Страница 67 от 91 ПърваПърва ... 1757656667686977 ... ПоследноПоследно
Резултати от 991 до 1,005 от общо 1353
Like Tree298Одобрявам

Избор газов котел

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Mitsev
    Guest
    #991

    Отговор: Избор газов котел

    icata69,Като викнеш инсталатор да ти запознае термостата с приемника на котела,пак ще трябва да ползва твоя телефон.Има си пароли и разни други дреболийки,но ако телефона ти не поддържа ГУГЪЛ Плей,как да ти го върже техника?Няма да можеш нито седмични програми да правиш нито нищо.Ще си имаш един скъп термометър.А и удовлетворението сам да си го направиш е голямо.

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    May 2019
    Мнения
    160
    #992
    Цитат Първоначално публикувано от Mitsev Виж публикацията
    icata69,Като викнеш инсталатор да ти запознае термостата с приемника на котела,пак ще трябва да ползва твоя телефон.Има си пароли и разни други дреболийки,но ако телефона ти не поддържа ГУГЪЛ Плей,как да ти го върже техника?Няма да можеш нито седмични програми да правиш нито нищо.Ще си имаш един скъп термометър.А и удовлетворението сам да си го направиш е голямо.

    Не става дума само за стайния термостат....Техника пуска котела в експлоатация и допълнителните джаджи към него. По принцип котела е настройван на стенд в завода производител, но понякога се налага и допълнителна наладка на място. Аз какво ли ти ги обяснявам тия работи,...ти сигурно си на ТИ с материята, нали си правиш работите сам, за удоволствие. Аз удоволствие търся в други сфери
    Lazar и erm харесват това.

  4. Mitsev
    Guest
    #993

    Отговор: Избор газов котел

    Търси каквото и където искаш,обаче защо да не се помъча сам да си пусна термостата след като слота за приемника е отвън,не е вътре в котела и не трябва да се отваря нищо?Дали производителя не е предвидил това?А намека за удоволствията май е плод на извратено мислене.Ако греша,май съм попаднал в сайт за възрастни,а не в сайт за технически съвети.Успех с търсенето на удоволствия.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2016
    Мнения
    24
    #994

    Отговор: Избор газов котел

    Здравейте, изчетох доста от темите и си отговорих на част от въпросите, за което благодаря на активните потребители във форума.

    Имам нужда от съвет за подмяна на съществуващ двуконтурен котел
    със стаен термостат (Immergas 24kW с мин. мощност 9.8-10kW) с друг такъв, но с нисък минимум поради намаляване на отопляемия обем (брой стаи) в жилището.

    Накратко: двуетажна къща в северозападна България с 6см изолация на стени и таванска плоча (плътно наредена върху плочата, но без шпакловка за момента) и PVC дограма с двоен стъклопакет. Идеята е с новия котел да се отоплява: кухня + хол с площ 31кв.м, спалня на втория етаж над холната част с площ 18кв.м. и баня с лира. Останалите 2 спални ще се отопляват само през няколко от почивните дни в месеца.

    Доколкото разбрах и коментирах с фирмата монтирала сегашния котел с него не е вариант да се отоплява новата намалена площ и ми препоръчаха като добър вариант Victrix Terra 28, който е с мин. мощност 4.30kW.

    Моля за съвет как да пресметна нужната ми отоплителна мощност за тези 31 + 18 кв.м. с оглед на вече изградената инсталация и съществуващи радиатори, за да не се окаже, че и тези 4.30kW на новия котел ще са много и дали изобщо си заслужава инвестицията в смяната на котела.

    В хол + кухня има монтирани 30бр. глидери H500, а в спалнята - 20бр. също H500. Отдаваната мощност на този модел глидери намирам, че при Делта Т50 е 127W, а при Делта T60 - 161W. Как да пресметна при оптимална температура на водата и тези радиатори нужната ми мощност, а от там и котел?

    Предварително благодаря.
    Този пост е редактиран от memfis; 10-08-21 в 12:12.
    erm одобрява това.

  6. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,624
    #995

    Отговор: Избор газов котел

    Аз съм със същия конвенционален модел на Имергаз ЕолоМини и също планирам смяна с Имергаз Виктрикс.
    memfis одобрява това.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    81
    #996

    Отговор: Избор газов котел

    memfis Някъде назад в темата съм писал, че поне за мен е най-лесно да използвам калкулатора на панелните радиатори Корадо, като 10 глидера приравнявам на 800мм тип22 панелен радиатор. Другото е 55/45/23 - което отговаря на 55градуса подаващата, 45 връщата и 23 стайна. При такива условия приблизително 800мм(10глидера Н500) отдават 500W. Тази отдаваната мощност може да се увеличи ако се дигне температурата на водата или се гонят по-ниски градиси в стаята. Пример при 60/50/20 тези 500W вече са 700W.

    Сега ако е въпрос за намаляване на сметките за газ, котела трябва да работи на 55/45 и по-ниско ако може, което автоматично означава повече радиатори. Но сметките най-много зависят от колко е изолирана къщата(топлонните загуби).

    При 50 глидера - което е някъде 2500W при 55/45/23 и 3500W при 60/50/20, трябва да търсите котел с минимум около 3000W. Другото нещо е да не оставате другите стаи прекалено студени, защото ако термостата е в хола и там е топло, дори да отворите радиаторите в тези стаи, котела няма да разбере, че трябва да почне да топли, защото там където е термостата вече е топло.
    erm одобрява това.

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2016
    Мнения
    24
    #997

    Отговор: Избор газов котел

    sdhinkin Благодаря за ориентировачната сметка.
    За мощността на радиаторите използвах статията на термосиликат, която забелязах, че често се споменава във форума, но не съм сигурен доколко е достоверна.

    Та според нея при зададените от теб примерни температури нещата изглежда така:
    • при температура на водата в радиатора: 55C и на въздуха в помещението: 23C се получава ~76W на глидер или 50*76 = 3800W
    • при температура на водата в радиатора: 60C и на въздуха в помещението: 20C се получава ~96W на глидер или 50*96 = 4800W


    което е с 40-50% по-голяма мощност от твоята сметка и честно казано съм тотално объркан кое е по-близо до реалността.

    Ще се радвам ако и някой друг се включи в дискусията.

  10. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    81
    #998

    Отговор: Избор газов котел

    Принципно няма нужда от тази сметка, защото колкото е по-нисък минимума на един котел, толкова по-добре. Проблема е че когато е двуконтурен котела максимума е свързан с производството на топла вода за битови нужди, а поради високият максимум много трудно се постига нисък минимум който е нужен за икономичната работа на котела в режим на отопление. Съвременните двуконтурни котли са 3-24kW. Погледното съвсем лаишки - минимума е една духалка 2kW в хола и един конвектор 1kW в спалнята. Ако работят постоянно със сигурност или поне в 95% от дните когато се отопляваш те ще са предостатъчни. Дори ще се налага да ги спираш защото е достигната желатата температура в стаите. Само че когато се спира и пуска един газов котел, нещата седат по по-различен начин от електрическата духалка или конвектор. Котела ако неможе да отдаде минималната си мощност - просто "прегрява" и се само изключва, низависимо че не е достигнал температурата в стаята. След малко пак пали и така започва един безкраен цикъл. При запалването на газовият котел е нужно повече газ и това намалява иконимичността на котела.

    Така че в крайна сметка котела трябва да има минимум по-нисък от това което могат да отдадат радиаторите при зададени температури на водата в системата и стаята. Дори радиаторите да могат да отдават примерно 5kW, котел с минимум 3kW ще ти позволи да намалиш още температурата в системата и в пролетно-есенните месеци да работи много по-добре, отколкото котел с минимум примерно 4.6(4.8)kW.

    Сега ако се направят тънки сметки - разликата в разхода преди и след намаляването на отопляемия обем ще компенсира инвестицията в новият котел сигурно за повече от 5-7 години. Така че ако сегашните сметки те устройват - можеш да отложиш с някоя година, така и на старият котел ще му дойде времето за смяна.
    erm одобрява това.

  11. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2016
    Мнения
    24
    #999

    Отговор: Избор газов котел

    Съгласен съм с написаното от теб относно работата на котела и го разбирам напълно благодарение на темите във форума.

    Точно затова търся правилната формула за изчисление на отдаваната топлинна мощност на радиаторите, за да преценя заслужава ли си смяната на сегашния котел (според мен с този минимум от ~10kW просто няма как да работи с така намаления брой радиатори, поправи ме е ако греша) и дали този който ми предлагат с минимум от 4.30kW също няма да е оптимален и трябва да се насоча към по-висок клас, респективно и по-скъп котел като например Victrix 28 TT с мин. мощност 2.80kW, но и с 30% по-висока цена.

  12. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    81
    #1000

    Отговор: Избор газов котел

    Проблема е принципен - трудно се вписва двуконтурен газов котел в малка отоплителна площ. Ако направиш сметките дори сега без да изключваш тези две спални, 10kW са ти много, защото надали радиаторите в тези спални са по-големи от другите( в хола и третата спалня). Ниски сметки за отопление и рентабилно отопление са две различни неща. Аз бих ти предложил да прецениш за себе си примерно за 10 години колко ще платиш(за газ, като сложиш едни 50% отгоре - мърдане на цената на газта) със сегашният котел и сегашният начин на отопление. След това да направиш същото с смяната на котел(такъв в минимум около 3kW) и пропорционално намаляване на сметките на намаляването на отопляемата площ. Ако ти излиза по-евтино смяната на котела - действай.

    Незнам колко години ползваш сегашният котел, но имай предвид че може да се наложи неговата смяна след 10-15 години ползване.
    Този пост е редактиран от sdhinkin; 11-08-21 в 09:31.

  13. erm
    erm е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Jan 2021
    Мнения
    13
    #1001

    Отговор: Избор газов котел

    Здравейте. За 500мм Елеганс 2.0 са 66w при dt-30 гр. И 129 w при dt-50 гр. За стария модел 62w при dt-30 гр. и 121w при dt- 50 гр. Dt - 30 гр при 22гр стайна означава 60/45 гр. изходяща/входяща вода. Вие имате 50гл.х66w=3300w тоест при котел с минимум 3.3 kw ще можете да работите с 60 гр вода на изход от котела която е относително нормална и икономична. При котел с 2.8 kw температурата ще падне на ок. 53/41 изходяща/входяща вода. При котел с 4.3 kw минималната температура без циклене ще е ок. 67/52 гр. изходяща/входяща вода, а това означава почти да се откажете от кондензния режим. При съвременните котли помпите стандартно са настроени да поддържат dt-15 гр. при 60гр на изходящата вода.
    Аз имам доста радиатори еквивалентни на ок. 155х600мм и котел с 3.5kw минимум което ми позволява непрекъсната работа при минимална температура 35/29 гр. което дава около 23w на глидер при dt-10гр.по каталог са 77w при dt-30 гр. и 149w при dt-50 Гр. Не знам дали не може да се опита да се зададе dt-20 гр. на помпата и дали това може да компенсира по-високия минимум на котела, респективно по-ниската радиаторна мощност?
    Този пост е редактиран от erm; 19-08-21 в 02:22.
    memfis одобрява това.

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2005
    Мнения
    18
    #1002

    Отговор: Избор газов котел

    Здравейте,
    Моля за малко помощ за избор на газов котел за два маломерни двустайни. Нова тухла,четвърти(последен)етаж, западно изложение, София. Чистата площ е 46 и 44 квадрата. Нещо не мога да схвана как да прикача схемата. Навсякъде ми предлагат двуконтурен, а някъде из темата прочетох, че за малка площ е по-подходящ едноконтурен. Обаче пък трябва допълнителен бойлер, което усложнява нещата в без това малкото пространство. Фурната и котлоните също ще са на газ. Благодаря!

  16. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    81
    #1003

    Отговор: Избор газов котел

    tara Едно предложение от мен, ноже да ти прозвучи странно, но ако ще се ползват от близки хора и има възможност - един котел за двете жилища е доста смислено решение.

  17. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2005
    Мнения
    18
    #1004

    Отговор: Избор газов котел

    Единият ще е под наем, а в другият ще живее синът ми затова трябва да са две независими инсталации.Предложиха ми двукомпонентен 19kW.,което ми вижда много. Не че разбирам нещо, но като видят жена и започват...

  18. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    81
    #1005

    Отговор: Избор газов котел

    1. За малки жилища за отопление се гледа минимума на котела, не максимума
    Има и друг проблем - дали ще може да сложите толкова големи радиатори, които да отговарят на този минимум. Само няколко поста по-нагоре смятах нещо от рода на 50 ал.глидера на 500мм височина, покриват минимума от 3кw който е най-често срещания при двуконтурните котли.

    2. Максимума се гледа при двуконтурни котли, защото трябва да осигури тостатъчно топла проточна вода. 24kw при БГВ е мимималната комфортна мощност.

    Казвате последен етаж - лятото ще трябват климатици. Защо не се ползват и за отопление. За топла вода по един бойлер 80л и готово.

    Давам ви решения, които ви спестяват и пари. Не е завължително да се следва сляпо написаното от стройтела - в случая - отопление на газ.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 67 от 91 ПърваПърва ... 1757656667686977 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Избор на газов котел.
    От gogo.s във форум Отопление
    Отговори: 174
    Последно: 30-06-19, 08:58
  2. Газов котел - Избор и Цени
    От legaltk във форум Отопление
    Отговори: 2476
    Последно: 08-08-17, 23:52
  3. Избор на газов котел.
    От amalexiev във форум Отопление
    Отговори: 0
    Последно: 08-11-12, 20:51
  4. Отговори: 27
    Последно: 01-11-12, 21:39
  5. Избор на газов котел
    От dampio във форум Отопление
    Отговори: 1
    Последно: 21-10-12, 21:17

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе