Страница 70 от 184 ПърваПърва ... 2060686970717280120 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1,036 до 1,050 от общо 2760
Like Tree598Одобрявам

Колко ми харчи климатика...?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Oct 2007
    Мнения
    559
    #1036

    Re:Колко ми харчи климатика.......?

    Цитат Първоначално публикувано от InternetZombie
    Тоя Конрад, къде горе-долу се намира?
    Ето тук инфо: http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=96177

    В Пловдив е до хотел "Ленинград" - на кръстовището срещу спирката на бул. Руски. А сега нещо и по темата "колко ми харчи..". Изобщо въпреки че замервам климатиците и видно те не харчат повече от 35лв (всеки а не общо) за тези студени дни по собственните им електромери, се оказва че за цялото домакинство сметката за тока около 150лв. И фрапиран от двойната сметка за последния месец реших да си засичам общият електромер на апартамента периодично. Оказва се че когато се готви (на ток) в събота и неделя, средната днесна консумация ми е около 870W а през нощта е 550W, въпреки че замерените климатици са около 350W двата (единия през деня е на поддръжка). Извода ми е че бойлера (ако се ползва често и по предназначение) си харчи бая ток, както и готварската печка на ток.
    Интересно ще е да споделя малко инфо за това как се държи една Fujitsu 12LGC в различни работни условия - за целта направих няколко експеримента които целяха да определя дали е добре през деня когато в помещението няма никой е добре да го изключвам, да го оставям в режим 10+ или да го оставям на минимална поддръжка на 16 градуса. Сега температурите са ниски и е активно подгряване на компресора. Когато е активиран режим "+10" тогава през целия ден е пуснат вентилатора на климатика на сравнително високо ниво, може би целящо да обръща въздуха в помещението. Ако го оставя на 16 градуса на АУТО, тогава климатика се включва отвреме на време. Та ето и резултатите от експериментите, които може би са от интерес. При изключено състояние консумира около 60W. В режим 10+ консумира около 58W. При режим АУТО на 16, средната консумация е около 215W за да може да поддържа. Дотук това е добре, сега реших да разгледам как стои въпроса с наваксването на температурата при по-охладено помещение. Дали ако помещението се поддържа постоянно на 16 градуса ще се изхарчи по-малко енергия спрямо това ако помещението е било оставено на поддръжка на 10 градуса и спрямо случая ако е бил напълно изключен от диснанционното и колко ще е разликата? Ето и отговор на въпросите: Ако през деня е на поддръжка, то вечерта когато се цели да се поддържат 19-20 градуса, средната консумация е около 250W. Ако през деня е в режим 10+ тогава вечерта средната скача на 305W. Горе долу толкова е и ако е бил изключван. Както казах по-рано обаче, средната консумация през деня пада от 215W на около 55-60W ако се оставя на 10+ или се изключва. Тоест извода е че наистина има ефект да се оставя на 10+. Вечерта ще хапне с 50W повече на час, но за сметка на това през деня ще спести с около 155W на час. (все пак при студено време остава постоянна консумация от 50-60W, дори и при изключено от дистанционното състояние).

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    Pleven, Bulgaria, Bulgaria
    Мнения
    4,989
    #1037

    Re:Колко ми харчи климатика.......?

    Да така е незнам защо хората са толкова нервни и избиват сякаш комплекси в този форум. И моя ток без климатиците е 74лв.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2009
    Мнения
    48
    #1038

    Re:Колко ми харчи климатика.......?

    Я и аз малко да размириша **й**та.Къде е икономията на инвертора като му сложиш уред за отчитане 50 лв,като се ръснеш 75 лв за профилактика,като не трябва изобщо да го изключваш...А по начина,който аз си използвам "климатиците",инверторните даже повече ще ме набутат.Единствените плюсове са :нисък шум и разните му филтраций/ако ги има/.
    Сега като прочетох написаното от VeleV и Jimflex,ще си ползвам "китайките" с каф.
    Едно е да си дал пари за скъпото,щото ти харесва и можеш да си го позволиш,друго е да си дал много пари,търсейки евентуални икономий и да те гложди дали не си сгрешил,и това да те кара да обиждаш хората с друго виждане или с по-малки възможности.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Мнения
    56
    #1039

    Re:Колко ми харчи климатика.......?

    Цитат Първоначално публикувано от siso92
    Къде е икономията на инвертора,като не трябва изобщо да го изключваш
    Аз не го изключвам не защото е инвертор, а съм си взел инвертор защото искам да ми работи денонощтно и да ми поддържа определена температура...
    Този спор е безсмислен общо взето, всеки си избира според възможностите и нуждите.

  6. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2009
    Мнения
    48
    #1040

    Re:Колко ми харчи климатика.......?

    Tamrock,браво,това е мъжка приказка!

  7. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    1,580
    #1041

    Re:Колко ми харчи климатика.......?

    Цитат Първоначално публикувано от deian
    Включи си конвенционалния за 24 часа и да видим. Учудвам се как още не можеш да го проумееш. enkov ти каза при какви условия конвенционалния е по-икономичен - като го полваш малко. За 8 часа ще изразходи колкото инвертора за 24 часа. Кой е по-икономичен в случая?
    Без да се заяждам,но като работи 24/7 конвенционалния не отстъпва почти,да не кажа хич на инвертора,давам веднага пример:подържам една температура,не отварям вратите много на вън,за 1h.се е включил точно 2 пъти за по 5min.обща работа 10min./h. Изразходил е 120w/h.При номинал 1200w.Става въпрос за 12-ка.Ако температурите са над 0* горе долу така работи,Аз даже друго се чудя,при този начин на работа 1/5,min. 10min.работа 50min.пoчивка,дали КОП-а не му става коп-5?Просто се чудя????

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Oct 2007
    Мнения
    559
    #1042

    Re:Колко ми харчи климатика.......?

    По-голямата ефективност на инверторите спрямо конвенционалните е в това, че конвенционалните работят ON/OFF винаги на максималната си мощност. Иверторите работят много рядко в тези режими. По-честа е работата под номинал. Ако зарежем разликите в ефективността на самия мотор (има разлика между DC мотор при инверторите и AC мотор при конвенционалните и то разликата може да стигне 30%), има разлика в ефективността на самия термо-динамичен процес. С колкото по-ниско нялягане се работи в тръбната инсталация, толкова по-ефективен е термодинамичният процес. Разбира се не всички инвертори се държат добре обаче при работа около "минимал", но добрите инвертори предлагат много ефективна работа в тези режими. Също е ясно, че има и добри конвенционални, които са оразмерени да работят при ефективен COP, но във всички случай разликата между ивертор и конвенционален в цената при постоянна работа не е много фрапираща. Ако инвертора хаби 35лв. на месец, конвенционалният ще изхаби поне с 10лв. отгоре (но това ако и двата ИЗОБЩО НЕ СЕ СПИРАТ). Не е фрапираща разлика като цяло. Така, че наистина при избор на климатик е добре първо да се прецени как ще бъде използван. Дали в по-голямата част от времето в помещението изобщо няма да има хора, защото тогава инвертора определено не е добър избор. И дали тези спестени 20-30 лв всеки месец са от такава важност! За мене наистина са важни, не толкова заради това, че ще изплатя климатика във времето ами от гледна точна на енергийно-ефективна култура и мисъл за "утрешният ден" - денят в който ще живеят нашите деца.

  10. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    43
    #1043

    Re:Колко ми харчи климатика.......?

    Не съм специалист по климатизация (но все пак съм инженер), но моят DAIKIN 22 GTPS-W
    ми е консумирал 130 kWh за декември и 175 kWh за януари. За февруари очаквам разход
    на климатика около 140-145 kWh (базирайки се на отчетеното от уреда за изминалите дни).
    Измерванията на консумацията са с Peaktech 9024 (закупен от Радимекс-гр. Русе).
    Помещението е 16 кв.м., среден етаж, панел, PVC, вътрешна изолация, южно изложение,
    една външна стена.
    Режим на работа - постоянен (от м. ноември), с зададена темп. през февруари - 22 гр. C.
    Комфорт - нормален (не се разхождам по потник, нито увит като пашкул).
    Сметката за ток, която платих през февруари (+ готвене за 1 човек, бойлер, TV,
    хладилник, осветление) беше около 65 лв..

  11. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    8,834
    #1044

    Re:Колко ми харчи климатика.......?

    mimuza, е не ти ли идва да се обесиш като четеш как хората плащат същите пари за 2 климатика в три пъти по-голямо жилище и с деца вътре?
    Понякога се чудя с какъв акъл се пускат тука очевидно силно занижени цифри. Какво удовлетворение носи това на авторите на тези постове?

  12. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2009
    Мнения
    48
    #1045

    Re:Колко ми харчи климатика.......?

    Board Man,а някой замислял ли се е ,че точно работата на инвертора под номинал може да е минус за комфорта в стаята при отопление.Това на мен не ми харесва-да ми духа леко загрят въздух и да ми е постоянно течение в стаята.Работата на MSM3,MSF е докато достигнат зададената при изключен конпресор да върти на минимал турбината.При достигнати градуси-турбината спира с компресора,даже MSFката при тръгване на компресора,включва турбината след като затопли питата.При продължителна работа на достигната зададена температура/тъкмо като си решил,че ти е топло и ще го изключиш/-"заспива" и се "събужда" при 2 градуса спад на температурата в помещението.С една дума on/off режим на работа повече ми харесва.

  13. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    43
    #1046

    Re:Колко ми харчи климатика.......?

    --> lazarus18

    Цитати от предните 2 страници :

    VeleV.Klima - моя ток без климатиците е 74лв.
    mxkolev - Следващата ми сметка за ток ще е 77лв /предната е 57 без климатици/
    Относно съмненията за занижени показания мога до постна снимка от показанието
    на уреда, какхто и сканирана сметка за ток.

    Мнението си е твое, разходът ми само за климатика е в рамките на 20-30 лв./ месечно
    за тази зима.

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2009
    Мнения
    48
    #1047

    Re:Колко ми харчи климатика.......?

    Цитат Първоначално публикувано от lazarus18
    mimuza, е не ти ли идва да се обесиш като четеш как хората плащат същите пари за 2 климатика в три пъти по-голямо жилище и с деца вътре?
    Понякога се чудя с какъв акъл се пускат тука очевидно силно занижени цифри. Какво удовлетворение носи това на авторите на тези постове?
    Слънцето и комшийте от долу също са си фактор.Познати псуват комший,че им се е напукал комина/стената/ от техните печки,ама в тях 20 гр. без отоплителен уред-сметки 50,60 лв.Така че нещата са много относителни.

  16. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    8,834
    #1048

    Re:Колко ми харчи климатика.......?

    mimuza, нямах предвид твоето мнение. Цифрите, които си цитирал звучат напълно реалистични. 20-30 лв. за климатик в "Помещението е 16 кв.м., среден етаж, панел, PVC, вътрешна изолация, южно изложение,
    една външна стена" е едно, а същите суми за 2 климатика в цял апартамент съвсем различно.

  17. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    43
    #1049

    Re:Колко ми харчи климатика.......?

    За това последното може и да си напълно прав.
    Извинявай за това, че помислих, че поствам неверни данни
    Може би не успях да схвана иронията ти към някои от пишещите
    във форума. Sorry.

    ---> siso92 - Напълно си прав за комшиите, но отдолу е отопляемо
    помещение (но 100% не е на твърдо гориво), а отгоре - необитаем
    апартамент. А за слънцето си абсолютно прав - различно е когато
    грейне

    Така че още един път се убеждавам, че климатик се избира за
    конкретно помещение, отчитайки доста много фактори относно
    помещението и условията на експлоатация на машината,
    както и поведението при работа на самата машина.
    Не е лесно, нито пък особенно сложно, но изисква определена
    грамотност, вникване в материята и познания по топлотехника
    и климатизация.

  18. Member
    Тук е от
    Oct 2007
    Мнения
    559
    #1050

    Re:Колко ми харчи климатика.......?

    Цитат Първоначално публикувано от siso92
    Board Man,а някой замислял ли се е ,че точно работата на инвертора под номинал може да е минус за комфорта в стаята при отопление.
    Това не е много така - инвертора вкарва толкова, колкото да компенсира топлозагубите при зададената от оператора (човека) температура. Ако се зададе +16 ивертора няма как да знае че ти е некомфортно, но ще работи под номинал. Ако зададеш 28 градуса, инвертора пак ще ги направи и пак ще работи под номинал ако стаята е 2кв.м. с перфектни изолации а климатика е с мощност 4kW например. Това което исках да кажа е, че некомфортността на инвертора се усеща тогава, когато потребителят от "притеснения" за икономия зададе 19 или 20 градуса (макар, че на някой и тази температура им е комфортна). При конвенционала не се усеща това защото като потребителят застане под климатика и като зададе 16 градуса, климатика ще му духне с пълна мощност, ще го сгрее супер много, после ще се изключи и докато потребителят се преохлади, климатика отново ще се е включил. Но ако потребителят се отдалечи в другия край на стаята, при зададени +16 вече ще му е много некомфортно.

    Цитат Първоначално публикувано от siso92
    При продължителна работа на достигната зададена температура/тъкмо като си решил,че ти е топло и ще го изключиш/-"заспива" и се "събужда" при 2 градуса спад на температурата в помещението.
    Както е ясно, инверторите достигат по-бързо до зададената температура спрямо конвенционалните поради това, че те НЕ работят в някакъв твърд (номинал) режим а имат презапас - в началото се пускат на максимална мощност докато навасат. За това времето за установяване при тях е много ПО-КРАТКО. Ако една конвенционална 12ка на отопление може да отдаде 3.8kW (номинал, защото при конвенционалните няма параметър "максимал"), то една инверторна 12ка може да отдаде 5.6kW (максимал). Тоест инвертора, както и да го гледаме ще стопли по-бързо в началото.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Колко ми харчи климатикът - Real Time
    От Board_Man във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 5577
    Последно: 12-06-19, 21:50
  2. Колко Ток харчи при размразяване
    От Tihomir Stankov във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 38
    Последно: 21-12-12, 10:27
  3. Колко ток харчи компютъра ми
    От loafer във форум Общ - хардуер
    Отговори: 11
    Последно: 14-12-11, 22:43
  4. Кое колко ток харчи
    От mitkosan във форум Общ - хардуер
    Отговори: 3
    Последно: 11-04-08, 12:00
  5. Колко ток харчи 1 компютър на месец
    От IvO™ във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 6
    Последно: 24-08-05, 17:25

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе