Първоначално публикувано от lazarus18
Първоначално публикувано от vladbg
Проблем!
С новия лаптоп и HDMI кабел на 720p тръгва ОК. Но на 1080 се появяват на телевизота хиляди светещи пиксели, като заря. Това сега защо е?
Първоначално публикувано от lazarus18
Първоначално публикувано от vladbg
Проблем!
С новия лаптоп и HDMI кабел на 720p тръгва ОК. Но на 1080 се появяват на телевизота хиляди светещи пиксели, като заря. Това сега защо е?
Понеже възникнаха доста въпроси за свързванията между TV и PC искам да направя едно кратко упътване, без да претендирам за някаква голяма изчерпателност!
В днешно време съществуват два вида свързаност между компютър и новите модерни телевизори (плазма или LCD) които могат да изкарват сигнал с висока резолюция и няколко за стандартна резолюция, като SD е единствената възможност за телевизорите с електронно лъчева тръба (CRT).
Ще разгледам само HD (висока резолюция) възможностите тъй като другия начин на свързване не е препоръчителен поради ниското си качество!
1. Аналогов. Той също се дели на два възможни вида.
а/D-SUB - най-често използвания (още се нарича и VGA). Изхода от компютъра прилича на трапец с 3 реда пера вътре, като в него има интегриран и COM port с цел разпознаване на резолюциите които поддържа телевизора / монитора. Позволява картина 1080р стига телевизора да поддържа подобна резолюция през този вход. Повечето нови модели го поддържат но далеч не всички.
б/Component - Поддържа се само от новите модели на NVidia / ATI видео картите като за използването му обикновенно се включва преходник който върви със видео картата. Представлява 3 чинч букси, като сигнала се предава по 3 коаксилани кабела. Максималната резолюция вараира доста при различните модели видео карти и телевизори, но обикновенно е 720р. Някой телевизори поддържат 1080р през този вход.
2. Цифров дели се на 2 подтипа
а/DVI - основно в новите карти. Представлява почити правоъгълен конектор с квадратни отвори за перата. в единия край има кръст от плоски отвори, както и 4 кръгли отвора за пера в кръста. Позволява резолюция 1080р в цифров вид. Доста разпространен в PC, но не се среща в новите модели телевизори.
б/HDMI - Представлява малък трапецовиден отвор с централна пластина от двете страни на която са поставени контактните терминали. Среща се при някой видео карти и е много разпространен при телевизорите. Освен 1080р сигнал, може да предава и 5+1 звук. Новия стандарт 3.1 може да предава и специалните аудио стандарти въведени от BluRay. Обратно съвместим е с DVI.
Какви са възможностите за връзка:
PC TV
D-SUB - > D-SUB - не е сигурно 1080р, може да има смущения, някой TV нямат D-SUB.Не се предава звук.
Component - > Component - Максималната резолюция зависи както от видео картата, така и от телевизора. Рядко се поддържа 1080р, макар че е възможно. Не се предава звук. Не е много податлив на смущения.
D-SUB - > Component - Максималната резолюция зависи както от видео картата, така и от телевизора. Използва се рядко и то главно когато не е възможен друг вид свързване. Използват се преходници или специален кабел. Не се предава звук.
DVI - > HDMI - препоръчван вариант. 1080р е сигурен. Поддържа се от всички FULL HD. TVта. Поради цифровия начин на предаване смущения не се очакват(при големи такива - липсва картина). Почити всички нови телевизори поддържат режим 1:1 по този начин с максимално качество на картината без overscan. Може да се осъществи чрез специален кабел или чрез преходник. Не се предава звук. Някой видео карти използват модифициран DVI конектор и чрез преходника който върви с тях предават звук по този начин.
DVI - > D-SUB - използва се само ако няма възможност за включване към цифров вход на TV.Максималната резолюция зависи както от видео картата, така и от телевизора. Не се предава звук. Използва се преходник или специален кабел. Обратното D-sub от PC към цифров вход на TV не е възможно!
HDMI - > HDMI - най-оптималния вид свързване. Предава се 1080р и звук. Все още обаче HDMI при компютрите е по скоро екзотичен интерфейс отколкото стандарт. Има го при някой модели видео карти и също има лаптопи с вграден такъв.
Надявам се това кратко и не особенно изчерпателно резюме да е просветлило до някъде начините за свързване при висока резолюция!
FULLHD ли ти е телевизора? Ако да, включил ли си го в режим 1:1 ( в различните марки има различно название режима)?Първоначално публикувано от vladbg
Ако отговрите и на двата въпроса са ДА - тогава сменяй кабела! Ако не обаче - дай малко повече инфо, в каkъв режим го пускаш 1080р или 1080i?
FullHD e. Обаче не съм му дал 1:1. Седи си на аутоформат. Не съм сигурен, обаче дали менюто изобщо е активно в режим HDMI. Вечерта ще пробвам 1:1. Кабела ми е Hama 5m, gold, изръсих се, не би трябвало да е от него. А откъде се сменя режима 1080р или 1080i? Давам му от лаптопа резолюция 1920X1080 и това е. Като му дам 1366 х 768 си е ок. Но при първата се получава зарята.Първоначално публикувано от elcos
Грешка! Задължително му дай 1:1 - няма начин менюто ти да не е активно (иначе имаш проблем със софтуера на телевизора). Режима се сменя от настройките на видео картата. Ако е NVidia кажи телевизора да се третира като HDTV. И от там задай резолюция 1080р. Ако е друга марка - търсиш в драйверите.Първоначално публикувано от vladbg
Освен това 5м е малко множко... ама не мисля че трябва да ти прави проблем.
Има едно нещо в характеристиките което не знам обаче как да го тълкувам:
Компютърни формати
Разделителна способност
Скорост на обновяване
640 x 480
60, 72, 75, 85Hz
800 x 600
60, 72, 75, 85 Hz
1024 x 768
60, 70, 75, 85 Hz
През входа за HDMI/DV
При условие че няма D-Sub.... Чудя се дали няма някаква "дивотия" с софтуера на Philips. Ако е така това ще е МНОГО гадно изпълнение от тяхна страна!
В ръководството ти пише, че Auto Format не е за РС. Имаш режим, който се казва Unscaled - избери него.Първоначално публикувано от vladbg
Отдлено както elcos ти пише се опитай да подадеш сигнал 1080р, а не 1920х1080. Понякога има разлика в това как интерпретира сигнала телевизора.
Възможно е обаче драйвера за видео картата на лаптопа да няма такава опция.
Нищо чудно и от кабела да е. ТОзи, който си взел е далеч от качествените кабели. Напълно е възможно да е дефектен. Направи горното и ако пак не става пробвай кабела на друг телевизор с 1080р.
Да, това и мен ме притесни, също и неналичието на PC вход. Но в книжката резолюциите са дадени пълен набор и за PC. Ще пробвам 1:1 вечерта. Дано да е това.Първоначално публикувано от elcos
Не видях да има 1080p на видеото. X3100 е и скапана Виста. Нея също ще разкарам ако не се реши проблема по друг начин. Но сега най логично ми изглежда да е точно от скалирането. Не се бях сетил за него. На кабела какво му е? Дебел, със златни накрайници. Навсякъде ми казват, че е най-доброто.Първоначално публикувано от lazarus18
Всъщност този кабел е на едно стъпало над най-скапаното. Това по принцип не е проблем защото това е цифров кабел и той или работи както трябва или не. Просто при по-евтини риска от дефект е по-голям.Първоначално публикувано от vladbg
От кабела се оказа. Благодаря на elcos и на теб за отзивчивостта.Първоначално публикувано от lazarus18
А какъв кабел да взема, ако мога да сменя този за друг?
Последно 5 метра КАЧЕСТВЕН HDMI когато търсех беше 60 лв. Обаче ме предупредиха че това е най - евтиния от качествените. Хубавите с таква дължина тогава бяха над 80лв. Корема ме заболя ама иначе 1080р се гледа - така както ти си го гледал!
Просто помоли да ти го сменят с друга бройка и я пробвайте на място.
Здаравейте на всички , четох четох но нищо не разбрах само май още повече се обърках, помагайте : Имам следния , ако може да се нарече проблем по- скоро неразбиране/ хич не съм грамотна-технически / . Купих си наскоро ЛСД Самсунг LE 37"S81BX , реших първо да попрочета малко из разните форуми относно свързването му с Лаптоп , в случая моя е Toshiba Satellit L 40-17 U и видео карта Intel GMA x 3100 доколкото съм запозната . Та питането ми е как - посредством какъв кабел бих могла да си ги свържа за да гледам филми на ЛСД- то? То има всякъкви входове , а лаптопа доколкото са ми разбиранията има само този D-SUB .
Предварително благодаря на всички .
D-SUB - > D-SUB. Очевидно нямаш друг избор. Пускаш на максималната резолюция която поддържа TV то.
Благодаря elcos , но с този кабел мога ли да изкарам звук на ЛСД -то? Или трябва да си купя допълнително такъв ?