Mitsubishi Heavy Industry SRK 50ZHX-S Засечени с електронен уред за измерване на напрежение за последните 100 часа за подържане на температура от 21С° в помещение 60 м2 почти постоянна мъгла израодвани 16.7кW. Климатикът не е изключван
Mitsubishi Heavy Industry SRK 50ZHX-S Засечени с електронен уред за измерване на напрежение за последните 100 часа за подържане на температура от 21С° в помещение 60 м2 почти постоянна мъгла израодвани 16.7кW. Климатикът не е изключван
Той не е искал да му се стопли бързо,иначе щеше да го сложи на 30* и щеше да го направи 21* за 15 мин.Целта му е била да темперира стаята първоначално с най-ниски разходи и след това да не изключва климатика и да поддържа темп. с много малки разходи.
Ами грешиш! Темата е колко ми харчи климатика, а не духалката....Първоначално публикувано от naydenov69
Ако искаш бързо затопляне - препоръчвам кюмбе "Циганска любов". Работи с талаш, а не с ток и топли за нула време. И пак за същото време изстива...
така като си замервам 3 те клими нещо КОП сякаш не играе голяма роля ... тоя в най малката стая харчи най малко в средната малко повече и в най голямата най много като разликите са около 100-150 вата между тях .. най малкия е КОП 5.62 а най големия 3.89 ...ако най малкия е в най голямата стая и той ще изхарчи 150 вата повече със сигурност .. ще видим при отрицателни темп. как ще е че сега често изклюват
Определено стигам до извода, че включ/изключ в топлото не води до никакви икономии. Смъкнах му градусите, той взе да изключва по-често, а средната консумация се... ВДИГНА.
naydenov69, аз не го ползвам като духалка! В смисъл, че това ще се наложи ВЕДНЪЖ, в началото на сезона да трябва да покачи разлика от няколко градуса. Не ми трябва да го направи за 15 минути, покачи ги за около 3 часа - ОК, проблем ли е? Ако исках да ги вдигне бързо - може. Натискам му High Power, започва да работи на МАКС и си ги качва. Правил съм го, но само за проба. Гореше около 1 кВ, което му е и технологично максималната консумация.
Следя с интерес измерванията на deian и стигам до няколко извода,които ще споделя с Вас.Предварително искам да заявя,че нямам никакво желание да се заяждам с никого.Темата ме вълнува професионално-работя в сферата на енергетиката и на всичкото отгоре съм завършил в Русе.Вчера за достигнеш 21* си изразходвал 7 кWh енергия и то при един бих казал "топъл" ден.Аз вчера съм изразходвал 0 кWh за отопление/климата е същия като в Русе-на 100 км южно от Русе,но температурите са почти еднакви/, но в дома бе 22* без да се вкючва нищо-но апартамента ми е сравнително топъл..Днес елетромера ще каже колко кWh са заминали за отопление, но предполагам ,че около 8-10 кWh.Преди време бях заегнал тезата ,че не си струва да се дават пари за скъпа машина след като разликата в цената е около минимално 2,5 пъти,а разликата в консумираната ел. енергия не е толкова голяма.Сега ще почнат да ми философстват,че комфорта няма цена и други от този сорт.Реално ако изобщо има голям студ,то той е не по-вече от 2-3 седмици.Останалото време двете машини/моята евтина и неговата скъпата/ ще харчат почти еднакво. Кога ще се избие разликата в цената?
naydenov69 аз подкрепям твоите разсъждения напълно. И аз съм бил пред дилемата дали да дам 6000 лева за климатици, но си направих същата сметка. Тъй като доходите ни са ниски в сравнение на цените на класните машини и това за семейният бюджет е сериозен разход задължително според мен трябва да се мисли за възвращаемост на инвестицията. Вероятно ако взимах по 6000 лева заплата на месец изобщо нямаше да мисля дали и кога ще се изплати климатика., просто ще си доставя душевна наслада да имам най-новите и модерни климатици. За това преди години когато си климатизирах апартамента си избрах три запазени машини втора ръка, единият все още е със завидно висок СОР спрямо повечето нови и скъпи машини.
zlobarov не е кисело гроздето просто е на високо, поне за повечето българи.
Не знам колко е на високо гроздето ама да се изцепиш че духалката е по на сметка от климатик при това марков е как да кажа.... не намирам дума която да не е обидна и същевременно подходяща...
А сметката много скъп срещу много евтин климатик е правена не веднъж и както и предишните пъти след като се бие чертата печели скъпия климатик (това с уговорката че говорим за нови машини)
Другата дилема е дали да избера 6 годишно БМВ или чисто ново... ясно е че тук всичко опира дали имаш парите (и дали ти се дават) за новото...
zlobarov човека сравнява скъп климатик с евтин. Под евтин аз разбирам конвенционален или от ниския клас но задължително на утвърдена в бранша марка.
естествено че цената на климатика има значение ... климатици от по 2500-3000 лв мисля че никога няма да са рентабилни ако почнеш да си правиш сметката че тия пари трябва да ги избиваш от икономии .. но и тях се намира кой да ги купи така че не са безсмислени
Благодаря.Наистина си ме разбрал какво искам да кажа.А това за гроздето-не е никак високо и не е никак кисело.Просто аз не виждам смисъла да се дават пари за скъпа машина.Лично мое мнение.Не че не съм могъл да си купя скъп инвертор-но не съм видял смисъл.Поне аз.Първоначално публикувано от blue1
naydenov69, можеш ли да дадеш данни колко харчи твоят не скъп модел сега и после зимата пак. И тогава ще смятаме и ще преценим дали се изплаща или не и след колко време. Ако всичко опира до изплащане де. Аз обичам да имам и някаква сигурност. Ако ще е евтино, то нека не е правен компромис с качеството - това означава пак от Марките, но конвенционални. Не бих сложил нещо куче марка, били то инверторно или конвенционално. А примерно конвенционално Фуджитсу за 1000 лв и инверторно за 1500 лв... дали тези 500 лв ще се изплатят - аз мисля, че да.
Това измерих март 2008.Температурните условия са подобни на сегашните.
http://forum.setcom.bg/index.php/top...html#msg291219
Сега имам монтиран отделен електромер.Не е проблем да взема измервателната техника и да я вържа към климатика,но това ще стане като застудее времето.Сега мисля да я закача на служебната MIDEA MSG 12HRI/евтин инверторен модел,който миналата година се доказа/ и да видя каква консумация ще покаже.Обещавам да побликувам данни от експеримента.
Кое не виждаш на смисъла, да ти е мощна/надеждна/икономична/тиха и т.н. машината?Първоначално публикувано от naydenov69
П.С. Найденов, гледам че си техничар човек - грамотен, също така ти гледам и климатика и тавана и мебелите. Моля не се излагай че "не си" щото нямало смисъл, ай стига. Ти направо задраска смисъла на всякви руси мадами/поршета/басейни?!? - НЕ можем да си ги позволим, не че нямат смисъл. Не знам как работи твоята Мидеа, ама моя Фужитсу 12LGC след два месеца ползване се убедих на 100% че не оправда очакванията ми(от тука си представям по-ефтините как работят). Със сигурност при бъдеща покупка ще се насоча към "по-скъп" модел!