Първоначално публикувано от
XAH Здравейте, моля за съвет при избор на климатик предимно за отопление на офис. Офиса е двустаен апартамент в стар, тухлен блок, с нова ПВЦ дограма и 5 см външна изолация, външни стени няма. Двете стаи са една до друга и гледат на Изток, като едната е 10 м2, а другата - 19.5 м2. Двете стаи не са свързани помежду си с врата и има коридор пред тях от който се влиза/илиза от апартамента и стаите. Общата квадратура на коридора 21.5 м2 или всичко общо е 50 м2 на височина 2.90м. Идеята ми е да се монтира климатик, който да поддържа температура от порядъка на 25 градуса. Филтри за прах, йонизатори и самопочистване също са за предпочитане. Мислих за вариант 2 климатика, но по-малката стая е 2.70 х 3.9 м, едната стена почти цялата е прозорец, вътре седи един човек почти в средата на стаята и според мен където и да се монтира климатика все ще духа почти директно в него. Така че според мен, ако климатика работи непрекъснато в другата стая и там е малко по-топло от 25 градуса, а в малката е 21-22 градуса, не е проблем.
Цената не е чак толкова определяща, в случая ме интересува нещо което да изпълнява зададената задача, да има добра възвращаемост на инвестицията, другите работи като издръжливост, гаранция, и ниски нива на шум всеки ги желае. :-) Информативно, през миналия сезон плащах по 300-400 лева на месец за отопление, но тогава дограма беше стара и разкривена, а изолация. нямаше.
От изчетено ми хареса Дайсекай 5-6, но взимайки в предвид задачата, реших все пак да се попитам до вас, хората с опит и наблюдения.