втория - 2500 лв. срещу 2750 за 2500W. За 2300W пише, че модулиращата горелка на котела автоматично се адаптира към актуалните топлинни потребности в диапазона от 10% до 100% от максималната мощност (3 – 30 kW). Да не е с някакви орязани функции? По-добър ли е 2500W?
Този пост е редактиран от zh; 14-10-18 в 21:41.
Да, 2300 е съвсем нов модел, още топъл. Не е орязан. Досега не съм виждал котел с по-голяма ефективност от този модел, измерена с газанализатор - показа 110,8%. Смятам, че веднага ще се наложи. Единственият му недостатък е, че поне засега го има само двуконтурен и само тази мощност.
Здравейте на всички! Пред дилема съм кой газов котел да избера предлагат ми Бош 2300w и Висман Витоденс 100. Ще има радиатори 65 глидера на H600 и 18 глидера на H350 и една лира 400/11300. Предлагат ми тръбите да са медни ако може и едно мнение за тях.
Здравей, Miho!
Не казваш какво ще отопляваш. Какви квадрати, с каква изолация, колко бани и т. н. От двата аз бих избрал за себе си Бош 2300W. Минималната му мощност е 3 kW, на Висмана 4,7. А и Бош си имат техни стайни термоуправления, като CR100, CT100, CT 200. И много важно е коя от двете марки разполага с оторизиран сервиз в твоя град. Медните тръби са си медни. От това което съм чел във форумите е най-доброто. Вслушай се в мненията на специалистите относно за отоплителната инсталация, ако се включат - като Lazar, Трифон, filmatoplo, espace и много други, не мога да изброявам всичките. За Бош най-добра информация ще ти каже Lazar, защото той работи с тази марка.
Този пост е редактиран от zh; 28-01-19 в 20:50.
Здрасти! 72 кв. ще отоплявам, вътрешна изолация от гибсо картон и минерална вата 10см на външните стени и на тавана, 5 камерна дограма с к-стъкло. 4 стаи и баня. До колкото знам има сервиз на висман. Фирма идва и ми прави замерването какви радиатори ще ми трябват и ми препоръча медни тръби. А за термо управлението не каза каква марка и какъв модел ми предлага само каза че струва 150 лв. Като ги питах кой котел е по хубав не можа да ми отговори. В момента нямам никаква инсталация в жилището. Удобрен съм за газифициране и ми искат оферта.
Да бе, то и в цяла България се ползват. Удобни са за инсталатора, че лесно се монтират, удобни са за клиента, че не се търси място за бойлер, стискат си ръцете, разменят парите, а недостаъците се виждат след пуска в експлоатация, ама вече е късно и не остава друг избор, освен примирение
Явно си задръстен български капиталист?
Когато станеш истински капиталист,тогава ще комуникирам с теб.
Ако е една банята - двуконтурен котел е ок. Аз лично не виждам някакви недостатъци освен евентуално по-бърза амортизация в следствие на честото палене (при всяко пускане на топла вода). Това не значи, че няма такива.
Да така е. И аз съм с двуконтурен. Ако котела е разположен между банята и кухнята и разстоянието е 2,3,4 м е ок. Топлата вода ще идва бързо. Но ако то е много голямо, до едно от помещенията е кофти. При мен от котела до банята е около 18-20 м и докато дойде топлата, изтичат около 10 л студена. И това е всеки път. Но при мен беше заварено положение и нямах друг избор.