Момчета,
Тук сме за да си помагаме, а не да се "хапем" като типични българи.
Моля, спазвайте добрия тон. Ако някой е сгрешил по-добре да му се обясни къде греши и да се даде правилното мнение...
От кавги и обиди никой нищо не печели.
Момчета,
Тук сме за да си помагаме, а не да се "хапем" като типични българи.
Моля, спазвайте добрия тон. Ако някой е сгрешил по-добре да му се обясни къде греши и да се даде правилното мнение...
От кавги и обиди никой нищо не печели.
Ако чисто хипотетично се окаже недостатъчен като мощност, при положение че гори около 1,3куб.м. на час на макс и вземе че ти удари 30 кубика за денонощие си представям каква тема ще четем
Ако толкова те притеснява вземи си victrix 20 X TT 2ErP. От 3 до 20kW е и даже го дават малко по ефективен от по малкия, с 50-60лв. е само по скъп. Аз бих си взел него.
Този пост е редактиран от espace; 05-03-19 в 20:35.
Ако 12kW не ти стигат за 90+кв апартамент.....
Нали уж беше изолирано?
Хора, по-спокойно с епитетите. Човекът чете какво пише по сайтовете. Каква вина има, че някъде пишат, че 12кв. са за 90м2. Честно казано при условие, че има котли с подобна минимална мощност, аз бих взел такъв с по-висока максимална, а не 12. Цитираният по-горе 3-20кв е супер според мен. Максималната основно за бойлерите му. Макар че съм почти сигурен, че в голяма част от времето за отопление ще е около и малко над минимума. Аз съм в стара еднофамилна къща с над 10 външни стени, отдолу и отгоре е "природа" и много рядко минавам над минималната мощност за моя котел 10кв. Максималната 23кв съм я виждал само за двуконтурното БГВ. Предният ми котел Дракон на твърдо гориво се водеше 16кв. и често прегряваше.
fvazharov, нямам спомен да съм прочел в този форум пост на потребител оплакал се, че не му стига максималната мощност. Това и след като се появиха на нашия пазар новите модели котли от рода на 12-14кв максимална. Винаги проблемите са били с минималната мощност, защото реално на практика се вижда, че мнозинството жилища в голяма част от времето се нуждаят от 3-4-5кв. за отопление, а в някои случаи и по-малко.
По отношение подово и газов котел. Това съчетание (чисто лично мнение) ми е леко как да кажа подозрително. Специалистите казват, че няма никакъв проблем. Имаше и 1-2 потребители във форума с такова. Но ако аз имах възможност за подово отопление, винаги щях да предпочета Термопомпа (ТП) въздух-вода за източник на топлина за подовото и котел на газ за БГВ и подпомагане на ТП при голям студ навън. Наистина с ТП-та има финансов аспект, с който трябва да се съобразява човек. С котел на газ не виждам нищо лошо да се ползват радиатори. Вършат си идеално работата и панелни такива. По-лесно практическо изпълнение и обслужване при проблем. Но пък от друга страна при подовото се води, че комфортът е най-голям.
Този пост е редактиран от VanDan; 06-03-19 в 11:22.
Не се гъбаркам аз, а Имергас. Аз просто цитирам написаното в официалния им сайт. Те все пак са производители на газови котли, нали. А ние тук просто си обсъждаме.
Дори и да сте прави, аз няма как да го знам това. Досега съм се отоплявал на парно и нищо не разбирам от отоплителни и газови инсталации. Това го подчертах вече!
Мисля си, че ако Вие имахте питания по теми, в които имам познания, аз не ми бих реагирал по този начин.
Изолацията е 10 см. + хубава дограма. Особеното е, че апартамента е на последен етаж и е изцяло външен. Т.е. съседи са ми 4-те географски посоки
Не ме притеснява, питам. Според мен съвсем резонен въпрос.
Благодаря за коментара! Ще коментирам с фирмите, двата варианта 12 и 20 kw, да видим какво ще кажат.
fvazharov, по форумите понякога има и малко "по-хапливи" мнения. Не го взимайте "присърце". В газовите теми по принцип много рядко има наистина лош тон и лични обиди. Мисля, че вече се ориентирахте горе-долу в материята и сега вниманието ви трябва да е съсредоточено в обсъждане с избраната фирма. Както би трябвало да е нормално, а не да се "учим" по форуми в области, които не са ни работа. Но в нашата страна това се налага по ред причини. Сега има избор и на котли, управления, материали. Мисля че няма как да имате негативи, специално по отношение на котел, какъвто и да изберете. Самото практическо изпълнение на системата е също много важно - елементи и материали за подовото, управлението и най-вече качествената реализация. Последното няма как да се получи с четене и писане във форум.
Получих оферта, макар и в груб вариант (без оглед на място) за газов котел + бойлер + подово. Предлагат ми газов котел Viessmann VITODENS 100-W 4,7 - 26,0. На въпрос от моя страна защо ми е толкова мощен котел, ми отговориха, че просто работели с Viessmann тъй като те били най-добри, а Viessmann нямали по-малки котли. А и не се сещали въобще да има котли с мощност 2-12kw. Иначе човекът се съгласи, че не ми трябва такава мощност, но чак след като го поставих като въпрос.
Този пост е редактиран от fvazharov; 06-03-19 в 12:10.
Мойте забележки са без грам злоба и подигравка, но се дразня, че колегата не си е направил малко труд да попрочете важните теми във форума и добие представа за неговите въпроси.
Един Victrix 12 ще му пасне идеално имайки предвид, че иска подово, а за БГВ ще му е достатъчно без проблем.
Един газов котел е най-ефективен и икономичен, когато работи на мощност най - близка до минималната и на нискотемпературен режим 40/30, който отговаря за режим на подово отопление.
Ако реши да е с радиатори котела е с достатъчно мощност да поеме отопление и БГВ даже има 4-5 киловата запас.
VanDan, термопомпа за апартамент поставя въпроса да имаш подходящо място за външното, че си е бая
шумничко, особенно като застудее.
Здравейте,
Бихте ли споделили вашето мнение, нормално каква е необходимата мощност при подово отопление на кв.м.?
До колкото успях да прочета, има различни мнения. Някои казват 100W други 200W на кв.м. Вчера дори от една фирма, които слагат подово на Rehau ми казаха 80W. Благодаря!
Повече от 80W/m2 не можеш да изкараш без да станете нестинари. Каква мощност ще се постигнете на квадратен метър зависи от температурите на водата входяща/изходяща, стъпката на подовото, каква е настилката и каква ще е температурата в помещението. За нова добре изолирана сграда не би трябвало да е проблем само с подово да се покрият товарите. За ориентация виж линка има удобни таблички за приблизителни сметки. Стъпката 15см, ако сложиш 10см още по-добре.
п.п къде са го сложили каталога за който говоря в сайта не знам.
става въпрос за този
p_cofloor_bg_pdf_02bcb...pdf
https://dox.abv.bg/download?id=5e74ee3be0
Този пост е редактиран от bobivg; 07-03-19 в 11:03.