Първоначално публикувано от
Malone Разбира се, нека водим дискусия, аз гледам от моята камбанария, от камбанарията на клиента, вие от вашата. Нормално е да се различават гледните точки и целта е да намерим приемливия вариант. Поне на думи. Но не мисля, че трябва да задълбаваме кой къде е ходил и колко знае английски или суахили. Лично мен не ме интересува, като клиент, качествата на продавача извън тези, които засягат работата на уреда ми. Не съм го оспорил! А и кои са "Ние" и "Вие". Не разсъждавам от позицията на продавач, а и не съм.
А и до сега не съм лобирал за нищо, без значение дали знам нещо по даден въпрос или не.
Бих се съгласил с теб, но обясни.
Какво е "неправомерно използване". Препоръчваш ми кондиционер, ще е добре ако дойдеш и погледнеш условията преди да ми го препоръчаш. [b]Естествено![/b] Даже задължително, макар че сравнително рядко се практикува.
Купувам го, монтираш ми го ти или фирма, на която ти си се доверил. Аз искам климатика ми да работи. Не искам нищо друго, освен off-on в общия случай. Праха си е прах, навсякъде го има. Ти при предложението си, а и при монтажа си видял какви са условията навън. Дали е кръстовище или съм в средата на парк. Тези неща, как ще го монтираш, какво ще ми препоръчаш, дали гаранционното обслужване в конкретния случай е изгодно за теб, засяга теб, не мен. Бих приел и да ми кажеш, че не можеш при такива условия да поемеш гаранция. Условията на работа на кондиционера са извън нормите на производителя по еди кои си условия и разговора приключва. Аз лично не бих се разсърдил. Разбираемо. Не съм искал да изглежда коренно другояче. Допускам, че е възможно и да не съм се изразил правилно преди.
Но да ми вземе някой парите и после да си смуче пръстите и да се чуди откъде да донесе вода, че да ме убеди колко лошо се отнасям с климатика си за мен е неприемливо.
Това имам предвид. Аз не живея с мисълта за твоя интерес и не очаквам ти да живееш с мисълта за моя. Но сделката си е сделка и ако сме умни хора интересите ни ще се срещнат някъде.
Условията са ясни и за двете страни. И тук мисля, няма спор. Само едно лирично отклонение. За теб, ясно, аз също надали ще си разплета чорапите, но все пак ако някой има мъничко пипе е добре да съобрази така, че поне донякъде да "защити" интереса на клиента / приемаме в случая, твоя/ и то не за друго, а заради собственото си спокойствие.
Отношенията на продавача с вносителя не ме интересуват. Те са проблем на продавача и вносителя, аз не съм фактор. Ако продавача се "навел", мен това не ме засяга.
Не е редно аз да нося негативите за недалновидното търговско решение на продавача. Ако му е изгодно купува от този вносител, ако не, търси друг. Ако му стиска, става той вносител, с всичките плюсове и минуси. Тъй. Обаче /за всички не знам/, на болшинството от вносителите или техни предствители условията са такива. Затова си позволявам да го отбележа като фактор. Не твърдя, че е перфектно, но е факт, за съжаление.
Търговията не почива на морал, а на уравнението П С П'. Ако търговеца не може да смята, това е негов проблем. Всеки си преценява, включително и аз когато купувам. Кой търговец да избера.
И правилно. Задължителна профилактика, ОК, но не платена. Цената на стоката, която продавате е определена. И включва цената на устройството, услугата и гаранцията за определен период. С платена профилактика, неописана в условията на договора вие увеличавате цената на закупеното, което грубо казано означава, че мамите клиента.
Ако задължителната и платена профилактика е била описана в [подписания от двете страни] договора [периодичност, какво точно се прави и цена] никой нямаше да пострада.
Прав ли съм? Прав си! Но... Отговарям в твоя стил. Като престанете да купувате боклуци от Технота-та, където административните въпроси са умишлено умазани по най-неясния начин и отидете във фирма продавач и/или монтажник, с подписването на договора , с всичките му клаузи и условия, посещение за оглед, монтаж, условия на гаранцията и т.н и т.н. нещата ще са различни.