Страница 23 от 78 ПърваПърва ... 1321222324253373 ... ПоследноПоследно
Резултати от 331 до 345 от общо 1164
Like Tree237Одобрявам

Избор газов котел

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
 1. Moderator
  Тук е от
  Nov 2011
  Живее в
  Петрич
  Мнения
  4,813
  #331

  Отговор: Избор газов котел

  Казахте, че сте доре изолирам. При това положение е напълно достатъчен, даже имате малко запас.

 2.  
 3. Junior Member
  Тук е от
  Sep 2018
  Мнения
  63
  #332

  Отговор: Избор газов котел

  Цитат Първоначално публикувано от tony34al Виж публикацията
  Казахте, че сте доре изолирам. При това положение е напълно достатъчен, даже имате малко запас.

  Здравейте, Как мога да сметна необходимата мощност за подово и отделно за подгряване на 160-200 литров бойлер?

  - - - - - - - - - -

  Цитат Първоначално публикувано от VanDan Виж публикацията
  Като пишете предполагам сте наясно, че подово отопление се прави или при ново строителство или при пълен ремонт на всички подове - разчистване до основа, слагане на изолация, полагане на тръби, отливане на замазки, покривни настилки. Това не са радиатори, които да монтирате по стаите.
  Наясно съм да. Апартаментът в момента е на акт 14 и предвидената инсталация за отопление с радиатори няма да бъде изпълнена. Вместо нея смятам да направя подовото. Мислил съм за 30мм изолация с около 700 м тръби, вероятно разпределени в 8 кръга. В замазката смятам да се добавят полимери. И тук имам доста въпроси, но първо съм се фокусирал в избора на котел и бойлер.
  Този пост е редактиран от fvazharov; 04-03-19 в 09:29.

 4. Senior Member
  Тук е от
  Jun 2002
  Мнения
  4,149
  #333

  Отговор: Избор газов котел

  За подгряването на бойлер не е нужно много да се смята. Максималната мощност е важна, когато БГВ ще е на проточен принцип. При бойлер и 5кв и 10кв ще го сгреят. Просто ще им трябва различно време за това. Първата част на въпроса ви е леко несъстоятелна. Ако ще го играете проектант, то тогава се тръгва от изчисляване на топлозагубите на жилището. От там се смята отоплителна система с каква мощност (подово, конвектори, радиатори и т.н.) трябва да се инсталира. И на края се избира котел с диапазон подходящ за мощността на инсталираната отоплителна система.
  Влизате във фаза (не сте първия такъв във форума), когато искате да си направите сам проект, но с много чужда помощ от форуми. Ние тук повечето сме само потребители споделящи личен опит. Има 2-3 професионалисти. Дано някой от тях пише, но според досегашния ми опит не бъдете прекалено оптимистично настроен за това.
  Това е работа на фирмата, която ще ви прави системата. Намирането на качествен и кадърен изпълнител е основен проблем в нашата родна действителност. А за смятането и направата на качествена система за подово отопление, доколкото съм чел е доста важен изпълнителя. Също така понякога е по-важно да има добра ремонтна поддръжка на котела от самия вид котел. В тази посока от форума Лазар е от Варна. Espace работеше в района на Плевен. И с това ми се изчерпва информацията по въпроса.
  Този пост е редактиран от VanDan; 04-03-19 в 10:03.
  tony34al и Vizi харесват това.

 5. Junior Member
  Тук е от
  Sep 2018
  Мнения
  63
  #334

  Отговор: Избор газов котел

  Цитат Първоначално публикувано от VanDan Виж публикацията
  За подгряването на бойлер не е нужно много да се смята. Максималната мощност е важна, когато БГВ ще е на проточен принцип. При бойлер и 5кв и 10кв ще го сгреят. Просто ще им трябва различно време за това.
  Момента в който водата в бойлера привърши и работата стане на проточен принцип, каква мощност ще е необходима. Например ако бойлера е 160 литра с котел 12 kw, котелът ще може ли да се справи? Ако бойлерът е 200? Важно ли е да е 14 или 16 kw в този случай?

  Цитат Първоначално публикувано от VanDan Виж публикацията
  Първата част на въпроса ви е леко несъстоятелна. Ако ще го играете проектант, то тогава се тръгва от изчисляване на топлозагубите на жилището. От там се смята отоплителна система с каква мощност (подово, конвектори, радиатори и т.н.) трябва да се инсталира.
  Както казах, тъй като мога да разчитам само на себе си, опитвам се да съм наясно поне малко с това, което ще трябва да се направи от изпълнителя. Мисля си, че всеки на мое място би направил така. Далеч съм от мисълта да се правя на проектант. Тъй като видях как се изчисляват топлозагуби на апартамент, затова директно питам как се изчислява мощността?

  Цитат Първоначално публикувано от VanDan Виж публикацията
  Това е работа на фирмата, която ще ви прави системата. Намирането на качествен и кадърен изпълнител е основен проблем в нашата родна действителност. А за смятането и направата на качествена система за подово отопление, доколкото съм чел е доста важен изпълнителя.
  Точно поради това, че трудно се намира качествен и кадърен изпълнител, трябва да придобия представа, за да имам критерии когато го избирам, а не да разчитам само на референции.

 6. Senior Member
  Тук е от
  Jun 2002
  Мнения
  4,149
  #335

  Отговор: Избор газов котел

  Топлозагубите на жилище не се изчисляват толкова лесно. Ако говорим за технически издържано такова. С разни коефициенти за различни видове и дебелина строителни материали, изолации, прозорци, стъклопакети, наличие на термомостове и т.н. технически истории. С отчитане на съседи и подобни. Може и с термокамера да се обследва. Добре, че при нас с отопление на природен газ, преоразмеряването на отоплителната система не е проблем. Дори е препоръчително.
  По-реалистично е да събирате оферти и после да ги дадете за обсъждане тук. А и каквото и да обсъждаме, накрая пак си зависи как майстора ще го направи. Суровата действителност е, че на практика няма особено голям избор от изпълнители. В доста области на страната даже въобще не става въпрос и за избор. Има 1-2 налични и това е.
  Ако беше с радиатори можеше и да се ориентирате по форум. Но все ми се струва, че подовото отопление е по-специфичен и сложен технически казус и трудно ще стане с постове от потребителски форум.
  Не съм специалист по бойлерите със серпентина, но доколкото съм чел никога не се стига до работа на проточен принцип. Тогава и 23кв стигат само за 1 баня. При бойлерите, мисля че котелът се включва много по-рано от момента на свършването на водата.
  Няколко пъти ви се писа да не отделяте толкова внимание на БГВ-то. Основната цел е отоплението на жилището (поне на мнозинството от нас) и там трябва да е насочено вниманието и избора.
  Личният ми опит беше следния навремето. Намерих с мъка 2 фирми. Дадоха ми оферти и избрах според финансовите си възможности.
  Всъщност вие вече имате добър конкретен пример. Вашите познати, които имат комфорт и сметки, които ви удовлетворяват. Съответно може да се доверите на техните изпълнители. Това с форумите си има определена граница.
  Този пост е редактиран от VanDan; 04-03-19 в 14:08.

 7.  
 8. Junior Member
  Тук е от
  Jan 2008
  Мнения
  24
  #336

  Отговор: Избор газов котел

  Здравейте колеги. Моля и аз за кратък коментар по схемата и избор на котел.
  Извинявам се предварително за схемата, но това мога да направя като чертеж. Решихме и ние да преминем на отопление на газ. В апартамента има изградена инсталация за парно, но предвидена за парно от топлофикация, но в предвид района, в който живеем, няма шанс тя да стигне до нас на този етап! Ще я ползвам нея, като недостатъка е, че "качествения" строител я е направил с 16мм тръби!
  Идеята е следната:
  Котела ще е на малката тераса, която е затворена с прозорец и от външната и страна, минава тръбата за газ, тъй като в кооперацията има 1 апартамент на газ.
  От котлето ще захраним кол.табло, като тръбите ще минат ниско долу, зад перваза, като мисля да прорежа гипсокартона в долната му част!
  Пак от него тръби - 4бр. (пак същия замисъл за гибсокартона), 2 за водата и 2 за лирата в банята.
  Тук ми хрумва една идея, дали може един байпас към радиатора в спалнята, в предвид близостта му до котела, а откъм колектора да ги затворя? Възможен ли е такъв вариант?

  По предварителна оферта радиаторите:
  Спалня - 15бр. алуминиеви, H600
  Детска - 20бр. алуминиеви, H600
  Кухня+дневна - 25бр.алуминиеви, H600 - като вратата от коридора ще я премахна, както стената между кухнята и малкия коридор. Голямата тераса също е затворена с дограма!

  Имам оферта от газовото дружество Аресгаз (гр.Плевен), като всичко ще е по проект Дезире.
  Та, оферти с котли Viessman Vitodens 100W 26kW и VICTRIX MAIOR 28kW TT 1 ErP. Аз се загледах и по Bosch Condens 2300 W. За първия има изписано много, 2рия най-много го били слагали - коментар на техника от Аресгаз. Аз от многото четене включвам и варината на Бош.
  Моля за вашия коментар по схемата и всякакви препоръки ще са ми добре дошли.

  Жилището е с външна изолация, не много добра според мен! Вътре е навсякъде гибсокартон - лепен за тухлите!

  Прикачени изображения Прикачени изображения

 9. Senior Member
  Тук е от
  Jun 2002
  Мнения
  4,149
  #337

  Отговор: Избор газов котел

  Аз съм от Плевен и ми е интересно кой ви препоръчват от Аресгаз. Преди време, когато бяха ЧТК нямаха монтажна група. Аз съм много доволен от Espace от форума и от Имергаз като марка за котли. Той използва Виктрис майор за него за лично ползване

 10. Junior Member
  Тук е от
  Jan 2008
  Мнения
  24
  #338

  Отговор: Избор газов котел

  Ами тяхна си монтажна група дойдоха за предварителен оглед и ми направиха добро впечатление като цяло. Като изпълнение не знам как ще е! То при нас по въпросния проект Дезире, са само няколко фирми. Едните са те, другите Таси!

 11. Moderator
  Тук е от
  Nov 2011
  Живее в
  Петрич
  Мнения
  4,813
  #339

  Отговор: Избор газов котел

  В дневната няма да е зле да вдигнеш бройката на ребрата, примерно 30-32бр. Ама с тия тръби ф16 не знам...

 12. Junior Member
  Тук е от
  Jan 2008
  Мнения
  24
  #340

  Отговор: Избор газов котел

  Няма да мога да ги събера, там където е отредено за тях. Разстоянието между вратата и стената не позволява. Другия вариант е и радиатор в коридора, но става вече тегаво малко!

 13. Moderator
  Тук е от
  Nov 2011
  Живее в
  Петрич
  Мнения
  4,813
  #341

  Отговор: Избор газов котел

  Трябва да го измислиш някак си, иначе в дневната ще ти е хладно и ако там е управлението, котела ще бачка повече от необходимото.

 14. Senior Member Аватара на bobivg
  Тук е от
  Feb 2010
  Мнения
  2,247
  #342

  Отговор: Избор газов котел

  didkoband,прекарай тръбите до колекторната кутия и оттам си ползвай положените тръби за радиаторите. Радиаторите са си добре като брой глидери.

 15. Junior Member
  Тук е от
  Sep 2018
  Мнения
  63
  #343

  Отговор: Избор газов котел

  Здравейте,

  Проверих в сайта на Immergas, котела VICTRIX 12 kW TT Plus - италианците го дават за жилища до 90 кв. Моя апартамент е 95-96 кв и имайки предвид, че е последен етаж, топлозагубите вероятно ще са повече. Дали няма да е малко на границата този котел и не е ли по-добре да търся с 14-16 kw максимална мощност?

 16. Junior Member
  Тук е от
  Jan 2012
  Мнения
  124
  #344

  Отговор: Избор газов котел

  Б
  Цитат Първоначално публикувано от fvazharov Виж публикацията
  Здравейте,

  Проверих в сайта на Immergas, котела VICTRIX 12 kW TT Plus - италианците го дават за жилища до 90 кв. Моя апартамент е 95-96 кв и имайки предвид, че е последен етаж, топлозагубите вероятно ще са повече. Дали няма да е малко на границата този котел и не е ли по-добре да търся с 14-16 kw максимална мощност?
  Бая глупости пишеш до сега, ама последната удари тавана !!!
  bobivg одобрява това.

 17.  
 18. Junior Member
  Тук е от
  Sep 2018
  Мнения
  63
  #345

  Отговор: Избор газов котел

  Цитат Първоначално публикувано от lukas51 Виж публикацията
  Б

  Бая глупости пишеш до сега, ама последната удари тавана !!!
  Полза от такива като теб, никаква!!!
  pepitoff одобрява това.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 23 от 78 ПърваПърва ... 1321222324253373 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

 1. Избор на газов котел.
  От gogo.s във форум Отопление
  Отговори: 174
  Последно: 30-06-19, 08:58
 2. Газов котел - Избор и Цени
  От legaltk във форум Отопление
  Отговори: 2476
  Последно: 08-08-17, 23:52
 3. Избор на газов котел.
  От amalexiev във форум Отопление
  Отговори: 0
  Последно: 08-11-12, 20:51
 4. Отговори: 27
  Последно: 01-11-12, 21:39
 5. Избор на газов котел
  От dampio във форум Отопление
  Отговори: 1
  Последно: 21-10-12, 21:17
SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе