Първоначално публикувано от
vinse Дали ще се намери човек, който да даде рамо по един въпрос
Имам едно помещение, което е около 70кв/м, като обем не съм сигурен но предполагам около 200 м3. Всички стени (в това число и покрива) са външни. Има външна изолация, ще се слага и 5см вътрешна (каменна вата) по всички стени+тавана. Помещението не е разделено ами е едно цяло. Мислех вариант с локално парно ама нещо ми се струва голяма разправия та почти съм се отказал от това решение. Остава само климатик. И тук идват въпросите предвид това, че не съм си имал работа с подобна техника. Виждам, че има климатици, които са правени за такива големи помещения и пише, че отопляват по 70+ квадрата, примерно
MITSUBISHI Heavy SRK / SRC 80 ZK-S. След това се замислих - през зимата помещението може да се разделя на 2 части (посредством подвижна стена). Като едната част ще е около 40кв/м а другата около 30кв/м. Та ме осени идеята за 2 климатика. Видях предложенията на митсубиши и даикин, които се препоръчват за 30-40кв/м помещение и се оказа, че поне първоначалната инвестиция в 2 климатика е по-малка. Примерно
Daikin FTXN50L/RXN50L и
MITSUBISHI Heavy SRK / SRC 56 HE-S , то като сложиш монтажа и не е кой знае колко по-евтино ама пак е някаква икономия. Първоначалната инвестиция обаче не е толкова важна, тя може и да е няколко стотачки повече, това което ме интересува и за което не знам нищо са бъдещите разходи и поддръжка. По евтино ли излиза да се поддържа един климатик от висок клас, отколкото 2 климатика от среден ? Плюс това (ако съм с 2 климатика) правя сметка през зимата в едната част (тази, която е 30кв/м) да държа по-ниска температура примерно 18-19 градуса, което може би ще икономиса малко ток, което винаги е в плюс. в по-голямата част (тази, която е 40кв/м) да държа 22-23 градуса. Виждам, че има климатици, които са с 2 вътрешни тела, за нещастие обаче поради ред причини такъв не може да бъде монтирам. Друго нещо, което ме притеснява - монтажа на телата (вътрешното и външното) няма да може да бъде на едно ниво, външното тяло вероятно ще се монтира на около 3 метра под вътрешното като връзката между двете ще е открита, въпроса е - има ли опасност през зимата заради тази открита връзка да има замръзване или нещо от тоя сорт