Най-големите са хладилника и фризера? Аха... сигурно. Затова като ме няма цял месец и работят точно тези уреди, сметката е 15-тина лв. Ако това е голям консуматор...
Най-големите са хладилника и фризера? Аха... сигурно. Затова като ме няма цял месец и работят точно тези уреди, сметката е 15-тина лв. Ако това е голям консуматор...
Подкрепям скептицизма на denuchi. Със съседа ми отгоре имаме абсолютно еднакви апартаменти. Гледахме мач с продължения и дузпи и домашна ракия, така че имах време да го поразпитам. Той е с Осака 14-ска. Аз съм с Дайкин FTXS35D. Отдолу и отгоре ме топлят, над него никой не живее. Той каза, че три месеца не е изключвал зимата климатика, освен за почистване на филтрите. Отворил е вратите към коридор и спалня и топли 50 кв. м. Аз - 27 кв. м. Помагал си е и с духалка за по няколко часа, аз - с маслен радиатор със същата мощност, но само за спалнята - 13 кв. м. Януарската му сметка е под 100 лв. Моята за същия период е 160 лв. Освен това твърди, че климатикът му е напълно безшумен, само при отворен прозорец малко го чувал. А при мен неговия климатик под минус 5 градуса го чувам във всички помещения.
Забравих да добавя, че съм ползвал климатика не повече от 50 % от времето - отгоре и отдолу ме топлиха толкова добре, че температурата рядко падаше.
Е, ще взема и аз да отскоча до морето и да оставя хората с точните изчисления да ми доказват колко съм неправ.
Забравих най-важното: разликата е, че той ползва 50 литров бойлер, а аз - 80. По двама човека живеят в апартаментите.
Според мене бойлерът също е голям консуматор и разликата от 30 литра явно си казва думата.
Разбирам го добре за шума - ако можех да пия колкото него, под такава упойка нямаше да усетя дори и снаряд да се взриви до ухото ми. Но иначе е разбран...
А отчиташ ли факта, че когато става дума за сметки ВСИЧКИ лъжат?
Всеки има кола, която харчи 5 на 100. Климатика му по 20 лв на месец при -20 градуса навън. Сметката му за мобилния паднала наполовина като се преместил при новия оператор...
Чудно пък, защо по презумпция всички да лъжат...........................
И аз някакси не виждам логично обяснение на това да лъжеш тук за консумацията на климатика си. Напротив, българина има тази черта вечно да се оплаква: че му надписват сметките за ток, а той харчи малко, че всичко му е скъпо, че работи повече отколкото му плащат и т.н. Но от какъв зор тук, анонимно да лъжеш другите??? Разбирам да се опитвам да те метна, продавайки ти стария си таралясник, че харчи 6/100, а той лапа повече от 10/100. Тогава е обяснимо, но тук? И защо не се опита някой да оспори опитните резултати от другата тема?Първоначално публикувано от lazarus18
Просто това е друга черта на българина - да покаже колко е на далавера.Първоначално публикувано от Lupus
Резултати от темата не успорвам защото тези, които съм гледал изглеждат наистина реалистични. Поне няма такива, които топлят цяла къща с 50 лв/месец.
Или вечния страх да не му се смеят че се е минал. Нали Българина най вече го било страх да не настине и да не се мине .Първоначално публикувано от lazarus18
Нито искам да се оплаквам, нито да се хваля, както не ми се иска да обвинявам някого в едното или в другото, което не изключва, че тези феномени са характерни за нас. Просто се опитвам да търся истината, доколкото е възможно. Иначе не ми е до парите - плащам си смеките още преди да пристигне бележката: през интернет. Другата зима ще пробвам изцяло на климатици и тогава ще имам по-конкретни наблюдения. Масления радиатор, почти нов, едва успях да го подаря.
Според мен причината в голяма консумация на климатик може да е и в нерационалната му употреба - при мене бе почти постоянно на Sleep режим на вентилатора. Сега го пускам на Auto и виждам, че работи отлично. Ако има и други мнения, ще съм благодарен да ги чуя.
Ooo, какво да ви кажа - аз последния месец платих 76 лв за цялото домакинство и при този енергийно ефективен разход ми се вижда много. Така че няма логика да се хваля, че ми идва евтино да плащам климатик (по сметки около 3-4 лв консумация по засечен собствен електромер, не че е работил постоянно де - напротив, месеца бе сравнително хладен и почети не е работил). Но пък ми се вижда много за един бойлер 80 литра и една пералня с енергиен клас АА, която пък и работи само в събота като цяло, хладилник и при това смених всички крушки с енергийно спестяващи (при това скъпи осрам - не е на далавера инвестицията понеже разхода падна само с около 5лв на месец пък инвестицията си беше около 15 крушки по 10 лв=150).
Бойлерът, приятелю, бойлерът... 2 броя ги имам - 80 л и 60 л. Първия е 3 kW, втория е 2,5 kW. Първия загрява от студена вода до изключване за час, вторият за час и половина. Не работят постоянно, включват се на нощна и докато самоизключат.
1час х 3 kW + 1,5часа х 2,5 KW = 6,75 kW всеки ден нощна енергия.
Едно 20 лв си отиват на месец само от бойлерите... А ако не ги изключвах, не ми се мисли.
Ами моят е 3 KW и е включен нон стоп 24 часа всеки ден, а зимата изстива по-често и се включва по-често. Ще пробвам само на нощна.
Здравейте!
Днеска реших да засека колко ток ще изразходи климатика ми MITSUBISHI MSZ-ZXV28T (с траф )
на охлаждане за времето от 14 ч. до 17,30 ч. при зададена температура на охлаждане 25,5 градуса и външна температура от 34 градуса изразходи 0,128 kW за 3,30 ч. или 0,0366 kW/h. Според мен е доста добре.
Даа, ако болшинството от хората си купуваха икономични климатици, сега нямаше да приказват по новините как в жегите климатиците вдигали значително потреблението на ел. енергия.
това само от вентилатора на вътрешното тяло ли е. защо все немога да случа на климатик и кола. моят 2-3 кв. на час и 7-8 на сто. на хората 100-200 вата и 3-4 на сто градско.