Страница 71 от 184 ПърваПърва ... 2161697071727381121 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1,051 до 1,065 от общо 2760
Like Tree598Одобрявам

Колко ми харчи климатика...?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Nov 2008

Re:Колко ми харчи климатика.......?

Направо незнам какви са тези сметки от по 50 лв. на месец и то за два климатика.Живея в Плевен и имам уникалния късмет да сме електрозахранени от ЧЕЗ .Сметките за предните три месеца 10,11 и 12.08 г.ми беше 370лв което е супер малко ,но после разбрах ,че са ни засекли на 15.12.2008 г.Като направих изчисления за периода от 15.12.08 г до сега 26.02.2009 г. имам 534 лв.Апартамента ми е 74 кв. ,с много добра изолация и се отоплявам с 3 бр. клими всичките конвенционални.С две малки деца съм и бойлера не се изключва,един компютър също ,направо немога да проумея как се получават такива перфектни сметки от порядака на 50-60 лв и то с два бр.клими.Най веротно тези хора нямат боилери и печки .....При мен и без климатици от 60-80 лв винаги си плащам.На мен ми е яно,че инверторите са по хубави,но аз гледам мойте комшии и сравнявам сметките постоянно и за разлика от по 10 лв на месец просто не си заслужава (лично мое мнение).Наистина неискам да влизам във никакви спорове с никой може би тези тяхните инверртори не са от най качествените.А има и друго не е възможно единия комшия да има две хубави клими инверторни и да плащаме еднакви сметки .Просто и той неможе да го проумее.Най вероятно дават въпросната икономия хубави клими от порядака на 2300 лв и нагоре.

С нетърпение чакам края на март да видим ''другарите'' от ЧЕЗ как ще ни опарят

Късмет на всички
    Лек ден

2.  

3. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Необходимостта от топлината е основна при избора според мен. Има хора, които по цял ден не са си вкъщи. Включват го вечер да затопли и го изключват като си легнат или на сутринта. На такива хора веровтно инвертор не им е нужен.
    Има хора като мен, които държат вкъщи постоянно 24/7 температурата да е добра за живеене. Има постоянно хора, не мога да го изключа през деня, защото още след първия час става некомфортно студено. За мен е инвертора.
    И още нещо - понеже имам два инвертора, но на практика единия работи малко на on/off принцип, мога да кажа каква е основната разлика между инвертора и конвенционалния. Този, който включва и изключва, не създава същия комфорт като този, който работи постоянно. В единия случай температурата плава, в другия е постоянна. Мислите, че не се усеща, но се усеща. При едни и същи поддържани градуси в двете стаи, в стаята с този, който работи без да спира е една идея по-комфортно, ако щете по-топло. Термометъра не може да реагира толкова бързо и да покаже, че има лек спад в температурата, но тялото го чувства. Така се получава, че при този с он/офф ми е комфортно на 22, а при другия и 20 стигат.
    Та това мисля е основното предимство на инвертора - поддържането на температурата постоянна, без пикове.

4. Тук е от
    Sep 2008

И кой въобще е измислил тази глупост иневрторната машина да работи на принципа он-оф, както е при конвенционалките.
    Ми то по такъв случай излиза, че тези хора, които са си закупили скъпи инвертори, работещи на принципа он-оф чисто са се прекарали, като са дали 3 пъти повече пари!

5. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Цитат Първоначално публикувано от deian
    Та това мисля е основното предимство на инвертора - поддържането на температурата постоянна, без пикове.
    Това без пикове е хубаво нещо,но виждаме че е само на хартия,на практика много рядко се получава това.И това ще е така докато търговците продължават да не вземат под внимание конкретните характеристики на помещението което искаме да климатизираме,а да ни предлагат техниката от която най-много биха спечелели...
    Цитат Първоначално публикувано от Board_Man
    За мене наистина са важни, не толкова заради това, че ще изплатя климатика във времето ами от гледна точна на енергийно-ефективна култура и мисъл за "утрешният ден" - денят в който ще живеят нашите деца.
    Board_Man,за каква енергийно-ефективна култура може да иде реч,като ти самият си сложил 12-ка инвертор в помещение около 13м2,като наверно то би могло да се климатизира и с 7-ца...преди около 12 години за моето жилище което е около 7 пъти по-голямо от твоето помещение с 12-цата исках да ми направят проект за локално електрическо парно ,оказа се че необходимата мощност тогава беше около 9кВт,а при теб се получава 6кВт за 13 квадрата...знам че сега ще почнете да ми обяснявате че климатика не работи на тези 6кВт постоянно,но и инсталацията ми нямаше да работи постоянно на 9кВт...
    Говориш за утрешният ден- денят в който ще живеят нашите деца,а сам увеличи размера на озоновата дупка няколко пъти...

6. Тук е от
    Dec 2008

И кое му е странното 2 климатика да изхарчат 30-40 лева максимум? Аз съм в живял в апартамент, който зимата не отоплявах и отвреме на време съм отварял прозорци да влезе хлад, намираше се над абонатна станция и отстрани отвсякъде ме топлеха яко... При такива условия ако имах 2 климатика сигурно 15 лева щяха да изхарчат... Всичко е според условията, тези спорове са абсолютно безсмислени.

7. Member
    Тук е от
    May 2003

Цитат Първоначално публикувано от InternetZombie
    И кой въобще е измислил тази глупост иневрторната машина да работи на принципа он-оф, както е при конвенционалките.
    Ми то по такъв случай излиза, че тези хора, които са си закупили скъпи инвертори, работещи на принципа он-оф чисто са се прекарали, като са дали 3 пъти повече пари!
    ееееех младежо, от къде ти хрумна че е "измислено" нарочно - това е следствие от характеристиките на климатика и нуждата от топлина в помещението! Когато нуждата падне под минимала му спира - какво друго да прави според теб?

jimflex, говори ми за сметки и аз уж икономии казвам да се правят ама няма братче декември 200+лв, януари 300+лв. Незнам с какви бойлери и жени са другите ама аз ставам сутринта и бойлера е на нула - преди мен са станали моите "две жени" и познай кво да ти говоря за други уреди и консумации(стара къща - топлене под 24° не пада, готвене - все нещо се майстори - детето не можело да яде една манджа два пъти и т.н. телевизори 2 единия с 200вата усилвател и 2х150вата тонколони - почти деноощно бичът, климатик+радиатор, два хладилника единия с два компресора, лампи разни бели/зелени всякакви с трафчета без трафчета не се спират изобщо че все им им било тъмно ...). Отделно са ме хакнали от енергото при фактурирането(кой да чете бележките): двете тарифи ми ги смятат по една цена за дневна?!? ... писах жалба, извиниха се че е тяхна грешката и сега назад към 1000 киловата нощна ще ми връщат уж разликата ... в тоя ред на мисли колко ми е изхарчил климатика ми е най малкия дерт ... такива ми ти работи

8.  

9. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от Tamrock
    И кое му е странното 2 климатика да изхарчат 30-40 лева максимум? Аз съм в живял в апартамент, който зимата не отоплявах и отвреме на време съм отварял прозорци да влезе хлад, намираше се над абонатна станция и отстрани отвсякъде ме топлеха яко... При такива условия ако имах 2 климатика сигурно 15 лева щяха да изхарчат... Всичко е според условията, тези спорове са абсолютно безсмислени.
    То това е мечтата на всеки отопляващ се с климатик. Съседите го топлят до 18-19 градуса и той включи климатика на 21 за няколко часа и после обикаля по форумите да хвали колко икономично е да се топлиш с климатик.

10. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Цитат Първоначално публикувано от Tamrock
    Ако ще ги ползваш на охлаждане т.е.да намалиш жегата пак не си на далавера...

11. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

ДГенов и аз им говорех за "моите 2 жени", а те не вдяваха и ми обясняваха как с 3ч. на нощна енергия се къпели по 3 дена. Малката тийнейджърка, докато не свърши бойлера не излизаше. Майка и почти същото. То не са няколко вида шампоани, балсами, пяни... Сега пък, както има топла вода на корем от газовото котле хептен не излизат. Но то котелът си върти на макс и там сметките хвърчат... На жената все и студени ръцете и краката. В преходните периоди пускаше климатиците на 27-29гр. После с локалното парно си иска 23-24гр., (25-27гр. от климатик е по-лошо от 24гр. от парното). Пък тука зевзеци се закачат, че си пускали климатиците на охлаждане при такава температура и на 19гр. по потници ходели.
    Така че наистина тези измервания са напълно излишни. Всеки е в индивидуална ситуация. Къщи с много външни стени, без помощ от съседи, апартаменти с 1-2 външни стени и топлещи съседи, различни температурни вкусове и навици, различен брой хора в домакинството и съответно различно време на пребиваване в помещенията, различен брой и вид останали електроуреди и време на използването им, дори различни електромери и електроразпределителни дружества и т.н.

12. Тук е от
    Sep 2008

25-27 градуса са много за климатик, направо ще те изгори дето има една дума...
    Аз съм на първия етаж, отоплявам 2 стаи и имам голяма загуба на топлина, въпреки това го държа 23 градуса на Авто!
    Въщи си ходя с една много тънка пижама.
    А за температури от 25-27 градуса не искам да си помислям, няма да може да се стои в стаите.

Иначе темата е много интересна, но има юзъри, които не са обективни и обезсмислят темата.
    Просто ние се греем при различни условия!!!
    Не се взимат под внимание решаващи фактори като - етаж, изложение, изолации, квадратура, колко време се прекарва в тези стаи, комшии, колко често се проветрява и т.н. При мен вратата на хола се отваря през 10 мин и всеки път от коридора влиза леденостуден въздух.С бебчо съм и постоянно му се приготвя нещо - млеко, чай, памперси през 2-3 часа.
    Ако всеки бъде искрен има смисъл оттемата, ама ако ще се лъжем, по-добре въобще да не пишем и темата да се заключва.Все едно ако излъжа една дузина хора тук, сметките ми за ток наистина ще се смалят.Нека всеки бъде честен със себе си и останалите, само така можем да бъдем полезни!

13. Тук е от
    Nov 2008

Да определено при всеки е различно.
    Аз мисля след като съм написал сметката си до момнта,че е редно да опиша и при каква ситуация работят климите.Апартамент 74 кв. ,панел ,с добра вътрешна изолация (пипсокартон и вата), 1 етаж ,ПВЦ дограма.Вратите стоят отворени на всичките стаи без банята и тоалетната.Само вечер се затварят на спалнята и детската стая.Тук е монета да кажа,че хола се отоплява от едната Мидея -18-ка,която си лапа до 1,8 kw когато работи,към хола топли и коридора които е 8 кв.И трите клими си стоят постоянно на 22 градуса ,само като паднат температурите през ноща ги слагам на 23 гр.Правя и съпоставка за миналата година като нямах ПВЦ дограма и изолация (която ми отне от бюджета близо 4 000 лв.) сметките определено са по големи.Наистина не съм вярвал ,че изолацията като цяло дава такъв страхотен резултат.

Сега мисля да си взема и климатик минимун за 3 000 лв. да видя дали горят наистина толкова малко

Само да спомена на шурека сметката му доиде и има за 3 месеца 180 лв. ,но той няма деца отоплява една стая която е затворена постоянно и бойлера се пуска само нощем.Климатика пак е конженционален Мидея -12-ка клас А ,съжалявам немога да дам точния модел.И това е с един климатик по 60 лв на месец.
    А на баба на село и сложих една Мидея нискотемпературна MSG 12 AR само да отбележа че тя гори и по 2 киловата на ден,но в къщата има локално парно и като намалят радиаторите и той само тогава се включва.Е ако това се нарича обективно измерване няма да вече да се чудя защо някой хора плащат по 50 лв. с две клими ,бойлер и печка

Късмет и приатна вечер на всички !

14.  

15. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Цитат Първоначално публикувано от KonanVarvarina
    ...Board_Man,за каква енергийно-ефективна култура може да иде реч,като ти самият си сложил 12-ка инвертор в помещение около 13м2,като наверно то би могло да се климатизира и с 7-ца...преди около 12 години за моето жилище което е около 7 пъти по-голямо от твоето помещение с 12-цата исках да ми направят проект за локално електрическо парно ,оказа се че необходимата мощност тогава беше около 9кВт,а при теб се получава 6кВт за 13 квадрата...знам че сега ще почнете да ми обяснявате че климатика не работи на тези 6кВт постоянно,но и инсталацията ми нямаше да работи постоянно на 9кВт...
    Говориш за утрешният ден- денят в който ще живеят нашите деца,а сам увеличи размера на озоновата дупка няколко пъти...
    Именно, не проумяваш но .. енергийна култура е да дадеш 300лв отгоре за нещо, като още в самото начало ти е ясно че може да ги спестиш от цената. Напълно ясно ми беше и че с една седмица LCC ще мина без проблем. Дали съм енергийно-културен личи от измерванията, дадени в подписа ми. Дали една седмица щеше да ми изхарчи повече ток (не фрапиращо повече, но малко пове4е) - със сигурност, особенно при големите студове! Дали това нямаше да натовари енергийната мрежа допълнително? Дали от това че почети всеки я товари малко повече не прави мрежата по-калава зимата и тя не може да устои. Дали това е енергийна култура?

П.С: Конвенционален климатик трябва да се оразмери много добре точно по топлозагубите, именно поради факта че той не може да варира в мощността си. Инверторен може да бъде преоразмеряван (лично мнение - няма да споря за него и всеки може да го приеме или да не го приеме като попрочете малко повече).

16. Member
    Тук е от
    Nov 2008

Цитат Първоначално публикувано от InternetZombie
    Според мен за да работят климите на някои потебители като он/офф са виновни продавачите , защото съветват клиентите да вземат по-мощен модел (да им е сигурно че няма да има оплаквания че не топли машината).Виждал съм страшно преоразмерени клими -12-ка на 12м2 стая например.
    И мене искаха да ме убедят като го купувах моя , да взема 35-ца,но аз им казах , че и 25-цата ме устройва , понеже дава по ~ 80W/m3.За изолирано помещение мисля че е напълно достатъчно.
    Бях писал вече, че над 2* външна темп. и моя започва да работи като он/оф.Тук вече причината не е преоразмеряване , а високото минимално топлотдаване на модела - 1300 W.

За да накараш преоразмерена машина да работи винаги в инверторен режим може просто да отвориш вратата на помещението , или пък да вдигнеш градусите....

Правилното оразмеряване е доста трудно според мен ,факторите са много -местоживеене (местният климат е много важен), изложение,изолация,дограма,отопляеми съседни помещения....

17. Тук е от
    Sep 2008

Не винаги продавачите препоръчват на клиентите да си купят по-мощни машини!!!
    Аз например, когато отивах да си купувам климатик, продавачът ме уверяваше да си купя 9-ка, вместо 12-ка.
    Добре е да е по-мощен заради голямите минусови температури -10/ -15 защото ако машината ти отдава 4 kW, при -10 ще ти отдава 2 kW!!!
    Оттази гледна точка вероятно е по-добре да е малко по-мощен климатикът, отколкото е необходимо!

18. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Цитат Първоначално публикувано от Board_Man
    Именно, не проумяваш но .. енергийна култура е да дадеш 300лв отгоре за нещо, като още в самото начало ти е ясно че може да ги спестиш от цената. Напълно ясно ми беше и че с една седмица LCC ще мина без проблем. Дали съм енергийно-културен личи от измерванията, дадени в подписа ми. Дали една седмица щеше да ми изхарчи повече ток (не фрапиращо повече, но малко пове4е) - със сигурност, особенно при големите студове! Дали това нямаше да натовари енергийната мрежа допълнително? Дали от това че почети всеки я товари малко повече не прави мрежата по-калава зимата и тя не може да устои. Дали това е енергийна култура?

П.С: Конвенционален климатик трябва да се оразмери много добре точно по топлозагубите, именно поради факта че той не може да варира в мощността си. Инверторен може да бъде преоразмеряван (лично мнение - няма да споря за него и всеки може да го приеме или да не го приеме като попрочете малко повече).
    Board_Man,ако размера на климатика е критерий за енергийна култура...то признавам твоята е една от големите...
    Не знам защо реши че измерванията ти доказват енергийно-ефективната ти култура,и как реши че по-малкият размер климатик ще е енергийно неефективен в твоят случай, като всички каталози показват точно обратното...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Колко ми харчи климатикът - Real Time
    От Board_Man във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 5577
    Последно: 12-06-19, 22:50
  2. Колко Ток харчи при размразяване
    От Tihomir Stankov във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 38
    Последно: 21-12-12, 11:27
  3. Колко ток харчи компютъра ми
    От loafer във форум Общ - хардуер
    Отговори: 11
    Последно: 14-12-11, 23:43
  4. Кое колко ток харчи
    От mitkosan във форум Общ - хардуер
    Отговори: 3
    Последно: 11-04-08, 13:00
  5. Колко ток харчи 1 компютър на месец
    От IvO™ във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 6
    Последно: 24-08-05, 18:25

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе