nako-bako, аз още съм в темата , следя зорко всяка цифра и мнение, но сега чакам излизането на FH на Мицубиши, защо така или иначе климатиците ще ми трябват най-рано след няколко месеца. Но ми харесва спора . Полезен е.
nako-bako, аз още съм в темата , следя зорко всяка цифра и мнение, но сега чакам излизането на FH на Мицубиши, защо така или иначе климатиците ще ми трябват най-рано след няколко месеца. Но ми харесва спора . Полезен е.
Ники, FH най-рано края на март, а на каква цена ще дойде...(2500+)
Този пост е редактиран от Giggio; 04-12-12 в 23:18.
Има хора, които се появяват в този форум всяка година, в началото на отоплителния сезон за да търсят съвети.
Но никога няма да си купят климатик...
Сигурен ли си? Защото тук ми обясняват в един магазин на Мицубиши през декември? Не че не мога да чакам дотогава, и да си обзавеждам другите неща, но...толкова време да чакам и да чета тука във форума много ще ми дойде . От друга страна, ще си следя температурата при истинска зима навън и ще докажа, че с изолацията и разположението на апартамента спокойно мога да топля хола 35 кв с FD35 или FH35 .
А не-е-е.
По-добре да не го мъкне до Мавритания- повече изолация и повече БОБ зимата е истинското и най-икономично решение.Даже климатик няма да трябва-само повече пари за БОБ зимата и ...=естествено енергоспестяващо екологично "чисто" отопление ...Като го умножи по броя на членовете на семейството ....и ще има и за съседите . Понякога може да им се от отоплението, но няма нищо -екологията иска жертви ...
Този пост е редактиран от justify; 01-12-12 в 20:08.
седях си в къщи на студено и се опитвах да си докажа,че ЕЛИТ и ТСЛ са климатици.............ми не успях.дано николай от студена и влажна варна докаже,че ще топли 35кв.м. с тези параметри............ма не вярвам.най-много да вземе акъла на добичето,освен ако топлозагубите му са 0...............ма едва ли.
И като докажеш какво ще стане ? Вместо да доказваш си сложи климатик с номинал 6кв и нагоре.
Здравейте,
Нов съм тук и предварително се извинявам, ако допусна грешка, или ако не е това мястото за моя въпрос.
Търся си климатик за помещение от 20-25 кв.м., с три вътрешни стени и една външна - източна, с 5-камерна дограма и троен стъклопакет. Вътрешна изолация с вата и гипсокартон на всички 4 стени и тавана. Сградата е ЕПК, а апартаментът е на последен етаж, като над него има въздушно пространство (гълъбарник).
Спрял съм се на 2 модела, един японски - Toshiba RAS-251NDR1и един европейски Toshiba RAS-13PKVP-E / RAS-13PAVP-E.
Моля за съвет.
Вторият! Първият ми се струва слаб за това помещение.
От тези двата бих взел европейския модел . Има по голям номинал цената предполагам е по ниска с 500 лв примерно ( което е тока за доста месеци да не кажа години ) Дистанционото не е на япоснки , няма да има траф , сервизното обслужване би трябвало да е по бързо ако стане нещо .
Благодаря за бързите отговори.
И аз така мислех, но прочетох доста за японските и за това как били направени спрямо японските стандарти и как били много по-енергоефективни, та за това реших да попитам тук. Разликата в цената е 150 лв., но европейския мога да го взема с Енергийна Ефективност и да спестя още някой лев. Ще се купува европейския, пък дано не се изложи
Вземи си европейчето, няма да се изложи, не бой се.