Първоначално публикувано от
Lance Първо - при висенето в магазина не се сетих да пробвам специално има ли разлика в judder-a между LCD-тата и плазмите. Сега вече като имам екрана вкъщи, забелязвам при бавните панорами (хоризонтални или вертикални) това "кадриране". Факт - не е особено приятно и е от по-натрапващите се дефекти на изображението. Какъвто съм се вманиачил, ще взема пак да отида до ТМ да ги изтормозя и да сравня плазма с LCD (не че ще върна LCD-то заради това). Освен туй, установих, че при HD филмите, които са си на 24fps, имам такова кадриране "judder" дори и на монитора на компютъра (кинескоп) на каквато и да е вертикална развивка (опресняване), просто не е толкова натрапчиво като на LCD-то. Изводът е, че това кадриране "judder" се дължи на това, че сигнала на филма, който е 24 кадъра, не е кратен на опресняването на екрана на телевизора/монитора, а не защото LCD-то е скапано. Тоест очаквам да видя "judder" и на плазмите.
Второ и доста по-съществено - снощи ми направи впечатление, че се виждат по-светли дъги в горните ъгли на телевизора ми (backlight bleed). Нямам идея колко е "допустимото количество" backlight bleed. Не пречи при гледане, просто се вижда. Но, ако е извън нормите, като нищо го награбвам да ми го сменят с друга бройка. Ще се опитам да го фотографирам с добър фотоапарат.