NA
NA
Сашо, когато нещо не ми е ясно, оглеждам и наблюдавам много внимателно. В случая, две пловдивски машини. В едно жилище. Едната обледява, другата не. С хапчета се започва едно ровене по машината, за да се търсят проблеми там, където ги няма. Без хапчета се забелязва, че максималът на голямата машина е 1600W, кйто иска траф с мощност поне 2000 VА. При старта на дефроста, тази мощност е абсолютно необходима. Познай какъв траф беше монтиран на (уж) "болната" машина. Хубавото на трафа е това, че може да бъде безпроблемно претоварван, но му пада рязко ефективността. Заедно с вторичното напрежение, разбира се. Дали става въпрос за 100V или 200V, няма особено значение. Гледа се мощността му. Иначе, ефективността на тороидалния траф до номинал е над 95%, дори да е навиван от алкохолик електротехник. От номинала нагоре, никой не знае какво точно се случва. Сигурното е, че в студено и ветровито време, около Марица, се появяват проблеми с някои по-мощни машини, чиито трафове са смятани по номинал. Това имах пред вид за ниската ефективност на големите машини, масово ги захранват със слаби трафове. Те са проблема, не нещо друго.
Додо@, като човек който има опит в тази област, би ли казал, че не ми е ясно тоз тороидален траф за всяка една машина ли се навива индивидуално и се пресмята според нейната спецификация или се правят серийно производство по калъп? Защото в случая при такива върхови машини, където има развъртане до 9-10 кв. максимал, ще бъде много жалко ако се ограничава ефективността на машината с повече от 5%.
Този пост е редактиран от preparatos; 19-05-14 в 13:01.
Трансформаторът се предлага на пазара и като стандартен продукт. По-евтино е да си го навиеш сам. Тороидалният траф има най-високо КПД и мощност на единица тегло. Максималът на климатизатора се дели на 0.8 и се получава необходимата мощност във волтампери. Най-евтино еда се навие като автотрансформатор, но е по-опасно.
Аз питах дали се предлагат различни трафове: Примерно при една 7ца- 0.8-2.5 -3.9kw. И едно върхова Сарара 12ка - 0.6-5,0-10,1 kw?
Т.е. ако реша някога за 100/200в машина как мога да съм сигурен, че трафа ми е смятан за нея?
Благодаря и на двама ви! Изясни ми се картинката. При върховите модели, значи не е розова....
Ама не се чувствайте длъжни, да отговаряте на въпроси извън вашата компетентност.
велев,не те познавам-сигурно си пич,ма стига с тая завист и злоба бе.избирам един човек за климите ми,че да го е срам да се издъни,а ако стане това,да си бере гайлето.все чакам издънка ма ЙОКМУ.бае ли им на тез машини,с връзки ли съм -не знам,ма бачкат.аз,че съм дебела глава е вярно,но имам обещание,че при авария ще ми вземат само половината пътни-150 лв.моят атестат за топло е ЖЕНА МИ. с тез японки казва,че е супер и това ми стига.кинтите са за харчене,тъй че БАХУР ДА ИМА........
От мицубишито нямам преки впечатления. От този панасоник съм монтирал достатъчно много бройки и нямам оплаквания.
Не съм сигурен какво точно имаш пред вид под "върхов модел" и какво не е розово. Има японски върхови модели за малки помещения, които нямат европейски аналог. Развъртат до около 1600W и са на цена около 3 бона. Нови, с гаранция 2 години. Не е проблем да се намери траф за тях, едва ли ще излезе повече от 300 лева. Това е около 10% от цената на климатизатора, което е нормално. Хубавите неща са скъпички.