То за това е добре човек да си знае топлозагубите.
Тогава вече е лесно да се сметне - климатик или конвектор.
То за това е добре човек да си знае топлозагубите.
Тогава вече е лесно да се сметне - климатик или конвектор.
Здравейте на всички !Ще си купувам климатик за първи път и моля за помощта ви,за което благодаря предварително.Живея в Бургас,среден апартамент,стаята е 17,5,южно изложение и лятото е ад,сменена е дограмата.Бюджета е максимум 700лв./с монтаж/.Предлагат ми Нипон ASWH 14 A4EW с мотор Тошиба или Мидеа MS9A-12HRN1?Моля ви помогнете нищо неразбирам ,а и с този скромен бюджет нямам много избор!!!Може и предложения за други модели БЛАГОДАРЯ!
Защо не вземеш да изчакаш малко да събереш повечко пари, че с този бюджет трудно ще се топлиш икономично с климатик. Дори и 2-ра употреба трудно ще намериш читав за тези квадрати и пари.
Трябва да си наясно, че с този бюджет можеш да си позволиш единствено конвенционална машина.
И в това няма нищо лошо, стига да нямаш свръх очаквания към нея.
HITACHI RAS/RAC-10KH
PANASONIC CS/CU-UW9GKE
GREE ACS-09 GP
Нямам свръхочаквания,наясно съм,че с малко пари немога да си купя нещо на нивото на високите класове,но наистина немога да си позволя повече от тези пари.Може би ще се ползва повечко за охлаждане,отколкото за отопление,но все пак.Вие ми предлагате 9ки,те ще ми стигнат ли за тези 17,5 кв.м,защото ме убеждават на повечето места за 12ки?
за това помещение минимум 12-ка.Този нипон ще ти върши работа.
Щом Бобово твърди че тоя Нипон става може. Аз не съм продавал от него и нямам сведения.
Много благодаря на всички за помощта !
90312733.jpg
Аз стоя зад всяка казана дума, в предните си постове. Който смята че говоря глупости, да се аргументира с факти и цифри. Разгледайте таблицата, харесва ли ви начина на работа, на Нoкрията, на мен не ми харесва. А дали имат значение оборотите на компресора...Тия хора милост нямат ли, да "пържат" компресора с 172Hz...
И пак казвам, предпочитам да разполагам с 8,2kW при -15С, отколкото с 9,1kW при 7С. Не виждам смисъл от тази висока мощност, при тази висока температура.
Рабира се, че ME FD50VA е страхотна машина. Но аз питам, защо не се сравняват машини със сходни цени? Nocria-та е най-доброто за парите си в момента? Ако има по-добро нека да го обсъдим? Преди беше на доста различна цена и не беше атрактивна. Сега е друго. Защо сравняваме машина за 2300 лв. с монтажа с такава за 3000 лв. с монтажа? Да не говорим, че FD50VABH е 3700 лв. с монтажа, че и нагоре?
По таблицата на Geozap за Nocria при -15 градуса имаме 3790 вата при 113 Hz. по номинал. За мен това е повече от достоен резултат за такава машина.
Geozap, данните ти по-горе са 14-ка или за 18-ка си дал?
Този пост е редактиран от Mega; 28-11-12 в 22:50.
... Aaaa кой е по-по-най винаги има. В това съм съгласен. Въпроса е, че клиентите търсят кое е най-доброто за парите си. Няма спор, че FD серията на ME си е ТОП.
Този пост е редактиран от Mega; 28-11-12 в 23:49.
Може ли малко разяснение по това?
Имам 2 конвенционала (въпреки, че след 4 години единия му се сдуха електрониката нещо, но компресора е безгрешен) и двата топлят на дори под -15.
На -17 имах струя 45 градуса при 21 стайна.
Зимата седях по тениска, та леко преувеличено ми се види мнението.
Колега, Геозап, дано не ме разбираш погрешно. Нямам нищо против теб, ноооо...
Ти сам си пускаш таблици и сам си се оборваш, но не го виждаш. Ами то от тая таблица и с невъоръжено око се вижда, че на всички температури Нокрията има много по-висок номинал. И съм сигурен, че и съответните трансформации са по-добри. Ха сега помисли за чий ти е да имаш 100000 кВ мощност при -15 като при такива параметри машината работи 10 минути и после търси да се снижи близо до номинал, та и по-надолу. Нали иначе ще се взриви.
А и не се притеснявай за това ,че компресора на Нория се върти с 170 хрц. Няма му нищо, изчислено си е всичко. Ние с теб няма да го изчислим по.добре, нали!?
За едно обаче си прав - впечатляващо е, че FD50 има 8.2 кВ макс от 7 до -15 гр. Но аз не мога да намеря потвърждаваща това документация. Някой ако има, нека даде.
Накрая само ще кажа, че аз бих предпочел Нория пред това Мицубиши при условията, при които Варненеца ще го ползва. Защото от там тръгна спора. А и той май беше на път да сложи FD 35, пренебрегвайки Нория 14. Което за мен си е чиста лудост, при положение, че цените им са еднакви.