Първоначално публикувано от
gen66 Настройки за най-естествен цвят на xf9005:
SDR (кабелна и youtube)
Режим: Професионално Кино
Яркост: тъмна стая : 15 до 17 , за светла стая: 20 до 25 или нагоре. Общо взето може да се настройва според лични предпочитания.
Контраст: правилното е 90, мойто е на 95.
Гама: -1 или когато картината позволява (да не убива черното) може и -2. На светла стая може 0 или 1
Ниво на черното: 50
Авт. Локално затъмянване: Силно (при какъвто и да е режими и настройки, няма причина да се пуска друга настройка освен Силно)
Всичко друго от меню Яркост е изключено. X-tended Dynamic Range може да се пусне на ниско или средно, но променя картината като естественост на цвета и предпочитам да е изключено. Ако се пусне на ниско или средно, тъй като екрана се осветлява доста, трябва да се променят заедно с него и ниво на черното, гама и яркост.
Цветност: 50
Нюанс: Правилното е 0, мойто е на G1 защото дава една идея по-наситено червено.
Цветна температура: Експерт 1
Допълнителна цветна темепратура: всеки телевизор би трябвало индивидуално да се настройва тук от калибратор, но видях подобни настройки на няколко места в интернет и поне при мен се получава доста добре. Тези специално са взети от flatpanelshd.com
Усилване на червено Макс
Усилване на зелено -4
Усилване на синъо -6
Отместване на червено 7
Отместване на зелено 7
Отместване на синъо 1
Острота: 50
Реално усещане:Правилното е на Авто или Ръчно(20), мойто е на 30(прави отдалечени обекти по-ясни и се получават по-чисти детайли на моменти.)
Всичко друго от това меню е изключено , за кабелната специално аз лично пускам Цифрово шумоподтискане на слабо и е една идея по-чиста картината.
Движение : Реално Кино. Общо взето това меню е много индивиаулно и се насторйва според лични предпочитания. За да се активира технологията BFI(black frame insertion) се пуска на Потребителкси и Чистота 1 (само тогава се активира).
Режим филм : Слабо
Всичко друго остава както е и не се пипат други настройки.
За HDR - Отново режим Професилно Кино , За HDR се препоръчва X-tended Dynamic Range да е High, за сега е изключен при мен но, може и да го сложа на Low евентуално. Забелязах, че като е изключено има много много по-малко blooming.
Според Dynamic Range ще зависят и Гамата и Нивото на черното, ако е изключено Гама на 0 и Черно на 50-49 , Ако е на High, Гама -1 или -2 според зависи и черно 49 или 48.
За HDR се изклюва дигиталното шумоподтискане. Всичко друго се запазва от SDR настройките.
За Dolby Vision, X-tended Dynamic range задължително на средно или високо. Гама -1 черно 49 или 48.
Отначало ми се сториха малко убити цветовете, защото бях свикнал на други настройки на режим на картина Стандартен(където всичко е към студената гама и е доста синкаво а цветовете са прекалено наситени) или режим Потребителски, който почти се конкурира с Професионално кино, ако е настроен правилно, но като се сравнят има по- неестествени и бледнеещи цветове (особено при Футбол ако се гледа).