За двата водосъдържателя аз го предположих първи по-горе, ако помниш. Казвам само, че изолация няма никакво отношение към сравнението за по-бързо загряване.
За двата водосъдържателя аз го предположих първи по-горе, ако помниш. Казвам само, че изолация няма никакво отношение към сравнението за по-бързо загряване.
Противоречиш на физиката. Един и същ обем се загрява по-бързо при по-добра изолация. Топообменът на флуида с околната среда се намалява при увеличаване на топлинното съпротивление на границата между двата обема.
Приказваш глупости, т.е. изпадаш в безсмислени философии. Отговорих ти конкретно на това:
С твърдението, че по-бавното загряване може да е ставало защото е 3kW в 1 балон, а другия е с 2 отделни балона. От това може да се получи по-бързо загряване - реално или въображаемо. За изстиването изолацията има значение, но не я коментираме.
Този пост е редактиран от i486; 21-02-23 в 14:15.
3 страници не знам какво го "чепкате" Аристон велис, като човека е питал за съвсем друг модел - с 1 балон, 100 лтр., нетен обем 95 лтр., 1800 вата обща мощност.
Няма как да загрееш 100 лтр.с 1800 вата, по-бързо, отколкото с 3000 вата.
В спецификацията му е написано :време за загряване от 15°C до 65 °C е 166 мин. за 100(95) лтр. и 131 мин. за 80(75) лтр.Точка!
По-добрата изолацията има някакво отношение към по-бързото загряване, но не чак толкова решаващо, че да загрееш 100 лтр.с 1800 вата, по-бързо, отколкото с 3000 вата.
Този пост е редактиран от Palev; 21-02-23 в 15:28.
Този пост е редактиран от dwrbudr; 21-02-23 в 14:49.
Вярно, че отдава топлина. Кажи сега кой бойлер е с гола ламарина и кой с 5см пяна (ламарината ще да е Теси). Ако трябва да ти дам насоки за мислене - разлика в отдаването има, НО е толкова незначителна като разлика спрямо загряването с 2-3kW мощност, че няма как реално да усетиш как единият загрява "по-бързо". И това при положение, че нагревателите са с еднаква мощност. А при 3kW и лоша изолация шансът да загрее по-бавно отколкото 1.8kW с по-добра изолация клони към 0. (Освен ако околната температура извън бойлера не е -20 градуса или по-студено).
Този пост е редактиран от Palev; 21-02-23 в 15:42.
Няма нужда да чакаш 135 минути, на 30-тата минута може да влизаш да се къпеш и имаш 10 минути къпане с гореща вода (ако не го изключваш).
А не може ли да си истински мъж и да влезеш на втората минута да се къпеш със студена вода? Така че 50л бойлер с 500W нагревател е напълно достатъчен. Нали така.
Еми пробвай, Спасе.
Разбира се в банята ми не е 15 градуса, както е в спецификацията на велиса, съответно докато отсъствам студена вода не постъпва в бойлера.
Като ти се родят деца ще преосмислиш мощността на нагревателите.
Защо така мислиш? Имам дете на 12г.
Е, значи пораснало е със старото ти Теси на 3kW
Не точно, но е съвпаднало малко от старото теси. Първия ми велис изкара 6-7 години и протече, от няколко години имам втори велис.