Разликата на 14Q440BY и 12Q460BY са 2: оборотите и аквастопа на маркуча за студена вода, друга разлика мисля че няма. Оборотите дали ще са 1200 или 1400 не мисля че има много значение, и на 1200 оборота дрехите излизат прилично сухи, не забравяй че барабана е с малко по-голям диаметър от масовото и съответно на едни и същи обороти центруфугата е по-силна. А аквастопа е една джаджа която се слага на началото на маркуча и предпазва от наводнение при повреда на маркуча или в пералнята. Не знам има ли изобщо смисъл от такова нещо, още повече ако пералнята си е в отделно мокро помещение. Затова ако избираш между тези двете, ти препоръчвам 12Q460BY, има я за 999лв. на проможия в ТП. Забравих да кажа, и двете перални са испанско производство. Относно разлика с Бош-а, това което се вижда на пръв поглед са тъч бутоните на дисплея на Сименса, и вида на вратата. Може и да има някакви други вътрешни разлики, това е което се вижда отвън.Първоначално публикувано от chris86
Иначе, за Бош WAS 24468ME и него го гледах, германски е, по-голям барабан и по-добър мотор. Обаче, има 2 неща които ме спряха да го взема. Първо размерът е по-голям, идва около 64-65см. на дълбочина, не гледай официалните данни че е бил 59см., стърчи повече. На мен ми трябваше до 60см. Сименса е 59см. реално и пасна идеално. Мерих с рулетка в магазина. И второ, цената е доста по-нагоре от 1000лв., като не знам дали си заслужава разликата. Вярно, Германски е, обаче е най-ниското ниво от серията. Аз се замислих за върховия модел за 2199лв. със самодозирането на прах, обаче реално не видях за какво да давам толкова пари, то човек като вземе да гледа и да избира все до върха стига, ама добре че се вразумих. За тези пари ще сменя 2 сименса, всеки да изкара по 5-10г., пак е по-добре.
Хайде избирай и се похвали после какво си взел.
П.П. Сега видях че 12Q460BY вече не е на промоция и са го върнали на 1079лв., а WAS 24468ME са го промотирали на 1299лв. Така че изборът ти май няма да е много лесен. Наистина бих се замислил за втория модел. Не че между BY и МЕ има много разлика де, ако го тълкувам правилно това съкръщение де.