Страница 8 от 21 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследноПоследно
Резултати от 106 до 120 от общо 302
Like Tree5Одобрявам

Гаранция на климатик

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Dec 2006

Re:Гаранция на климатик

Гаранцията се дава от продавача,продавача получава търговска отстъпка от краината цена на стоката.
    Говоря по принцип,Вноситела Х бнася климатици 10 000 броя по 500лева или обща стоиност 500 000 лева и сключва договор например с България сервиз за подръжка.Приемасе че 3% от тях дават дефекти и се превеждат 15 000 лева за рекламаций, отделно Ванко получава търговска отстъпка от крайната клиентска цена коятое 700 лева например,в порядака на 15-20% или 140 лева + 200 лева за монтаж или срещу сумата 340 монтира и подържа гаранцията на климатика.
    Ако е калпав монтажа си е за негова сметка,ако е фабричен дефект взема дефектиралата част от България сервиз и я сменя,гаранцията важи само за фабричен дефект като напрактика фабричните дефекти са под 1%.

Не е редно профилактиката да е задължителна а дае по желание на клиента и ако иска да му се извърши профилактика да си плати за нея.
    Профилактиката се извършва на адрес или поне посешението на адреса трябва да се заплаща.Ако ти се повреди телевизора го носиш в сервиза,ане идва техник в къщи.

2.  

3. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

@KonanVarvarina
    Това е, което чета аз:
    Цитат Първоначално публикувано от vanko68
    Обяснявам на клиентите си,че е ЖЕЛАТЕЛНО за тяхно здраве да си почистя климатика още на първата година и срещу заплащане.
    Не е обвързано гаранционно.
    Повечето досега са се съгласили.
    АКО не желае профилактики ,трите години години в гаранция не се чисти.
    ......
    Последно вариантите:
    1-клиента НЕ ИСКА да плаща профилактики-3 г гаранция без условия и без чистене.
    2-клиента ИСКА да се чисти и си плаща САМО за чистенето,няма връзка с 3 г гаранция,тя си важи.
    3-Ако иска да има още 3 г гаранция,се вика за профилактика срещу заплащане след третата година.
    По ясно от това, здраве му кажи.
    3 години гаранция, безусловна. Ако искаш да ти го изчисти, заплащаш почистването. Дали ще искаш или не, гаранцията си я имаш. Без профилактика.

Дорълнително 3 години гаранция [тя е от него, а не от вносителя, ако не е така, докажи го] срещу периодична профилактика.
    Нормално е да е така. Той поема риска от повреда, която никой няма да му одобри [ако не е така, докажи го], ти си плащаш спокойствието, че няма да плащаш, ако нещо се повреди.

@miry
    Пак нещо не става ясно.
    Кой е вносителя, кой продавача и vanko68 какъв е в цялата верига.

Според мен vanko68 купува климатик от вносителя X, за което получава отстъпка. Вносителя му дава документ, в който му се определя гаранционния срок на устройството. В него срок, резервните части се подсигуряват от вносителя.

В случая, вносителя дава 3 години гаранция, а vanko68 още три от себе си. С надеждата да спечели от труда си и от риска, който поема.
    Причините са, че неговите наблюдения показват, че от 100 монтирани климатика, от които ще вземе 6 000 лева от обслужване, ще се повредят 2, с повреди за 1 500 лева.
    Остават му 4 500, които го задоволяват.

Така разбирам аз нещата.

Това с телевизора не го разбрах.
    Профилактиката, се заплаща. Транспорт, работа, тези неща се договарят.
    Ако в договора ми за покупко-продажба, в гаранционния договор е описано, че имам право на две безплатни профилактики в срока на гаранцията, няма да платя нищо.

Посещението обаче, при повреда в гаранционния срок не бих платил.
    В противен случай да му платя и крема за след слънчево изгаряне, защото е изгорял докато ми ремонтира [гаранционно] климатика?

В извънгаранционния срок, разбира се, че ще платя всички разходи, макар че не ме интересува разбивката, кое колко струва.

4. Member
    Тук е от
    Mar 2008

Цитат Първоначално публикувано от Malone
    Посещението обаче, при повреда в гаранционния срок не бих платил.
    В противен случай да му платя и крема за след слънчево изгаряне, защото е изгорял докато ми ремонтира [гаранционно] климатика?

В извънгаранционния срок, разбира се, че ще платя всички разходи, макар че не ме интересува разбивката, кое колко струва.
    Много от нещата, които коментираш стоят по този начин. ОК. Но нали целта /аз поне така разбирам/ е да се води дискусия и/или да се стигне до някаква истина. А ти императивно гледаш само от твоята камбанария. Пак ОК, но има и детайли и то не маловажни.
    В горния цитат и аз се "хващам" за думата. Посещение..... Добре. Посещават те, установява се дефекта, отстранява се /със или без подмяна на част/ и всички са щастливи. Ами ако се окаже, че посетилите те, установят, че повредата е дошла от неправомерно използване? Примери бол, а и не е толкова трудно да се докаже. Например, мърсотия, протича, накисва нещо от електрониката и цъфти /просто пример, не се хващайте за него/. И какво като е в гаранционният срок? Тогава е логично, освен крема, да платиш и бирата, ако е топло.
    От друга страна има най-различни положения при вноса и разпространението на съответната техника, респективно свързана с гаранцията и/или профилактиката в тоя период. Да речем, че аз съм 3-4 по веригата......Н-ти дистрибутор някакъв. И вносителя или "първият" дилър ме задължава да правя профилактика /платена/ и да му представям документ за това, а и да му преведа и част от паричките даже. Иначе няма да ми уважава гаранцията след периода за който не съм я направил. Има и такива и то не малко. Ееее, какво? Или избирам клиента да ме псува и да бачкам или да хлопвам кепенците.

За протокола - смятам, че "задължителната" профилактика е порочна практика и е еднакво тъпо и за клиента и за фирмата.

5. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2008

Miry и Patra6kov обобщиха доста изчерпателно нещата около профилактиките, освен това прктиката сочи отказа на гаранция по причина неосъществена задължителна профилактика не се толерира от комисията за защита на потребителите и някои колеги си изпатиха по тази линия.

6. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

@patra6kov
    Разбира се, нека водим дискусия, аз гледам от моята камбанария, от камбанарията на клиента, вие от вашата. Нормално е да се различават гледните точки и целта е да намерим приемливия вариант. Поне на думи. Но не мисля, че трябва да задълбаваме кой къде е ходил и колко знае английски или суахили. Лично мен не ме интересува, като клиент, качествата на продавача извън тези, които засягат работата на уреда ми.

Бих се съгласил с теб, но обясни.
    Какво е "неправомерно използване". Препоръчваш ми кондиционер, ще е добре ако дойдеш и погледнеш условията преди да ми го препоръчаш. Купувам го, монтираш ми го ти или фирма, на която ти си се доверил. Аз искам климатика ми да работи. Не искам нищо друго, освен off-on в общия случай. Праха си е прах, навсякъде го има. Ти при предложението си, а и при монтажа си видял какви са условията навън. Дали е кръстовище или съм в средата на парк. Тези неща, как ще го монтираш, какво ще ми препоръчаш, дали гаранционното обслужване в конкретния случай е изгодно за теб, засяга теб, не мен. Бих приел и да ми кажеш, че не можеш при такива условия да поемеш гаранция. Условията на работа на кондиционера са извън нормите на производителя по еди кои си условия и разговора приключва. Аз лично не бих се разсърдил.

Но да ми вземе някой парите и после да си смуче пръстите и да се чуди откъде да донесе вода, че да ме убеди колко лошо се отнасям с климатика си за мен е неприемливо.
    Това имам предвид. Аз не живея с мисълта за твоя интерес и не очаквам ти да живееш с мисълта за моя. Но сделката си е сделка и ако сме умни хора интересите ни ще се срещнат някъде.
    Условията са ясни и за двете страни.

Отношенията на продавача с вносителя не ме интересуват. Те са проблем на продавача и вносителя, аз не съм фактор. Ако продавача се "навел", мен това не ме засяга.
    Не е редно аз да нося негативите за недалновидното търговско решение на продавача. Ако му е изгодно купува от този вносител, ако не, търси друг. Ако му стиска, става той вносител, с всичките плюсове и минуси.
    Търговията не почива на морал, а на уравнението П С П'. Ако търговеца не може да смята, това е негов проблем. Всеки си преценява, включително и аз когато купувам. Кой търговец да избера.

Цитат Първоначално публикувано от cooler
    Miry и Patra6kov обобщиха доста изчерпателно нещата около профилактиките, освен това прктиката сочи отказа на гаранция по причина неосъществена задължителна профилактика не се толерира от комисията за защита на потребителите и някои колеги си изпатиха по тази линия.
    И правилно. Задължителна профилактика, ОК, но не платена. Цената на стоката, която продавате е определена. И включва цената на устройството, услугата и гаранцията за определен период. С платена профилактика, неописана в условията на договора вие увеличавате цената на закупеното, което грубо казано означава, че мамите клиента.
    Ако задължителната и платена профилактика е била описана в [подписания от двете страни] договора [периодичност, какво точно се прави и цена] никой нямаше да пострада.
    Прав ли съм?
    А и обжалвайте решенията на комисията. Има ред по ЗАП за това, ако ви стиска и сте убедени, че сте прави.

7. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2008

Всичко опира до отношения търговец клиент ... в гаранционната карта на един от вносителите се описват условията по профилактиките и продължаването на гаранцията на уредите, при монтажа клиента се подписва на гаранционната карта че е съгласен със съответните условия и ето ти задължителна платена профилактика ... не коментирам дали е редно или не всеки си има гледна точка ... така направената и попълнена гаранционна карта носейки подписа на клиент, търговец и монтажен център би следвало да има силата на договор от там нататък нещата опират до културата на хората да гледат какво подписват и след като са подписали да спазват съотвентите правила.

8.  

9. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Гаранционната карта "на един от вносителите" на български ли е?
    Аз със кого имам договор? С вносителя или с продавача?
    Гаранционното обслужване кой го извършва? Вносителя или продавача?
    Пише ли във въпросната гаранционна карта, че профилактиката е платена и точно колко струва?
    Документа за плащането кой ми го издава? Този, който извършва профилактиката или вносителя? Или продавача?
    Продавача какво върши, ако моите отношения са с вносителя? Прибира комисионна или има и други задължения?

А ако сме на тази плоскост на дискусията, може би клиента има и нещо договорено с производителя? Ако има какво е то?

10. Member
    Тук е от
    Aug 2008

така наречената платена профилактика за удължаване на гаранцията е порочна практика на 99% от фирмите профилактика трябва да има но не трябва да е платена и обвързана с заводската гаранция на климатикът и без тава само в българия гаранците са по 2-3 години а в белите страни са по 5-6години а относно това че някой фирми отиват и мерат изходната температура и с това профилактиката за 20лв завършва си е чист рекет за мене или даваш 20лв и имаш гаранция ,не даваш 20лв и гаранцията отпада

11. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

Вчера обещах,ако имам отговор от Дайкин относно гаранцията им като производител,да го постна. Ето го отговора от днес:

Dear Mr. Ivanov,

with reference to your question regarding warranty I would like to inform you that Daikin provides a warranty period of 36 months on the materials
    to your authorized partners.

Within the EU the warranty period is 2 years. Of course this warranty period is always linked to a service contract with the direct partner you have chosen.
    The basis for warranty is the service contract you have with your partner.

If you have any questions, feel free to contact me again.

With Perfect C°mfort Regards,

Daikin Air Conditioning Central Europe
    HandelsGmbH

Susana RADOSAVLJEVIC
    Sales Assistant
    ------------------------------------
    +43 2236 325 57 145
    +43 2236 325 57 900
    ------------------------------------
    radosavljevic.s@daikin.at

Daikin Air Conditioning provides you with Perfect C°mfort. For more information, please check www.daikin-ce.com.

12. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Malone,виждам че си се разпалил...вживяваш се като адвокат на vanko68...били попитал подопечният си в кой от случаите лъже...
    ...Клиента СИ ИЗБИРА двата варианта-или три години без профилактика,или щест с профилактики...
    Не е точно така.Обяснявам на клиентите си,че е ЖЕЛАТЕЛНО за тяхно здраве да си почистя климатика още на първата година и срещу заплащане.Не е обвързано гаранционно.Повечето досега са се съгласили.АКО не желае профилактики ,трите години години в гаранция не се чисти.
    Съгласи се,че е по добре да се чисти.И никъде го няма в инструкциите на производителя като изискване към монтажника.
    Последно вариантите:
    1-клиента НЕ ИСКА да плаща профилактики-3 г гаранция без условия и без чистене.
    2-клиента ИСКА да се чисти и си плаща САМО за чистенето,няма връзка с 3 г гаранция,тя си важи.
    3-Ако иска да има още 3 г гаранция,се вика за профилактика срещу заплащане след третата година.

13. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007

Мисля, че начинът по който са измислени нещата към момента на пазара относно гаранцията при климатиците е правилен. Този начин на поведение се е наложил от натрупаният опит при поддръжката на климатици.

Тъй като повечето клиенти са ниско платежоспособни си купуват евтини климатици, при които качеството на изработка и вероятността за дефектируемост е по-голяма. Годишната платена профилактика, която, ако не се направи отпада гаранцията е много добре измислен начин монтажната фирма или фирмата вносител да се отърве от проблемите и разходите съпътстващи тези климатици търсени от пазара.

Нормално ли е цената за монтаж на евтин нискокачествен климатик и скъп качествен такъв да е една и съща? Как да се направи разграничение на техника която се разваля по-рядко и на такава която се разваля повече? По какъв начин монтажната фирма да отчете в цените този завишен за нея риск? Гаранцията все пак си е вид застраховка със застрахователна премия. По добър и правилен начин от измисленият към момента аз не виждам.

14.  

15. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

@valen1
    Аз климатика не го ловя в морето друже.
    НИЕ си купуваме климатици, които ВИЕ ни предлагате. Ако не са качествени и има голям риск за вас, не ги предлагайте. Предлагайте само доказали се марки.
    Този "добре измисления начин фирмата да се отърве от проблемите" не е много добре измислен и е радостно, че и КЗП мисли така.
    По добре да нямате проблеми, отколкото да прехвърляте проблемите си на клиента. В случая финансово.

Каква е разликата в монтажа на нискокачествения и на качествения климатик? Опиши разликите точно, ако има такива. Аз мисля, че няма такава. Следователно и цената не би трябвало да се различава.

Застрахователна премия за кого? Застрахователната премия, като финансов термин е ползата за този който плаща застраховката, а не за застрахователя, ако използваш тежки думички без да са ти е ясна същината им.
    Ще рече, в края на периода на гаранцията да ми дадеш 80 лева, за това, че не съм те безпокоил по изпълненията за задълженията ти, като застраховател. Ясно ли го обясних?
    Застрахователната премия е или рабат по бъдещи полици или директно връщане на сума след изтичане на договора.

@KonanVarvarina
    Не, не бих го попитал, защото не виждам нищо неясно в написаното.

Не знам ... не разбираш български ли?
    Кое точно ти се струва неясно или нелогично, напиши.

Нямам представа кой е vanko68, нито ми влиза или излиза да го защитавам. Климатик нямам и не мисля да имам, защото не ми е нужен. Когато имам нужда, vanko68 ще ми е доста далече за да ползвам услугите му. Ако все пак е важно за теб, а и да е по ясно, когато имам нужда, ще си взема най евтиния кондиционер, от вносителя. На цена, на производителя, на едро. Имам тази възможност по ред причини.
    Второ, имам приятели, които се занимават с монтаж на климатична техника доста далеч от тук. При някое от идването им ще ми монтират, това което съм купил срещу купона в къщи, който така или иначе ще направим.

Гаранция не ми е нужна, тъй като една година да ме изкара, пак ще съм на сметка. После ще се купя друг, пак евтин.
    Всичко това, за да ти обясня, колко малко ме интересува реномето на vanko68.

16. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2008

Да на български е
    В документа присъстват данните и на продавача и на клиента
    Гаранционното обслужване се извършва от монтажния център който ако не е продавача фигурира като трета страна ( в този случей има реални предпоставки за размиване на отговорноста, масово явление по супермаркетите )
    Пише че е платена но не е фиксирана цена
    Всеки който взема пари си издава документ .... по принцип ( друг е въпроса че много колеги не издават фактури или се услушват с касовите бонове но това си е наказуемо и всеки си носи риска дори и клиента който не е поискал документ).

Малон Задаваш въпроси и после сам си отговаряш създаваш впечатление че всичко ти е ясно и на всякакви там тарикатчета ("майстори") целта им е да те измамят .... Повечето от колегите които пишем в този форум сме легални структури имаме магазини монтажни групи и история на климатичния пазар това което се крие в контекста на постовете ти дразни но явно и това е целта ти...

17. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007

Застрахователна премия е сумата, която застрахователното дружество взима при сключване на застраховка.

Опитвах се да обясня, че за евтините често-дефектиращи машини клиента трябва да заплати повече на фирмата, която му поема гаранцията, защото рисковете под формата на разходи за нея са по-големи. Мислех си, че използвам израза застрахователна премия съвсем точно но изглежда не било така, щом казваш.

Нито клиентът е виновен, че не може да отдели повече пари, нито търговеца, че му продава това, което клиента може да си позволи да купи. Компромиси и от двете страни.

18. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Malone,ако целта ти е да нажежиш обстановката,определено успяваш...
    Открий разликата:
    Клиента СИ ИЗБИРА двата варианта-или три години без профилактика,или щест с профилактики
    Ако иска да има още 3 г гаранция,се вика за профилактика срещу заплащане след третата година.
    Наистина ако не виждаш разлика и противоречие между тези две твърдения,то би трябвало сериозно да се замислиш... за да не бъда груб тук ще спра...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 8 от 21 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. климатик и гаранция от BROS
    От freestyler във форум Профилактика и гаранция
    Отговори: 95
    Последно: 19-09-17, 12:16
  2. Гаранция на климатик
    От TANI във форум Профилактика и гаранция
    Отговори: 8
    Последно: 17-09-13, 15:45
  3. Отговори: 1
    Последно: 13-07-10, 19:21
  4. Доливане на фреон на климатик в гаранция?
    От Candid във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 146
    Последно: 13-02-10, 20:05
  5. Гаранция бойлер
    От taralion във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 3
    Последно: 07-09-08, 22:32

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе