Аз си купих подобен уред от Карфур за 13,99. Една седмица ми беше интересно и оттогава стои в кутията си. Хубавото е, че винаги мога да го продам за 20 лв. в "продавалник".![]()
Аз си купих подобен уред от Карфур за 13,99. Една седмица ми беше интересно и оттогава стои в кутията си. Хубавото е, че винаги мога да го продам за 20 лв. в "продавалник".![]()
Здравейте, дали според вас ще има разлика в сметката за тока на климатика, ако се включи в трифазен ток? Гледам, че има такава възможност- електромера е двойнотарифен към ЕВН?
Благодаря.
Би ли обяснил, как ще включиш монофазна машина към трифазен ток?
С една от фазата и нулата от трифазната линия. При наличието на такава- не мисля, че ще е проблем....
Не е невъзможно. Въпроса е дали си струва?
Пробвай, дали си струва ще се разбере. Понякога една от фазите е по-малко натоварена.
Не разбрах кой ток е еднофазен (монофазен), извинявам се. И така?
Това е написано подвеждащо. Оптимизацията не се прави от уреда, а от потребителя, намаляйки консумацията на климатика с дистанционното, гледайки показанието на уреда. Истински точен и реален уред е този на снимката долу:
Stromzaehler.jpg
Този пост е редактиран от dodo_pv; 15-09-13 в 13:35.
Що за безсмислен въпрос обсъждате??? Навсякъде в България захранването си е трифазно! Така си върви от трафопостовете. А отделните консуматори според вида си се захранват трифазно или монофазно. Ако в една къща примерно си решил да имаш мощен консуматор (котел или друго) с трифазно захранване, ще си направиш трифазна инсталация. Понякога ти я правят такава и без нужда, благодарение да речем глупостта или ината на недоучил проектант. Моя случай е такъв. Когато си правих жилището, апартаментите на етажа бяха проектирани като маломерни. За да си направя един добър четиристаен апартамент се наложи да обединим три. Когато гледах схемата на проекта за захранването им видях, че всеки се захранва с различна фаза. Обясних още тогава, че не ми трябва трифазно захранване, но проектанта се запъна и не го промени. Та сега си имам в къщи и трите фази. Мога ако искам и машина с ЦПУ да си сложа в хола. А относно цената - ами тока от отделните фази не е на различна цена, че фактурата ще е много сложна.![]()
Идеята е, че от ЕРП-то гледат да редуват фазите по линията, но понякога едната е по-натоварена от другите. Да речем върви трифазната лния, от нея за къща номер 1 взимат от едната фаза, на номер 3 от втората и на номер 5 от третата. В нас също ми влизат и трите фази и в таблото ги делим по кръгове.
За баланса на фазите си има норматив и те се стремят да го спазват, защото иначе им се вдигат загубите.
Ако жилището е еднофамилно и има издадено разрешително за мощност за трифазен ток, то тогава измерването ще е с 3ф електромер. Възможно е да има и монофазен/и.
Lupus, прав е бил проектанта-щом са били 3 отделни жилища, стремежа е да се разпределя равномерно товара м/у трите фази. В идеалният случай, когато е симетричен товара, не се получават уравнителни токове. Не знам само как си плащаш тока-сигурно имаш три електромера с отделни партиди.
Измерването е наистина с трифазен електромер, а разрешителното го е вземал строителя. Жилището е еднофамилно и не виждам логика в трифазен ток. Това, че е събран от три едностайни не означава, че ползвам три печки, три хладилника и т.н по три. Ползвам топла вода от топлофикация, топля се с два мултисплит климатика с по две вътрешни тела. Ако живеехме с жена ми и сина в двустаен пак щяхме да ползваме същата мощност. Въобще да се смята мощност на база квадратура ми се види тъпо! Проектанта на ел.частта се запъна просто защото го мързеше!