Да,в интерес на истината поддържам средно 20 градуса.Понякога достигам до 22,но това се случва изключително рядко.Добре ми е на 20 .Както и да е.
Това ,което наистина живо ме интересува е втората част от поста ти,а именно - доколко е вярно ,че работейки на 180w климатика ще отдава 2 киловата топлина да кажем,пък макар и навън да са 5 градуса ?
Както се вижда от спецификациите за дадени машини, консумацията се увеличава значително, а отдаваната мощност намаля и то като се говори за разлика от +7 гр. и +2 гр. при примерите. Това важи за всички климатизатори, без да има изключение. КОПа на масата пада до 2.* / 3.* под нулата, но това не трябва да бъде смущаващо, защото както и да се погледне си е по-добре да харчи дадената машина 1 кВ. и да отдава 2-3 кВ., от колкото да се топли човек с конвектор или други ел. уреди, които си харчат 1 кВ. и отдават толкова. Разбира се това си има недостатъци, които са свързани главно с комфорта, който успява да постигне дадена машина. С оглед на това, всеки трябва да си направи равносметка, дали иска да му е комфортно или евтино. Далеч по-важно от КОП-а, който варира в някакви минимални граници, при машини в един клас, е начина на работа на конкретния модел (дефрост, температура на въздушна струя, дебит).
Това го пиша във връзка с поста на @milanov, който съм останал с впечатление, че е чел доста по темата и е наясно при какви условия са тези КОП-ове и отдавани мощности. Най-вероятно с 200В ще отдават машините 1кВ, но при съответните условия.
Всеки, който е решил да се отоплява с климатици, знае плюсовете и минусите или поне повечето редовни потребители на форума ги знаят.
Тук по интересно е при консумация около 200W дали отдаваната мощност е 1000W или по-скоро 500W.
Също е интересно как да се чете сервизната информация когато става въпрос за минимална мощност. Знае се че номиналната и максималната мощност споменати в сервизните е при максимален вентилатор.
В реалността не се ползва максимален вентилатор, което предполага че машината отдава по-малко.
Какво е положенито със степента на вентилатора и минималната консумирана и отдадена мощност?
Моля за информация ако някой има такава или някакви наблюдения по темата.
ЦЪК#262
".....температура на изходящият въздух 38градуса и 27,5 на входящия при 316 куб.м./час на турбината на първа степен....консумацията е 380-400W....външна температура в София на 31-12-2015 от архивите -7...-8градуса"
COP=( (38-27.5)*316*0.34)) / 400=1128/400=2.8
Този пост е редактиран от milanov; 20-11-17 в 16:26.
Нормално е това. Поне аз така си мисля. Както казах, аз нямам ватметри и т.н.. От една страна е добре, от друга, някой път ми се иска да премеря от чисто любопитство, но нямам възможност. Нагласям градусите на колкото и е добре на жената и докато сметката в "енергото" е приемлива и вкъщи е топло, всичко е наред.
Нормално е ако вместо на 400W беше свалил на 300 или по-малко и се държеше като инвертор - тихо и монотонно. От това непрекъснато включи/изключи тръгват ватметри,термометри и пр.
15114994398602070570475.jpg
Снимка от тази сутрин в 7ч. Външна по телефона е 3гр. Тошиба-та настроена на 24гр. Часовника на ватметъра не го гледайте, не е настроен.
Супер! И това е заедно с трафа. А само той харчи 10-11W при този малък товар. Честито!
Коя обща да ти даде! Заедно с фурната ли. Тази според теб каква е?
Да, има тотал, но виж кога е монтиран климатикът /в другата тема/. Колко ли е навъртял? А може и да не са настроени тарифите.