Хубаво е че "си казваш" как процедираш и си "ХВАЛИШ" стоката която продаваш...Първоначално публикувано от miry
Хубаво е че "си казваш" как процедираш и си "ХВАЛИШ" стоката която продаваш...Първоначално публикувано от miry
Цялата бъркотия с този преглед (профилактика) е, че всъщност не се заплаща това че са замерили и почистили филтрите а се заплаща един вид абонамент за следващата година. Тоест прегледа е безплатен но за да се ангажира сервиза плащаш абонамент.Надявам се да съм го обяснил и да го разберете.
Бре Велев, те парите които взимат от профилактиката при сервиза ли отиват(за ангажимента за следващата година) или при фирмата изпратила техници за извършване на профилактиката/прегледа, че нещо хептен ми се объркаха понятията?Първоначално публикувано от VeleV.Klima
Изобщо както и да се въртиш, гъзо все ще ти е отзад...
Както и да е не споря.След като става въпрос за гаранционен договор било между производител/вносител и потребител или търговец продаващ на потребител физическо лице и следващата се от него договорна гаранционна отговорност съм съгласен с почти всичко което кажете/правите стига то да не в противоречие на закон.
Когато става въпрос за рекламационна отговорност възникваща на законово основание в Закона за защита на потребителите, Закона за задълженията и договорите или Търговският закон или закон в който е уредена специфична рекламационна отговорност, тогава позоваването на каквато и да е договорна гаранция е излищно освен АКО тя предоставя ПО-БЛАГОПРИЯТНИ за закупилият/ползващият стоката.
Всяко останало тълкуване на закона от търговци съда "скършва" с издаването на съдебното решение по конкретното дело...
Ами сервиза е фирмата която го е монтирала и ще ти го подържа. Ти към кого се обръщаш при проблем? Към тях а не към вносителя. При положение че си се съгласил на търговската гаранция да е 3 години и ще ползваш по дълъг срок естествено ти се съгласяваш с тези условия. Като не си съгласен не подписвай гаранционната карта и си ползваш само задължителната по закон. А щом си се съгласил с търговската и не си поемеш задължението по нея се прекратява след твоята неустойка по договора и не можеш да се отмяташ от подписния договор.
В Закона,Велев,ясно си пише,че при рекламация клиента се обръща към ТЪРГОВЕЦА !!! И дума няма в целия закон за сервиз или монтажна група....Време е да се влиза в час,а да не се аблуждават клиентите....Уж си фирмаджия,а това елементарно нещице явно още не ти е станало ясно.... И друго- каквото и да са ти казали продавачите,към кой сервиз да се обръщаш,това,понеже ПРОТИВОРЕЧИ на Закона,автоматично става НЕДЕЙСТВИТЕЛНО,НЕВАЛИДНО И ПРОЧИЕ...
Е не позна, ама нейсе дано някой съдия не те научи с решение по дело срещу теб дали като подпишеш не можеш да ползваш рекламационната отговорност, че няма да е евтино...Първоначално публикувано от VeleV.Klima
Закупилият решава кое ПРАВО(възникнало от гаранционен договор или от законова разпоредба) да упражни срещу теб...
То и затова Закона е за защита на потребителите, защото ТЕ ИЗБИРАТ, иначе щеше да е Закон за защита на търговците...
Виж какво аз съм свикнал да се обръщат към нас поради факта че сме и търговец и сервиз.Първоначално публикувано от vanko68
Ами сервиза е фирмата която го е монтирала и ще ти го подържа....
Тогава това горното не трябваше така да го казваш в заблуда на четящите,а да кажеш,че сервиза е Търговеца,който ти е продал климатика...Пералнята...ТВто....ПЦто....Всичко...
В закона никъде не пище също че някой трябва да отиде на адрес и да ремонтира климатика на место.Първоначално публикувано от vanko68
Просто клиента трябва да занесе климатика на търговеца и търговецът да го от ремонтира.
За климатиците не знам как е, но аз имам пералня машина със стандартна гаранция от 2 години и с удължаване с още 4 (общо 6) при ЗАДЪЛЖИТЕЛНА но БЕЗПЛАТНА ПРОФИЛАКТИКА от сервиза (подчертавам, НЕ ОТ ТЪРГОВЕЦА). Монтажа на пералнята го направиха ЗАДЪЛЖИТЕЛНО от сервиза на място, безплатно. В края на втората година за да удължат гаранцията в последния месец по изискване трябваше да дойде техник от сервиза (подчертавам, че дойде - НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО и удължи гаранцията с още 4).Първоначално публикувано от miry
За електрическата печка в гаранционната карта пише също че пръ възникнали проблеми идва на място сервизен техник, от тези сключили договор с търговеца. Сервизната фирма поддържаща този модел перални машини каза че от представителството на фирмата производител (не от търговеца от когото е купена) им изплащат определена сума на регистрирана прогфилактика. Тоест тя е безплатна за клиента, за сервизната фирма е платена, но не от търговеца (магазичето или бакалията, от която е купена) а от официалния дистрибутор. Схемата е изрядна според мен - чиста и всички са доволни.
Та въпроса е, че щом за една перална машина или ел. печка, която е с пъти по-мобилна от един климатик идват на място, значи има как това да се реши и за климатичната техника, която няма никаква мобилност за потребителя без да я осъкати напълно при демонтажа.
Е да тази система за пералнята е добра но на нас вносителя не ни плаща нищо, дори и да има заводски не заредени климатици си ги зареждаме за наша сметка. Всичко опира до вносителя че той трябва да плаща за сервизирането но уви не го правят.
В Закона пише, че: "Привеждането на потребителската стока в съответствие с договора за продажба е безплатно за потребителя. Той не дължи разходи за експедиране на потребителската стока или за материали и труд, свързани с ремонта й, и не трябва да понася значителни неудобства."Първоначално публикувано от miry
Велев,когато се "закачиш" към някой вносител,обикновената практика е той да ти дава т.нар. "търговска отстъпка",която в нормалните марки е 10-20 %...И с Мидея ( Магнум ) е така. И тези 50-200 лв от едклиматик би трябвало да ти стигнат спокойно да заредиш не един, а 5-15 броя...Затова обикновената договорка с вносителя е : частите от него,труда и фреона от тебе...Ако искаш всичко от него,съответно отстъпката ти ще е само 3-5 %...А сега си избери кое е по-добре за тебе...Първоначално публикувано от VeleV.Klima
Борд - я да погледнем нещата с пералнята маааааалко по-отстрани : това с " безплатния" обяд би трябвало да ти е ясно,че не е така. Ти си си платил за всичките идвания и профилактики още с покупката на пералнята. После търговеца прехвърля част от сумата към сервиза,който ти прави профилактиките. Моето мнение е,че е по-добре да не те товаря наведнъж с всичко при покупката,а да си плащаш при всяко идване. Така е по-леко за бюджета ти ,и освен това сам клиента си определя дали да си плати и да получи повече гаранция,колко пъти да плати,съответно колко г да има гаранция, или да ползва без заплащане само законовата от мин 2 г...
Явно е така - спор няма. Между другото в споменатата пералня няма части за повече от 250лв (имам и снимков материал), производственните и разходи едвали са повече от 300-350лв а аз броих при това с добра отстъпка от магазина около 750лв. По-голяма част от разликата отива директно във вносителя и оттам по-малка в производителя. Оше по-малка отива в дистрибуторите. Тогава е нормално вносителя да осигури на сервиза необходимото (от това, което аз съм им платил). Я да видим сега колко извратено се получава с климатиците: един инвертор, китайски има малко пластмаса, две платки за управление и един компресор. Знам колко е производственната цена на електрониката (доста дълъг период съм се занимавал с производство на електронни изделия), та пластмасата на матрица също ми е ясна колко струва.. остава прословутия компресор за който уж му искат по 800лв за да го докарат като нов (малко ме съмнява производственната му цена да е толкова). Но и толкова да е, на пластмасите и електрониката е около 40-50 долара (а дистанционните управления на моделите без дисплей са по 1.5 долара в комплект с батерийките а на тези с дисплей са 2 до 3 долара - производственна цена). Аз не знам вие като дистрибутори на каква цена ги вземате (не ме и интересува), но при полужение, че ми вземат 1400лв (без монтажа) за тази комбинация - видно полужението е досущ както с моята словенска пералня. Тоест, аз ПАК СЪМ СИ ПЛАТИЛ ПРЕДВАРИТЕЛНО, само че някой се е възползвал и си ги е прибрал тези кинти вместо да ви ги даде на вас, които сервизирате /монтирате/. Просто тук идеята е в спекулация и некоректно отношение на официалния представител, който иска да прибере повече печалба според мен. И това ще продължи да е така, докато всеки си трае (и докато пазара го позволява).Първоначално публикувано от vanko68
Ето защо и как се прави профилактика:
https://www.youtube.com/watch?v=wewv...eature=related
А ето и малко по професионално :
https://www.youtube.com/watch?v=gzc2...eature=related