Що не си вземеш един конвектор.
Тока ти през зимата ще е колкото профилактиката на климатика.
Тези 1200 лева дето си ги приготвил за климатик - нямат избиване при твоите условия.
Според мен си вложил твърде много пари в изолация за да влагаш сега и в климатик.
Май си доста прав.
Реално целия апартамент зимата има ток 120-180лв в различните студове.
Само за тази стая сигурно са не повече от 30-40 (понеже имаме бойлер, готварски печки, 18-ка за другата стая и т.н.).
В момента спим без климатик и в стаята е към 20-21*C...
Отивам в другите теми да чета за конвекторите.
Този пост е редактиран от pilot; 27-11-12 в 13:10.
Значи, който има добра изолация да не си купува климатик, така ли? Ще умра от смях бре....
- - - Обновено - - -
За да ти харчи 30-40 лв. този конвектор/1400W/ трябва да работи максимално м/у 4-6ч. в денонощие, което означава на 1час работа 3-4часа почивка. Ако смяташ, че това е възможно - взимай го.
Той няма добра изолация, той има много добра изолация - отвън и отвътре.
Амам подобна стая.
Също както той казва в момента без нищо включено на една отворена врата държи 21 градуса.
Миналата година големите студове само през нощта един конвектор стоеше на първа степен (800 вата) и правеще он/офф.
И да не е 30-40 лева сметката, и 60 да стигне в големия студ за отплителен сезон ще му излезе към 200 лева.
Климатика и той не е на фотосинтеза, да кажем ще изгори 80 лева. Цялата сметка излиза че климатика спестява 120 лева.
Сложи профилактика 40-50 лева.
Е с 80 лева, айде сложи ги 120 лева да речем сам си правиш профилактиките, икономия годишно кога ще ги избиеш тези 1200 лева?
След 10-15 години?
Трябва да се намери баланса между изолация и климатици.
Той е вложил много в изолация и вече инвестицията в климатик не се връзва.
В 14 кв (под мен никои над мен никои само с външна излация ) имам адкас серия стандарт 2,5KW при зададени 22г се включва на 30мин 1 път за 5 мин при външна температура 1-5 градуса
Двата ми коментара не свързани по никакъв начин, така че, ако на човека му е изгодно да си взима конвектор. Иначе, аз си имам доста наум, относно такъв тип изолации/ отвън и отвътре/, но това е друга тема....
и аз мисля.че с конвектор е по-добре.лятото си го пускаш на охлаждане и......................
adax glamox 2kw в стая 17м2 само с външна изолация 5см настроен на 21с се включва за 1час точно 20мин това при външна температура под минус 10с а сега гледам че са дигнали и гаранцията-беше 5 сега е 7 години този в нас това му е 8 година и не е мръднал
Браво бе явно ви топлят комшиите.
При мен 13м2 - външна изолация 5см, вътрешна 4см, ПВЦ дограма обикновен стъклопакет, остъклена тераса, последен етаж 4см изолация на тавана,прозореца север , външна стена запад, АДАКС 2кв с електронен термостат, поддържана температура 24 градуса, за периода 27.01.2012-06.02.2012 - 10 дни консумираната ел. енергия е 342kWh
Така че на адакса му казах довиждане и тази зима съм с климатик (ME FD).
Има хора дето нищо не си пускат да ги топли и на тях им изгаря 0 лева. Така че кой както си прецени.
Извода е, че това е най-евтиното но не там е работата, а да е топло.
Не знам колко и какъв професионалист е Геозап, но е видно, че е казал някой пълни глупости в предходните си постове.
И тоя въпрос негов "при какви обороти се достигали номиналите?" е напълно неясен. Какво всъщност пита ам си знае. Просто и на охлаждане и на отопление номиналът се фиксира при определена честота на компресора и това е. Какво има толкова трудно за разбиране? Изобщо....
Имах предвид, че в студените месеци, 30-40лв може би харчи текущия климатик (на фона на цялата сметка.. горе долу толкова ми се струват).
Т.е. ако се удвои сумата няма да е кой знае какъв проблем, предвид спестените 1000+лв (ако не броим профилактиките...).
Грубо сметнато, за 5-6 години не мога да го избия. Да не говорим какво ще стане ако се прецака като текущия.. малко след гаранцията.