ДОБРЕ ДЕ печката ти гори 4кв. купуваш си уреда,ми тя пущината пак харчи толкова,тогаз за къв чеп си дал 20 кинти
ДОБРЕ ДЕ печката ти гори 4кв. купуваш си уреда,ми тя пущината пак харчи толкова,тогаз за къв чеп си дал 20 кинти
Що решихте печка, тя като инверторен ли е? Там не е ли по-сложно, като сам казахте. И защо да го няма, като може да го има?
Уредчето е добро като параметри, но..........и паричките му са добри. По мое лично мнение за лично -домашно ползване не е необходима чак такава точност. Все пак ако ти се дават парите не е лошо. По другият въпрос-такова уредче е полезно, особени ако искаш да си проследиш консумацията на ел.енергия, да си оптимизираш режимите на ел.уредите и малко да намалиш сметката. Давам пример: климатици/конвенционални и инверторни/, компютри и периферия, телевизори с регулиране на подсветката, хладилници. Правя уговорката, че това не е електромер, но за домашни цели става.
Последен пример: На климатиците можеш да определиш при кой режим на вентилатора консумацията е най-малка /отчитайки желаните температура и комфорт в помещението.
Според мен уредчето е изключително неточно, особенно за измерване консумацията на климатик:
Код:Технически характеристики: Модел: Power Meter PM 231 Клас на защита: IP20 Номинално напрежение: 230 V - 50 Hz Максимална мощност на консуматора: 3600 W (активен товар)* Обхват на измерваното напрежение: 190 - 276 VAC Точност при измерване на напрежение: +/- 1% Обхват на измервания ток: 0.01 - 16 A Точност при измерване на ток: +/-1% или +/- 0.01 A Обхват на измерваната мощност: 0.2 до 3600 W Точност при измерване на мощност: +/- 1% или +/-0.2 W Обхват на измерваната мощност: 0 - 9999.9 kWh Обхват на измерваната честота: 45 - 65 Hz Точност на часовника: +/- 1 минута за месец Консумирана мощност: ≤ 0.5 W Работна температура: -10 ℃ до +40 ℃ Гнездо за три батерии по 1.5V LR44 включени в комплекта към уреда. * При индуктивен товар стойността на мощността намалява от 3 до 5 пъти.
W_VA_Meter.jpg
Този струва само 20 лева в Баумакс, като мери отделно активната и реактивна мощност. Еленергията мери както електромерите ни, отчита само активната. Недостатъкът му е, че няма буферна батерия.
Предполагам, че се отнася и за конвенционалните. Те са го написали при индуктивен товар измерената мощност намалява от 3 до 5 пъти. Това го тълкувам, че при минимален индуктивен товар неточното измерване е 60% (3 пъти). Щом като климатика ти има косф близо до 1, не е 1. Има реактивна съставка, която със сигурност е индуктивна в предвид, че мотора на компресора е индуктивен товар.
Наистина уредчето има впечатлвяващ диапазон за измерване на мощност, което може да се постигне лесно ако е проектирано за измерване на активни консуматори.
Написах близо до 1, защото няма ел.двигател с кос ф=1, а уреда показва точно 1. Затова мисля, че за конвенционалката показва точно, докато за инвертора с кос ф около 0,75, едва ли, но пък показва ток и напрежение/не съвсем точно/ и умножено по фактора на мощността ще даде активната мощност. Едва ли обаче някой ще тръгне да смята/поне аз няма/!
мотора на компресора е правотоков а захранването му е импулсно и лесно може да му се коригира косинус Ф при желание от производителя ( не съм ги разглеждал предполагам на по марковите клими е направено ,както примерно на по скъпите компютърни захранвания )
Алекси, с най-добри чувства, ама виж това-Фактор на мощността — Уикипедия
Не разбрах какво имаш в предвид като споменаваш кос ф и постояннотоков двигател. Според мен се използват постоянноотокови ел.двигатели, заради много по лесно и добро регулиране на оборотите и по-стабилната работа.
Думата "измерена" я няма в оргинала. Аз по-скоро мисля, че обозначеното със звездичка, не е като недостатък, а нещо като екстра. Т.е. теоритично вътре трябва да има кондензатор, който намаля индутивния товар. Та може нещо такова да означава. А при измерването на уреда, нали реално трябва да се отчита полезната активна енергия, която се консумира?
Например 1 kWh се получава при работа на товар с активна мощност 1 kW продължение на 1 час или на друг с мощност 100 W в продължение на 10 часа
ТеорЕтично нищо такова няма! Това все пак е измервателен прибор, а не коректор на cos φ.Т.е. теоритично вътре трябва да има кондензатор, който намаля индутивния товар.
И пак не ми стана ясно тази * - недостатък или екстра според вас трябва да означава? Заслужава ли да се купи или не?
Този пост е редактиран от preparatos; 10-07-13 в 22:09.
Според мен това не е нито екстра, нито недостатък. Това е забележка/напомняте на физичен закон. Според мен означава, че не трябва да се измерват големи индуктивни товари-дросели, бобини, трансформатори, некомпенсирани лум. лампи и др. За активен товар максималната мощност е 3600 W. Предполагам, че това е валидно и за другите подобни уреди, но другите производители не го пишат в инструкцията.
Не зная за какви точно цели ще го ползваш, но за добиване на обща представа върши работа.
Този пост е редактиран от SPSt; 11-07-13 в 00:26.