Здравейте, предстои ми избор на климатици, за новото жилище. Става въпрос за апартамент (83 кв.м) в Бургас, първи етаж, като отдолу (ниво партер) има топлоизолация на тавана. Кооперацията е нова, топлоизолация от сорта на 5см, изложенията са югозапад, северозапад и едно прозорче североизток, апартамента е краен, дограма Profilink PVC.
Дневната+кухня е ъглова (югозапад - прозорец 3,3х1,4 / северозапад - прозорец 1,8х1,4 и врата 0,70х2,30), в общо линии квадратно помещение (приблизително 5,3х5,3), 28 кв.м. и около 70 куб.м. Пода е паркет - дъб (18 кв.м.) и бетон (10 кв.м). Климатика ще е разположен във "външния" ъгъл на стаята, на югозападната стена, като ще духа успоредно на северозападната стена. Мои познати с Daikin ми ги препоръчаха, така че за сега съм се спрял на Daikin FTXS50K за тази стая.
Едната спалня е северозападна с прозорец 1,3х1,4 и врата 0,7х2,3, 12 кв.м, около 30 куб.м. Под паркет - дъб. За тук съм се спрял на Daikin FTXS25K.
Другата спалня е северозапад/североизток с прозорци 2,2х1,4 и врата 0,7х2,30, 14 кв.м, около 35 куб.м На североизток почти цялата стена е топлоизолиран, покрит калкан. Под паркет - дъб. За тази стая мисля да използваме инфрачервен радиатор Campa, около 2кв. Сега сме с него в спалнята ( 15 кв.м, две зими) и като топлина е добре, като консумация нямам представа. В най-студените дни повече от 23 градуса не съм му задавал. Охлаждане на тази стая мисля, че няма да се налага, ама ще поживеем и ще видим.
Ще съм благодарен да дадете съвет. Бюджета е разтегливо понятие, но около 4000 лв +- 300/400 лв за двата е ОК, aко може да се намали, без да се губи качество винаги е добре. Връзките са предварително прекарани, така че като монтаж няма са има оскъпяване заради пътищата, които за дневната са около 8м (от които 2м външни в топлоизолацията, а за спалнята около 5м ( около метър външна връзка). Все си мислех, че Daikin е най-доброто, но като чета из форума, започвам да се съмнявам, тази Нокрия, която хвалите изглежда доста впечатляваща като параметри. Има ли по-добър избор като със сигурност държа да са качествени/надежни, да топлят и да са тихи. Дето се вика аз мога и на 18-19 градуса да вирея, вечно ми е топло, ама пък на жената все и е студено. Остава ми и чуденката за втората спалня, дали има нужда и там от климатик. Все пак след целия разход по обзавеждане на апартамента, гледаме и да по спестим тук и там, ама дали си заслужава? Има и коридор около 6,5/7 кв.м, около 18 куб.м, който няма да има собствено отопление.