Страница 18 от 21 ПърваПърва ... 81617181920 ... ПоследноПоследно
Резултати от 256 до 270 от общо 302
Like Tree5Одобрявам

Гаранция на климатик

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Mar 2009

Re:Гаранция на климатик

Те знаят, че има българи. И да ти кажа са много доволни от съвестността и професиопнализма им. Единствено в България нещата някакси застават по друг начин.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Jul 2008

за да се смекчи малко тона и данданията. за да има сделка трябва и двете страни да са съгласни. Ако има нещо, което не удовлетворява една от страните няма сделка- 1-ви закон в търговията. Задължения на Продавача е да уведоми бъдещия Клиент за всички условия при покупката на даден уред, експолатацията, гаранцията, транспорта, срока на доставка, цената и т.н.Ако той не го направи - не е коректен. Клиентът може да се съгласи и да купи или да не се съгласи и да купи от друго място. Лошото е че много колеги не са коректни и не уведомяват клиентите за всички тези неща и изведнъж след една година цъфва една 50-тина левова профилактика и Клиентът е поставен в позиция партер - или плащаш за гаранция или няма гаранция. И всеки разумен плаща и псува - нормално. на никой не му е приятно да му извиват ръцете. Това конкретно по темата.
    Сигурен съм, че във форума има колеги работещи във уважавани фирми вносители. Би било добре да потвърдят написаното от мен, защото някой тук летят в облаците. Сервизният рабат, който не се заплаща от вносителителите варира между 0,5 и 2,5% - зависи от производителя. като това не са 2 климатика на 100 (ако е 2 % рабата), а 2% от стойността на поръчката по ценоразпис на резервни части. Като 1 компресор+ една външна платка струват повече от едно външно тяло (Panasonic, Hitachi, Daikin, Fuji Electric или Fujitsu) така че няма възможност да се поръчват камиони с резервни части освен ако не ги платиш. Free of charge се получават резервни части само ако има доказан сериен проблем, тогава се е случвало да накараме производителите да платят и някой лев за труд дори.Затова нещата трябва да се следят доста строго. И профилактики трябва да се правят и те трябва да са платени, защото ако не бръкнеш на българина в джоба той няма да се научи как правилно да стопанисва даден уред. Като когато се прави профилактика наистина трябва да се извършва такава:
    - преглед на състояние на вътрешно тяло: филтри, топлообменник, турбина на вентилатор, ако има възможност кондензна вана. за почистването им има вече професионални препарати, а не любимото Meglio.
    - преглед на външно тяло - да не е задръстен външния топллобменник, мерене на ток на компресора
    - измерване на изходяща температура от вътрешното тяло след поне 15 мин работа
    - не е нужно мерене на налягане, защото ако климатика е инверторен там няма кой да разбере по манометри какво се случва, а с тези нови хладилни агенти всяко едно разхерметизиране на системата води до промяна в съотношението на компонентите и до влошаване на работата.
    Хубаво е това да го прочетат и запомнят потребителите на климатици и да го изискват от монтажните фирми. Иначе дори и аз бих отказал да заплатя тази "услуга".
    а Kaar ще го попитам колко и какви климатици има, колко е продал, колко е сервизирал, с колко тъпи проблеми и колко хиляди километри е навъртял, за да види, че дистанционното не е на правилния режим, например, и затова климатика не работи и т.н. та е толкова вещ. И ако има нужда от книжки мога да му услужа. само, че предупреждавам там картинки няма

4. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2007

bigmouth, зачитам гледната ти точка.
    И имаш право на своята истина! Но, знаеш ли - тук, при нас в България, отношенията (търговските) са меко казано "погрешни"! Дайте да намерим равновесната точка!
    Ето, например - за тази тема! Има продавач, има и клиент. Продавача продава своите стоки и услуги. До тук добре, нали?! А купувачът пък, купува стоки и услуги.
    Сам го написа че, за да има сделка трябва и двете страни да са съгласни. ОК! Вярвам че си съгласен, че когато продавачът продаде стоката или услугата си - поема гаранция за тях. В света се заплаща УСЛУГА или СТОКА, защото друга категория няма! Както и че, всяка стока и услуга си има гаранция! А гаранцията не е нито стока, нито услуга и затова не се продава! Би трябвало и за това да си съгласен!
    Ако се върнем конкретно по темата, клиентът влиза в магазин и избира климатик. Харесва го и е готов да го заплати - тук двете страни си стискат ръцете!
    Също така, клиентът се нуждае от монтаж и търси и тази услуга. Харесва предлаганата такава услуга от продавача (монтаж) и плаща за нея.
    Тъй като, това е отделна услуга - би трябвало и за нея да има гаранция. После, клиентът научава и за още една, втора услуга - наричана "профилактика", чрез която продавачът му обещава удължаване на иначе безплатната законна гаранция на климатика от 2 години на 3 или 5 години.
    Клиентът пак преценява, дали може да си го позволи, необходимо ли му е и т.н. Абее, маркетинг на продавача...
    И ако каже "ДА", искам - плаща си и получава желаната услуга (според размера и вида на извършената работа) и удължаване на гаранцията.
    Ако ли е "НЕ", получава си климатика, монтажа и 2 годишната законна гаранция. Предполагам, че ще се съгласиш с мен?!
    Иначе, все едно да прибягна до сравението - как като отидеш да си купиш презервативи DUREX, ти вземат задължително още едни 100 евро за афроамериканците дето вечерта ще дойдат да ти направят "профилактика" за да е сигурна гаранцията. angel

Относно въпросът ти, какви климатици имам - ами, имам COOLSTAR (за които едва ли си чувал) и General - и за тях съм плащал цената на климатика и монтажа, като са ми дали 3 години търговска гаранция без "профилактика". Не са сервизирани до момента, но си работят перфектно, особено един, който е на 9 години вече и единствено са му мити филтрите редовно, защото преди не съм знаел как да чистя пити и вентилатори.
    Не съм монтирал, нито продавал климатици, само съм внасял известни количества.
    Затова не съм имал и рисковете на твоята професия - всеки сам си я избира. Ако съм на твое място - клиентът ми ще си плати за безпричинното ми разкарване, след като съм го конслултирал преди това по телефона..... примерно.
    А за книжките - и аз имам богаааата библиотека И освен надписи по кориците си - книжките ми имат такива и по страниците си + много цифри . Ако те влече - заповядай, мога да ти услужа!

5. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    Pleven, Bulgaria, Bulgaria

А ти си от тези вносители дето после изчезват!

6. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2008

А ти си от тези гълаби дето пазарят от тях??

7. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2007

VeleV.Klima, какви са тези вносители, дето "изчезват"!? За Фантомас ли си мислиш...?!
    Аз не познавам такива. Я ни светни сега за тия, "изчезващите"! Поне да разведриш темата!
    cooler, ако ще правите групичка за детската градина и ще спрягаш думичката "гълаби" (каквото и да означава това), тогава си открийте двамата с VeleV.Klima по-добре нова темичка за "гълаби" и "изчезващи вносители"....!

8.  

9. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    Pleven, Bulgaria, Bulgaria

Цитат Първоначално публикувано от Kaar
    Не съм монтирал, нито продавал климатици, само съм внасял известни количества.

Е това кой го написа?

10. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2007

Абе, VeleV.Klima, дори и 11 думи ли не можеш да разбереш?! Хем са на български
    Не виждам да пише "вносители дето после изчезват!".
    За сега не съм си позволил да те характеризирам, въпрос на култура е, но ако си мислиш, че ти имаш такива права - без да ме познаваш, грешиш!

11. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

Понеже ясно си писал,че си ги ВНАСЯЛ известните количества ( глагол в минало време),та затова и реакцията на Велев е такава. Питаме се дали внесените някога клими си ги поддържаш гаранционно с части и още не знам колко години извънгаранционно,както е по любимия ти ЗЗП?

12. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2007

vanko68, "реакцията на Велев е такава" защото така му отърва, а не защото може да прави причинно-следствени граматичекси връзки и характеристики ...
    Нали и ти не си тръгнал да правиш същото?
    За да не "тълкуваш" по глаголните времена - ще ти спестя хвърлянето на боб - климатиците бяха поддържани гаранционно 3 години без платена "профилактика". След изтичането на гаранцията, се поддържат от външни фирми по желание.
    Така, мисля, че ти задоволих питането! А, да - и всичко беше според ЗЗП. ОК!?

13. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

Тези външните фирми,откъде се снабдяват с части при извънгаранционните ремонти?

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2007

От другите фирми на пазара.

16. Member
    Тук е от
    Feb 2009

Kaar, и колко резервни части ти останаха след трите години?

17. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2007

Повечето така и останаха, но не тръгвай в погрешна посока - случаят е специфичен. Климатиците не са продавани поотделно, а влизат в обща цена на обект. Малко са употребявани (по 1 месец средно) на година и почти не са дефектирали.
    Като ме попиташ какво е станало с резервните части, останали след гаранцията, ще ти отговоря, че са продадени.
    Те не влизат в цената на клиента, а са осигурени от производителя за негова сметка.

18. Member
    Тук е от
    Feb 2009

Радвай се, че случая е специфичен и са ти останали. Защото обикновенно рабата от резервни части не стигат и ако останат резервни части то те са обикновенно специфични и трудно продаваеми.
    В твоите мнения видях само една теза- Бой спекуланта по главата, защото се опитва да спечели пари.
    Когато го няма спекуланта, я няма и търговията, а като я няма търговията, потребителя се реди на опашки за кисело мляко.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 18 от 21 ПърваПърва ... 81617181920 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. климатик и гаранция от BROS
    От freestyler във форум Профилактика и гаранция
    Отговори: 95
    Последно: 19-09-17, 12:16
  2. Гаранция на климатик
    От TANI във форум Профилактика и гаранция
    Отговори: 8
    Последно: 17-09-13, 15:45
  3. Отговори: 1
    Последно: 13-07-10, 19:21
  4. Доливане на фреон на климатик в гаранция?
    От Candid във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 146
    Последно: 13-02-10, 20:05
  5. Гаранция бойлер
    От taralion във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 3
    Последно: 07-09-08, 22:32

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе