Страница 37 от 184 ПърваПърва ... 2735363738394787 ... ПоследноПоследно
Резултати от 541 до 555 от общо 2760
Like Tree598Одобрявам

Колко ми харчи климатика...?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Re: Колко ми харчи климатика.......?

ОК, явно този режим на ползване теб те устройва и не си за скъп инвертор. Аз обаче не се вписвам по никакъв начин в твоя начин на ползване, защото вкъщи постоянно има някой, НИКОЙ наоколо не ме топли, над мен е само гол покрив, а стаята, макар и изолирана добре, изстива доста - тези дни преди да включа вътре температурата беше 15*! И това при положителни външни температури. Знаеш ли какво ще стане ако го включвам за по няколко часа както ти правиш - докато затопли и ще трябва да го изключвам, плюс това ще е излапал толкова ток, колкото ако е работил 24 часа без да е спиран. Затова предпочитам нон-стоп работа + постоянна температура вкъщи + нормална сметка за ток + комфорт.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Варна

Да де, за това говоря, за "технико-икономическата обосновка". Аз мога да го перефразирам на технико-икономическа-комфорто-икономична-ергономична(стига съм мислил глупости) обосновка. Всичко е от Зависи.
    Ако ходя бос, ще икономисам и от обувки, ама... Има и пенсионери... Нямам нищо против Мидеа. Браво, че тази, не са я поливали, а другите.. Виждал съм и Панасоници да поливат. Мога да дам пример за монтаж на климатик, продължаващ две седмици: първо се скапва външното тяло, сменят го, после се скапва вътрешното(или обратното, вече не помня),после се скапали тръбите и т.н. Всеки път махат стъклопакета на прозореца и го слагат. Работната група е нараснала до 14 ! човека. И всичко това, слава богу през лятото, в стаята никой не живее, и климатика просто е "пробван", а ако не беше и трябваше сега да се топлят...
    А, ако, стаята е всекидневна, спалня и пенсионер, без топъл комин?

4. Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Варна

Мога да добавя и още нещо(току що прочетох един въпрос за гаранция, не на климатик...). Нашата тема е "колко ми харчи...", ако е развален и не могат да го поправят ще харчи 0 Вт. Минимални загуби, но не и оптимални! В този дух, значи най-добре Осака,някъде около Бургас, имало всякакви части ..

5. Member
    Тук е от
    Jun 2008

Цитат Първоначално публикувано от naydenov69
    Допускаш няколко съществени грешки.
    1. Средната цена на ел. енергията е 0.15 лв(2/3дневна и 1/3 нощна).
    2. Климатика не работи постоянно 6 месеца в годината,а примерно ноември 2-3 часа,декември,януари февруари-8-10 часа,март-2-3 часа,юли,август5-10 часа./Разбира се всичко е строго теоретично,като за март,юли и август са за тази година и са пак ориентировъчни/.Консумацията на охлаждане и отопление е почти равна.
    Днес климатика е работил около час и имам консумация от 0.5 kWh.В момента температурата в стаята според дигиталния термометър е 21.5*/да е жив и здрав комшията под мен,господ здраве да му дава и т.н.-запалил е камината и комина,който е в стаята не може да се пипне/.И какво излиза господин zlobarov-Вашата сметка изобщо не е вярна.Сега сядам да пия една-две ракийки и една-две чаши червено вино/собствено производство/ за Ваше здраве и за здравето на комшията.Ако греша ме поправете.Наздраве.
    @naydenov69 От много мислене пак сте се прецакал колега във вашия случай климатик или друг отоплителен уред не ви е необходим и напразно сте си хвърлил париците вместо да изберете очевадно правилното решение да си купите вентилатор... та толкова за икономическата обосновка... ааа да и за финал ще кажа че на вилата като ме няма и нищо не пускам ми е още по икономично отколкото на вас

6. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

направих следното замерване - 24 часа климатика поддържа дадена темп. ,после деля консумацията му на 24 и на кубиците на стаята и получавам с колко вата консумация средно на час поддържа тая температура .. имам данни за Панасоник ХЕ9ДКЕ - 6.5 вата средно на кубик ,Саньо ZK25X - 4.7 вата на кубик .. оказа се че между двата климатика има разлика от над 30% в консумацията на кубик ,дори Саньото е сложен на 1 градус по висока темп. което надали оказва съществено влияние ...
    Очаквайте замервания и на Фуджитсу 12ЛС

7. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от Alexi
    направих следното замерване - 24 часа климатика поддържа дадена темп. ,после деля консумацията му на 24 и на кубиците на стаята и получавам с колко вата консумация средно на час поддържа тая температура .. имам данни за Панасоник ХЕ9ДКЕ - 6.5 вата средно на кубик ,Саньо ZK25X - 4.7 вата на кубик .. оказа се че между двата климатика има разлика от над 30% в консумацията на кубик ,дори Саньото е сложен на 1 градус по висока темп. което надали оказва съществено влияние ...
    Такова замерване има смисъл само при константна външна температура и еднакви по обем и изолация помещения.

8.  

9. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

защо трябва да са еднакви по обем ? аз деля консумацията на кубиците .. изолацията им е еднаква а средната външна темп. тия 2 дни беше еднаква

10. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

защо трябва да са еднакви по обем ? .....
    Ами защото този обем не е само въздух, а е затворен в помещение със стени, под и таван. И преноса (загубите) на енергия през тях е различен (поради различната им площ).

11. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

по големите помещения по мои наблюдения се отопляват с по малко ватове на кубик

12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

Лупус-едва ли разликата в загубите заради разл.площи е 30%,като гледам става въпрос за горе-долу еднакви по мощност клими=горе долу еднакви помещения.

13. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Alexi, сподели колко ти горят на час и ако е възможно давай по-често данни за цяло денонощие на всички машини.

14.  

15. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

а ,някъде изчезна последното ми мнение .. Панасоника - средно 260 вата на час тия дни ,отоплява 40 кубика .. Саньото около 140 вата на час ,отоплява 30 кубика .. тия замервания са на база 24 часа .. за Фуджитсуто по късно .. да спомена че правя замерванията с едно уредче към което е даден линк по горе ,нещо като цифров електромер до 4 киловата за в контакта

16. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от vanko68
    Лупус-едва ли разликата в загубите заради разл.площи е 30%,като гледам става въпрос за горе-долу еднакви по мощност клими=горе долу еднакви помещения.
    Може да е и повече. Говоря по принцип за точността на метода.
    Цитат Първоначално публикувано от deian
    Alexi, сподели колко ти горят на час и ако е възможно давай по-често данни за цяло денонощие на всички машини.
    Това, колко горят на час зависи от външната температура. Усреднените показатели за 24ч са по-показателни при приблизително равни среднодневни температури.

17. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Цитат Първоначално публикувано от vanko68
    Има големи разлики в топлозагубите и не е корекно да се смята на обем. Ето конкретен пример. Малката ми стая е северна и е 12.5кв.м. Там топлозагубите при външна -15 и вътрешна +20 са 1780kCal. По-голямата ми стая е ~15кв.м. и е южна. Там топлозагубите са 1600kCal. Уж е по-голяма плож и обем пък с по-малки топлозагуби. И двете са с една и съща топлоизолация, тоест никаква с две външни тухлени стени. Сега става интересно: Още една стая - южна, площ от ~13кв.м - понеже стаята е вътрешна и има само една външна стена с прозорец топлозагубите при еквивалентни условия са пак 1600kCal - също като на по-голямата стая но с две външни стени. Всичко е много относително. Оценката на кубик е добре да се прави само ориентировъчно при избора на климатик, но не и за точни и детайлни изчисления. При различна топлоизолация и различни външни фактори се получават сериозни разлики. В горните примери височината на помещенията е 2.6м. Може да се сметне разликата в пропорцията W за кубик, като се има в предвид, че топлозагубата в (W) е тази в (kCal) уможена по константата 1,163.

18. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

Фуджитсу 12ЛС отопляващ 65 кубика север-запад , 4.3 вата на кубик ... доста ефективна машина е ,аз отдавна съм го признал по параметри не отстъпва на последен модел машина на 100 волта със същата мощност ,жалко че го спряха .. правя си 2 извода :по голямото помещение се отоплява с по малко ватове за кубик . Другия извод е че Панасоника е един псевдоинвертор с доста висок разход на ток ...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 37 от 184 ПърваПърва ... 2735363738394787 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Колко ми харчи климатикът - Real Time
    От Board_Man във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 5577
    Последно: 12-06-19, 22:50
  2. Колко Ток харчи при размразяване
    От Tihomir Stankov във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 38
    Последно: 21-12-12, 11:27
  3. Колко ток харчи компютъра ми
    От loafer във форум Общ - хардуер
    Отговори: 11
    Последно: 14-12-11, 23:43
  4. Кое колко ток харчи
    От mitkosan във форум Общ - хардуер
    Отговори: 3
    Последно: 11-04-08, 13:00
  5. Колко ток харчи 1 компютър на месец
    От IvO™ във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 6
    Последно: 24-08-05, 18:25

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе