Страница 66 от 184 ПърваПърва ... 1656646566676876116 ... ПоследноПоследно
Резултати от 976 до 990 от общо 2760
Like Tree598Одобрявам

Колко ми харчи климатика...?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Sep 2008
    Живее в
    Ловеч

Re:Колко ми харчи климатика.......?

Наистина са много учудващи тези измервания генов. Аз затова всяка събота като си пия кафето в нас и си засичам показанията и си правя сметките и всичко си е много точно. Хващам ги само че по разписките пишат да кажем някоя дата , а те са направили засичането преди 2 дена. Но това е допустимо и не е толкова голяма грешка. Важното е че киловатите са си точни.
    Аз с уреда в нас съм засякъл консумацията си на всичко. дори на телевизор, уредба, хладилник, фризер. Знам ги колко консумират. Например за телевизора са написали че консумира 100Вт/ч , а то е 75 Вт/ч. Хладилника консумира от 80-70 Вт , за час ще е много по-малко, защото има тръгване спиране и т.н. С два проточни бойлера сме с по 6 кВт. Но и те работят само когато се пусне водата.
    Има нещо гнило в новите електромери. Моя е още от старите типове.

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

Май няма нищо гнило-старите се бяха амортизирали с годините и не отчитаха правилно,а ние си свикнахме с ниските нереални сметки.Сега сложиха новите електромери,там няма тън-мън,и всичко е абсолютно точно.В стария апартамент го виждах на площадката и съм си правил всякакви експерименти за точност,по един по един всичко в нас-няма грешка.
    И както си писал от 8.11 до 12.01 не е три,а два месеца и 4 дни !Така,че сметките ти не излизат.

4. Тук е от
    Sep 2008
    Живее в
    Ловеч

Сбъркал съм , сори  . от 08.10.2008 е ....  За три месеца и 4 дни е точно. Има и разбивка по месеци, които аз съм си засичал.

А сега от 12.01.09 до 12.02.09 засякох киловатите и е 60 лв.

5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

И ти вярваш ли,че с този стария електромер тази сумичка 60 лв е вярна.Аз съм в изолирана къща с две деца на 15-16 г и толкова имам лятото! И съм с енергоспестяващи уреди,голям бойлер само на нощна,готви се главно на газ,с изключение на фурната и съм доволен.Сега зимата сметките с една 18ка Фуджицу (детската е на ток и газ) са около 150 лв,което е нормално.И аз искам да съм със стар електромер,ама не дават.

6. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол

Според мен има два варианта - или инкасаторите пишат наизуст, без да са засекли или хората не знаят колко ток им харчат консуматорите.Моя електромер го смениха преди 3 години и определено с него, в сравнение със стария, сумите се увеличиха, но не драстично, около 10%.Моята сметка е без готвенето, но с всички други битови консуматори, с изключение на компютър.На долния етаж, където се готви, сметката беше около 150 лева, без каквито и да било икономии.Там се отоплява едната стая с ОСАКА СН 12 SBP/която я свалих от моя етаж и я дадох на бабата/, а другата стая чат-пат се включва на нощна акумулиращата печка.На този етаж се готви за всички - мен, жената, детето и бабата.

7. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

Едва ли инкасаторите ще пишат наизуст,нали ги засичат показанията по електронен път,не се пише на хартия вече.

8.  

9. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол

А, при нас отчитането си е още в 20-ти век.Минава човека, пише на ръчичка и готово.

10. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

По електронен път ли... да бе. Ако беше така, нямаше да се натискат за 3-месечно отчитане. Електронни са само електромерите, но отчетниците са си аналогови. Даже ако не се лъжа минава с тетрадката и химикала.

11. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

По електронен - не съм казал дистанционен.Тука в Сф в Симеоново ги гледах как пъхат нещо в електромера за секунди и отминаха.Питах ги какво правят и казаха,че отчитат показанията.Даже бяха точни на деня по фактурата.

12. Member
    Тук е от
    Dec 2008

Alexi, в интерес на истината мъддрувах много, преди да се реша да взема SANYO-то за хол 19 м2. Бях наясно, че 49-50м3 вероятно ще са му в повече - при положение, че японците го дават за отопление на помещение 11м2 максимум. Прозвънал съм на почти всички фирми в BG предлагащи модела DS22T. От Плавдив, София, Варна, В.Търново, Ямбол и Силистра. Имах едно основно питане - ще смогва ли да отоплява добре при минусови температури /миналата зима в Пазарджик имаше дни с темп.-20градуса/ .Всички отговори бяха - категорично ДА!
    Единствено от фирмата в Силистра ми казаха, че при по тежки условия "ще работи на ръба". В крайна сметка реших, че това ще е машината за хола. Стаята е без изолация но не е много студена - панел 6-ти етаж, 7 ет. блок, но коминът на блока /болшинството съседи са на дърва и въглища /минава в единия ъгъл на стаята. Ако не се отоплява мин. температура 8-10градуса при минусови отвън.
    Монтираха климатика / 1560 лв. с монтаж / миналото лято и за охлаждане нямаше никакви проблеми - външното тяло не се чува че работи .Притесненията ми за зимата обаче си останаха.......
    Но ... вече нямам такива ! Машината се справя чудесно и при - 15 -16градуса, това май беше минимума за изминалите месеци. Включваше да размразява по често само в едно мъгливо време с т-ри около 0*. Дори имам чувството, че работи с повече лекота на -10*. Постоянно зададена т-ра 23* - в стаята 23*-24*. По празниците имаше и задание 25-26*- за зиморничави гости -- никакви проблеми. Въпреки всичко , ако на нашия пазар имаше 25-ца , щях да избера него. 22-ката в по-трудни външни условия струва ми се работи малко над номинала от 465 w. Като цяло машината е повече от добра и не съжалявам за избора.
    За PANASONIC RE9GKE, освен че вътрешното тяло е малко - по шумно / отоплява спалнята, която има изолация само на външната стена с прозорец/- не мога да кажа нищо лошо. За китайска машина предназначена за нашия пазар се справя отлично вече втора зима. При температури от -20*, в стаята 24* при зададени 26* - това беше най - силния студ , с който климатика се справи успешно.Не знам със какъв коп е работил тогава, но като цяло този климатик не харчи повече от 50-60лв.ток на месец .
    За съжаление не мога да цитирам по-точна информация от тази за общото потребление на двата климатика - засичах електромера през интервали от 1 час при работещи само климите, лаптоп и хладилник .
    Зададена т-ра и за двата 24*отопление ауто режим. И в двете стаи т-ра 24-25*.
    При външна т-ра -3* - обща консумация 1,3 Kw/ h./По мое мнение 800w за PANASONIC-a и 500w за SANYO-то./

13. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Цитат Първоначално публикувано от vanko68
    По електронен - не съм казал дистанционен.Тука в Сф в Симеоново ги гледах как пъхат нещо в електромера за секунди и отминаха.Питах ги какво правят и казаха,че отчитат показанията.Даже бяха точни на деня по фактурата.
    Да - в новите електромери има т.нар. "оптични конзоли", които всъщност са infrared базирани приемници и предаватели. Електромера периодично предава всички данни с абонатния номер на пъхнатото устройство и то ги логва и записва във временна база, която после се разтоварва в дружеството. Не е нужно даже и да идват на време понеже електромера изпраща всичките си данни, включително и за старите си месеци за да се направи засечка после дали нещо не е променяно в паметта. А това че той има часовник позволява да ипрати данните точно до момента на периода, независимо че ще се засече с дни или седмици по-късно. Обаче в ПЛД все още не всички електромери са такива. Иначе това че има оптична конзола до някъде е притеснително - позволява и манипулация (дистанционна) от страна на енергийното дружество без дори засичащият да подозира за това. Независимо че имам лични уверения от иженери в енергийното дружество по отношение на това че обратният канал не се ползва и комуникацията е едностранна, то винаги има възможност да е предвидено да може без да се отваря самия електромер, само с изпращането на определена команда по оптичният интерфейс да се прави достъп до регистрите в него.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Nov 2008

А чрез тези "оптични конзоли" не може ли да се манипулира електромера?
    Питам защото един колега , който редовно си следи данните се оплака че за 1 ден са се появили към 200 квт.Той заведе дело срещу E.O.N., и го спечели.Кой обаче му е начислил електроенергията - Е.O.N.(поради грешка) или техник на компанията(умишлено)?
    Тук във Варна тече една порочна схема, в която са включени вече много хора, и не знам кога ще излезе наяве..

Схемата е следната:

Плащаш на трети човек сумата от 500лв.Той ги дава на техник от E.O.N. , заедно с твоя адрес.Техникът идва, откача електромера,закача на негово място контролен , и описва процедурата като "ремонт".След това носи твоя електромер в лабораторията ,и го "препрограмира" да отчита само 35 % от реално изразходеното количество ел. енергия.....Следва обратно монтиране , и ти си вече в "далаверата".Всичко си е редовно, запечатано, и няма начин да те хванат.

Да , обаче като станат много "далавераджиите" в контролният общ електромер ще "лъсне" разлика в по-голям размер ,и би станало подозрително.
    Затова техникът "помпа" на други - редовни абонати ,определени киловати за да не излезе наяве неотчетената енергия.

Та това е за "електронните" електромери , "оптичните" конзоли , и "аналоговите" техници .....

16. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Напълно възможно е разбира се. Както си описал схемата си е напълно работеща . И именно точно такива са и симптомите - скокова промяна на показанията в електромера в деня на отчитането. По-малко натрупани киловати на повечко хора трудно се хващат но едно голямо натрупване от 500kwh за един ден си е сериозна цифра. За това е добре да се засича профилактично за сверка през 2-3 дни, просто за статистиката. При старите електромери с диска или пък електронните с механична памет (механичен брояч) такова надписване на редовни абонати нямаше как да е възможно. Колкото повече технологиите се развиват стават все по-манипулативни, облагодетелстват някой за сметка на други :P

17. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Лелее, мисля да си екранирам електромера! Как може да има такива хора, айде лъже енергото... негова работа, да го хващат, ама да лъже вече нищо неподозиращите си съседи! А каква е гаранцията, че и без да има такъв спестовник във входа ти пак някой от компанията не може по поръчка да завишава сметки на абонати.

18. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Наистина, новите електронни електромери вдигнаха чувствително сметките. От 2г. сме с него и наистина отчита повече от предишния. За януари имам 86лв. ток, като се топля на локално парно. 2 компа, 3 ТВ-та, газов котлон, само фурна на ток, пералня 2-3 пъти седмично, 2 хладилника - малък и голям, 99% енергоспестяващи крушки, помпата на котела. Може би понеже жената и дъщерята докато не източат бойлера и не излизат, да има повече ток от него. Бойлерът седи постоянно включен, защото иначе за халите(жените) все не стига водата. Как само с 1-2часа на нощна енергия ви стига водата не мога да си обясня. То само за миене на съдове няма да стигне. Бащата пуска рядко неговия бойлер, но да кажем, че и той харчи по нещо. Сега на газовото котле поне има топла вода на корем. За това винаги няма да приема с доверие сметки за ток от 50лв. с 2-3 климатика.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Колко ми харчи климатикът - Real Time
    От Board_Man във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 5577
    Последно: 12-06-19, 22:50
  2. Колко Ток харчи при размразяване
    От Tihomir Stankov във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 38
    Последно: 21-12-12, 11:27
  3. Колко ток харчи компютъра ми
    От loafer във форум Общ - хардуер
    Отговори: 11
    Последно: 14-12-11, 23:43
  4. Кое колко ток харчи
    От mitkosan във форум Общ - хардуер
    Отговори: 3
    Последно: 11-04-08, 13:00
  5. Колко ток харчи 1 компютър на месец
    От IvO™ във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 6
    Последно: 24-08-05, 18:25

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе