става въпрос само за отопление може би ще трябва , за това отвор не трябва нали?
става въпрос само за отопление може би ще трябва , за това отвор не трябва нали?
Всеки климатик има,образно казано,два края.Докато единия топли,втория се охлажда и обратното.Ти как си представяш да те топли,без да изхвърли ледения въздух навън. Може и вътре в стаята да си духа,но тогава ефекта за отоплението ще е нулев.За комфорт да не говорим,за шума още повече...
Ванко, това е перпетум-мобиле. Освен това има едно голямо предимство спрямо всички други климатици - КОП-а му не зависи от външната температура.
Не съм съгласен с горното твърдение. Ако приемем, че системата е затворена, то извършената работа ще се преобразува в топлина.Първоначално публикувано от vanko68
ами на сайта им не пише дали има нужда от тръба, но пише че не трябва монтаж пък и какво ще да му е мобилното ако във всяка стая за където ти трябва да имаш отвор и тръбички разни да мъкнеш?
а това ми трябва временно в смисъл да работи по няколко часа на ден и шум и комфорт са без значение
anangelll, това не е добър вариант за отопление. За охлаждане, що-годе става, и то само ако нямаш алтернатива.
Здравейте,
В момента обмислям вариант за отопление на апартамент състоящ се от 2 спални съответно от 14 и 16 кв.м площ, хол 25кв.м, кухня 12кв.м, коридор 7-8 кв.м. Изложението е север изток, все още не е правен ремонт с цел намаляване на топлинните загуби, но е планувано 6-7см EPS изолация, PVC дограма и изолация на пода, тъй като под жилището се намират гаражи. Строителството е тухла 93г. Бюджета ми е ограничен с оглед на това, че ми предстоят много разходи не мога да преценя колко пари ще ми останат за отоплителната система. Все пак стартово мисля че мога да отделя около 5000лв. Първоначално в една от спалните няма да се живее и с оглед на това, че съм с ограничен бюджет смятам да закупя 2 климатика за едната спалня и хола, а за неизползваемата спалня един конвектор за използване в спешни случаи. Моля за компетентното Ви мнение как е най-подходящо да се постъпи. Ако се спра на схемата, която съм планувал, удачно ли е да оставям вратите на стаите отворени за да циркулира въздуха в целият апартамент или си ги държа затворени и отоплявам само тях? Възможно ли е със сумата, която съм заделил да купя 2 читави инверторни климатика или е нужно да отделя още пари. Нямам сантиментални претенции към марка техника, така че съм отворен към директни предложения за марки и модели. Уредите ще ми бъдат необходими за следващата зима, но сега се опитвам да си избистря картинката и да направя разчет на бюджета.
Благодаря на всички отзовали се!
мдааа за момент си помислих че е окей , поради какви съображения го казваш това? кое не ти харесва?
Абсолютно реалистична цел. Бюджета е достатъчен за 2, дори за 3 хубави климатика. Особенно, щом не ги бързаш. Тепърва ще има добри промоции и нови модели.
5000 лева са достатъчни за 3 хубави климатика, но както каза касап нова година ов късмет/климатик.
Иначе ако е сега:
хол- fijitsu 14LC(2000 лева в промоция е)5.6кв отопление или dajkin FTXS42G 5.4kw отоплителна мощност(2300лева без монтаж)
за двете спални fujitsu 9LCC(1360 лева с монтаж) или 9LD(1630лева с монтаж)
Двете спални - Daikin FVXS25F- подов модел ,ако разбира се позволява разположението - цена 1400 без монтаж :или -Daikin FTXS25G -цена 1500 без монтаж . Хола - Daikin FVXS35F - подов -1680лева или -Daikin FТXS35G 1850 лева без монтаж. FTXS42 - ката е прекалено мощна за хола не е нужно...С подовите ще се вместиш близо до 5000 лева.Akо не държиш на новият модел има малко по стар модел -FTXS25D/FTXS35D с около 150-200 лева по ниска цена за бройка с малко по слаб КОП и без седмичен програматор ...чисто нови са с гаранция... до изчерпване на количествата...
Трябва ти тръба тъй наречения флексибел за отвеждане на темперирания въздух при изпарението или кондензатаПървоначално публикувано от anangelll
Спалните са малки няма как да станат подовите моята спалня е 14.1 кв.м. не може подов.Първоначално публикувано от rkk
Виж че човека иска да отоплява и коридор 7-8 кв.м.Тази 35-ца ще е слаба за хола и коридора
За нищо не става това чудо- не ти трябва...а откъде взима въздуха за да го изхвърли навън...?От стаята ...нали..мерси...не го взимай...чак пък и КОП сметнали..айде стига...
35- цата и 25 - ците са прекалено силни за тези помещения така че коридора изобщо не е проблем ...а подовия е според разположението - трябва място пред него.
Значи ,трябва да подменям климатик за спално помещение от около 16 кв южно изложение 4 камерна турска пвц със 2см вътрешна изолация тухла от масивните кооперации 80-те до сега бях с конвеционален самсунг от 2000г но последно време зимите станаха ужасни както е извесно на всички ,четох доста форума и съм доста объркан от многоброините мнения моля помогнете ми избора защото тази тема ми е доста далечна и съм в процес на образоване ... Благодаря предварително.
Ей, шахматистите в сепарето! Успокойте се малко... Тая тема е за след година.