Страница 19 от 21 ПърваПърва ... 91718192021 ПоследноПоследно
Резултати от 271 до 285 от общо 302
Like Tree5Одобрявам

Гаранция на климатик

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #271

    Re:Гаранция на климатик

    Не измествайте фокуса на темата за профилактиката с личностна атака към Kaar. Цитирайки и разяснявайки закона той доста аргументирано защити тезата залегнала в закона, че платената профилактика след първата година първо не е задължителна и второ не може заради нейната липса да се отказва безплатен гаранционен ремонт до изтичането на 2 години от покупка на стоката.

    До тук добре на теория четохме и анализирахме закона обаче както знаем наличието на закон не е достатъчно обстоятелство, сега ни трябват реални примери свързани с климатиците за това как закона се прилага на практика.

    Аз лично не мога да приема тезата, че след като към КЗП многократно през годините са се обръщали и обръщат все по един и същ въпрос те да не могат или да не искат да решат проблема като принудят търговците да променят написаните условия в гаранционните карти по начин, че да не противоречат на закона.

    Работещите държавни служители в КЗП отказват да защитят колективните права на тези в защита, на които уж работят. Отделният потребител е оставен сам да търси своята си правда като чете закони и вместо да работи и допринася с работата си за увеличение благосъстоянието на страната да си губи времето да осмисля съществуването и заплатите на тези, които уж по закон трябва да защитават правата му.

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2007
    Мнения
    1,224
    #272

    Re:Гаранция на климатик

    vclima, "спекула" е категория, която не подхожда много нито за пред клиентите, нито има отношение по темата.

    valen1, има много фирми, които спазват закона и гаранцията им е "безплатна", но не знам колко са - липсва пазарно проучване.
    До сега тук, в тази тема, май никой участник (търговец или сервизна фирма) не разбира смисъла на гаранцията, касаеща се в ЗЗП.
    Не искам да кажа, че никой не го спазва и че е в нарушение! Практиката и клиентът ще го докаже.
    В България законите се прилагат много либерално, сигурно заради манталитета и темперамента на хората. А ако не се познават като съдържание - спазването им е под въпрос. Тогава идва ред на разни комисии и органи, на които е отредено да следят и да указват прилагането на законите.
    КЗП в частност, също се съобразява с двете страни по споровете. Не може да се ограничава търговската инициатива или добра практика, но стига да не нарушава определни гарници. Тъговеца винаги е с едни гърди напред, защото търсене на стока и услуга ще има винаги и ако е креативен - ще успее. Но, пак повтарям - ако се старае да задоволи "ТЪРСЕНЕТО", а не да използва други - да не казвам "лоши", практики.
    В Европа, Северна Америка и Азия, проблеми от такова естество и мащаби няма - не е хубаво да ги има и тук.
    И да се върнем специфично по темата - дайте мнения и предложения, как да се реши проблема с тъй нареченато "Гаранция на климатик" по такъв начин, че агнето да е цяло и вълкът сит!

  4. Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Мнения
    478
    #273

    Re:Гаранция на климатик

    Coolstar= Midea в добрите стари години, вносител Сулис през Гърциял ама след това се развали гръцката връзка (врътка) и минаха през котли, санитария и т.н....... А за Coolstar-четата откакто се появи Делян "Магнун-Д" им залезна звездата, за което съжалявам защото Стоянката ми е добър приятел

    Ей това е хубавото на този форум - има анонимност и не знаеш кой е насреща. Пожелавам на всички колеги хубава събота и неделя и приятно разпускане

  5. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2007
    Мнения
    1,224
    #274

    Re:Гаранция на климатик

    bigmouth, BINGO!
    Признавам те! Малцина го знаят това, а още по-малко го помнят.

  6. Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Мнения
    478
    #275

    Re:Гаранция на климатик

    И още нещо: пак казвам, че за да има сделка трябва да са съглани и двете страни Така споменатия ЗЗП трябва да се прилага само в случайте когато една от страните е била заблудена или недостатъчно информирана за условията по сделката или ези условия са били променени в движение и засягат правата на една от страните. Както някой каза и преди ако условията не са добри или конкурентни просто отпадаш от пазара. Ами аз не отпадам, въпреки че си обявявам профилактиките, защото хората са съгласни с мен. А продавам и то доста и въпреки кризата.
    Имам предвид, че не е коректно когато Клиент да си купува климатик и бива уведомен за условията на продажбата устно, след година започва да вдига шум как бива рекетиран за някакви 50тина лева за някаква профилактика. Както и по-често се случва Ако не му изнася да си търси Подавачи, с подходящи за него условия. Търсенето е в две посоки – Клиент – Купувач и обратно, като никой не е задължен един към друг в началния етап. Задълженията и Правата започват след извършване на сделка

  7. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2007
    Мнения
    1,224
    #276

    Re:Гаранция на климатик

    bigmouth, правата и задълженията на всеки във всяка област са предварително определни Нали законите са за това!? Да ги има, да се четат и познават и да се прилагат.
    Когато има сделка - има ЗЗД, ТЗ и разбира се - ЗЗП.
    Едната страна по сделката може и умишлено да не спазва въпросните закони, но другата страна винаги може да си потърси гарантираните права.
    Хубаво е, че продаваш доста въпреки криза, а още по-хубаво е, че клиентите ти са съгласни с ТЪРГОВСКАТА ти гаранция!
    Но, това ни най-малко не те освобождава от отговорността и задължението ти да предоставиш 2-годишната "безплатна" гаранция на клиента си!!!
    За справка:
    Чл. 111. (1) Всяко споразумение или договор, сключени с продавач преди появата на несъответствието на потребителската стока с договора за продажба, което ограничава или изключва отговорността на продавача по този раздел, е нищожно.
    Обясняваш ли на клиентите си, че имат 2 години законна безплатна гаранция, а ако желаят да си доплащат през следващите 2 години - ще им удължиш ганцията с 1 година примерно?!

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Мнения
    478
    #277

    Re:Гаранция на климатик

    Аз си говоря ама не. Ако не му изнасят на клиента моите условия ДА СИ ХОДИ. Затова е свободната пазарна икономика. И ако не мога да продавам ще фалирам - щастие за конкуренцията Ха Ха Ха. Защото аз мога и да не искам да му продавам при тези условия. А това с профилактиките се изисква например от 2 много известни фирми: едната я уважавам Panasonic, другата съм със смесени чуства: Samsung - и за Panasonic - това им е общоевропейска практика, така че дъвчем нещо от което няма абсолютно никакъв смисъл. Такива с книжки и ТЗ и ЗЗП като ми се появят просто любезно ги насочвам към следващите колеги, а фирми в Сф много над 500......
    И се връщам пак на автомобилите и климатиците. Кое е най-скъпото в една кола? Двигателя и за да не се развали и да имаш заветната гаранция ходиш в сервиз и си плащаш ДЕБЕЛО. Да една кола може да струва от 15000 нагоре (но каква и е печалбата?????), а един двигател е сигурно 8-10 хиляди и нагоре. Ако няма масло например и се развали двигателя и не си ходил в сервиз ти отказват гаранцията. При климатиците ако задръстиш външното тяло с пухчета и думне компресора, ами той струва 250 лева за обикновена 12-ка + смяна + хладилен агент, ако сложа демонтаж и монтаж на външно тяло - надхвърляме стойността на една нова евтина китайска тояга...... И какво правим тогава??? Или ние вечно трябва да сме длъжни и благодарни на Негово Величество Клиента???? Условието да се случи една сделка е да са доволни и двете страни.

  10. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2007
    Мнения
    1,224
    #278

    Re:Гаранция на климатик

    bigmouth, примерите с автомобила и климатика са неуместни!
    Доста ясно и обосновано в предишни постове беше обяснено, че вносителите/дилъри съвсем точно си спазват ЗЗП!!!
    За тези, които сравняват климатик и автомобил, говори, че не познават нито закона, нито същността на понятията "техническо обсулжване", "профилактика" и т.н.
    Ако са лица с техническо образование - жалко! Би трябвало да знаят кое какво е и после да си го тълкуват на всеослушание тук.
    Всъщност, за справка можеш да се обърнеш към Lupus, ако му се занимава да ти обясни за тези неща!
    Какво се прави на нов автомобил в гаранция, което е задължително и платено?! Техническо обслужване ли, профилактика ли, какво ТОЧНО?!!??!?!
    Ако японския/китайски или някакъв друг производител постави условие за смяна на фреона на всяка 1 година, смяна на филтри на 3 месеца, защото тогава климатика би работил в параметри и гаранцията му би важала само при спазването на тези условия - заповядай, сменяй ги и ще ти се плаща за труда и материалите както при автомобила!
    Ако има такъв документ от производителя - дай да го видим! Понеже, в противен случай, независимо какво ти се иска и как го въртиш и сучеш - продадеш ли климатик - поемаш и "безплатната" законна гаранция от 2 години, пък после иди се разправяй какво ти се искало и какво си се разбрал с клиента! Клиентът може да се съгласи с уговорките ти, но след 1-вата година да не пожелае да плаща за никакви "профилактики" и т.н. - тогава какво ще направиш?! Ще му кажеш "ДА СИ ХОДИ" ли?!
    Нали знаеш къде ще отиде той? И тогава ще имаш избор - да си му извършиш всичко, което е необходимо при дефект през 2-годишната законна гаранция "безплатно", или да платиш една глоба и да свършиш пак първото?! И определено, афоризмите с "пухчета и пити" няма да помогнат, освен ако наистина не са станали причина за дефект.
    Ще ми позволиш ли да перефразирам крилатата ти фраза "Ако не му изнасят на клиента моите условия ДА СИ ХОДИ" в малко по реалистичното "Ако не ми изнася да продавам - ДА СИ ХОДЯ"!
    Иначе, никой не те ограничава да предлагаш ДОПЪЛНИТЕЛНО платени услуги и платено удължаване на гаранцията. Ако клиентът желае - ОК!
    Да не забравяме, че благодарение на същия този "Негово Величество Клиента" - храниш семейството си! А дали си му длъжен - написано е точно и ясно за какво, кога и как! Пък за благодарността - въпрос на лично възприемане По-добре се постарай ТОЙ (клиентът) да остане благодарен и ще ти се отплати с лоялност и нови клиенти.

  11. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница
    Мнения
    7,804
    #279

    Re:Гаранция на климатик

    Имам чувството, че почнахме да се въртим в кръг...

  12. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2007
    Мнения
    1,224
    #280

    Re:Гаранция на климатик

    Има нещо такова! Но, всеки има право да коментира!
    А колко е свързано с темата - отделен въпрос...

  13. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #281

    Re:Гаранция на климатик

    Цитат - Доста ясно и обосновано в предишни постове беше обяснено, че вносителите/дилъри съвсем точно си спазват ЗЗП!!!
    Я ни кажи,като ти е толкова ясно,кой от вносителите спазва това тявоето??? Почвам да изреждам кой не го спазва - КиК ( Техномаркет с марките Панасоник,Самсунг,Нео,Хитачи и др) ,Видеолукс (Технополис с марките Хайер,Беко,Санг,и др ),Магнум -Д с марките Мидея,LG, Зора с Кроун и др . Единствено топмарките Дайкин,Фуджицу Дженерал и Митсубиши май нямат подобно изискване в гаранционните си мрки,но първо техния пазарен дял е много малък спрямо изброените и второ-те дефектират в пъти по-рядко от изброените.
    Що така 90-95% от продаваните клими у нас да са така и от КЗП още да не са се усетили,ааааааа?

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2008
    Мнения
    1,208
    #282

    Re:Гаранция на климатик

    Ванко стига разлайва кучетата... колкото до МЕ те имат такова изискване

  16. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #283

    Re:Гаранция на климатик

    МХИ няма,или поне нямаха преди.

  17. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2007
    Мнения
    1,224
    #284

    Re:Гаранция на климатик

    vanko68, я да видим сега - кой какво изискване има!?
    Като си започнал да изброяваш - давай до край!
    Въпросните търговци какво ТОЧНО не спазват!? Какво точно предлагат!?
    Изглежда не си чел нищо по темата!
    Хората предлагат ТЪРГОВСКА гаранция от 3 години срещу заплащане (било то под формата на тъй наречената "профилактика и т.н.).
    Естествено, никой обаче не те лишава от ЗАКОННАТА 2-годишна такава.
    Има ли някой "изгорял" клиент?! Ако има - има и решение...
    Дали сега усяваш да прочетеш до край изреченията и да схванеш смисъла?!

  18. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #285

    Re:Гаранция на климатик

    Ти нормален ли си бе ??? Нали цирикаше до момента,че не трябвало първата година да се плаща за нещо.Каквото и да е то. Е,всички тези фирми ТОЧНО ИСКАТ ТОВА.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 19 от 21 ПърваПърва ... 91718192021 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. климатик и гаранция от BROS
    От freestyler във форум Профилактика и гаранция
    Отговори: 95
    Последно: 19-09-17, 11:16
  2. Гаранция на климатик
    От TANI във форум Профилактика и гаранция
    Отговори: 8
    Последно: 17-09-13, 14:45
  3. Отговори: 1
    Последно: 13-07-10, 18:21
  4. Доливане на фреон на климатик в гаранция?
    От Candid във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 146
    Последно: 13-02-10, 19:05
  5. Гаранция бойлер
    От taralion във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 3
    Последно: 07-09-08, 21:32

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе