ivanushka- прав си в техномаркет всяка марка телевизор си има свой кът, едва ли са го направили за да не може да се сравнява, но наистина е по-трудно.
Наистина всеки производител на панели продава на много производители на ТВ. По принцип лесно се познава кой панел какъв е дори само като погледнеш панела. Всеки тип панели си има специфична форма на пикселите.
http://forum.ixbt.com/topic.cgi?id=62:11088
Тук са дадени вида на пиксела на почти всички производители. На ТВ от 32 инча нагоре се вижда добре формата дори и без лупа, но и тя помага. Според мен няма голямо значение какъв тип е матрицата по-важното е да е по-нова. Може да е от "реномиран" производител, но да е стара матрицата. S-PVA от Самсунг, пикселите имат форма на сърпчета")", само че по притворена. ASV на Шарп е тип MVA матрица и доста си приличат с тази на CMO- пикселите са квадратни най-общо. S-IPS на LPL са с такъв вид "<". Малко си приличат с тези на Самсунг но са по праволинейни, на самсунг са по-заоблени. AUO изглеждат малко като "|", вертикални тирета, но се променя в зависимост какъв цвят показва. С малко практика е лесно. Но какъв е панела не е най-важното, ама някои хора ги интересува какъв е точно панела. За мен е важно матрицата да е нова. При заводите които ги произвеждат се говори за 7G; 7,5G;8G;10G. Това показва колко голям панел майка може да се изработи в този завод(става дума м2). И от всеки панел майка се режат панелите за всеки размер ТВ. Тия G не показват че панела е по-съвършен или модерен, просто че панела майка е по-голям.
busta- тоя модел дето си го харесал според всички ревюта дава най-черния цвят за LCD ТВ, по-добър и от Сони Х3000. За тази цена е добър мисля, има много писано за него в нета.
При Самсунг както е описано от madmaxx лесно се разбира какъв е панел, няма лъжа няма измама. Купувача е информиран. В момента почти няма Самсунг модел 2007 година с оригинален панел на Самсунг, понеже сигурно произвеждат панели за новите серии 2008. Но 37" винаги са били с AUO. Но и тайванците са вече много напред.