Една 12-ка и 2-ве 9-ки може да ти свършат работа
Sent from my LG-G3 using Tapatalk
Една 12-ка и 2-ве 9-ки може да ти свършат работа
Sent from my LG-G3 using Tapatalk
Да разбирам ли, че спалните не искате да ги отоплявате?
Тогава хола с трапезарията с една 18ка ще стане. За кухнята май няма шанс.
FH50VE може и да е добре.
mhi srk zmx-s 50 надхвърля бюджета.
Защо не извикате някой сециалист да огледа добре?
Нямате изолация, но ви топлят. Трудна дилема.
Климатика компенсира топлозагубите, но при вас колко са, божа работа, на този етап.
Препоръчвам оглед.
Поздрави и наздраве.
Здравейте,
Имам нужда от вашата пмощ за избор на климатик. Лошото е, че съм доста неориентиран и имам и малка неяснота в изискванията си.
Постарал съм се да дам максимална информация, но имам няколко странни изисквания, които ще опиша тук.
- Имам сериозни колебания между добър външен вид или доказана марка. Да кажем, че при мен би се вързал добре черен климатик (видях, че има на Midea, AUX и LG) или
един кафеникаво златист модел Aux ASW-H12B4/LAR1DI-EU, но тези марки малко ме притесняват. От друга страна се чудя дали да не се пречупя и да сложа бял климатик,
но по-качествен.
- От по-горните ми разсъждения следва още едно - по-неизвестните марки може да предлагат повече функции за същата цена, но не знам какви функции биха ми били важни
и кои са чисто маркетингов пълнеж.
- В помещението мисля, че вече има пуснати тръби и имам ограничение и за това къде трябва да е външното тяло, което ме оставя с една единствена позиция (или поне аз
така мисля) за вътрешното тяло и тя е срещу дивана. Което естествено ме притеснява. Виждам, че всички климатици имат пера, които насочват въздуха, но почти при всички
виждам, че остава една дупка под перото, от която няма как да не духа надолу/напред (срещу дивана с две думи). Как бих могъл да избегна неприятното усещане струята да е
директно в нас. Притесненията са ми, че ако не е комфортно усещането просто няма да ползваме климатика и ще сме си загрозили интериора и за капак ще сме и едни пари назад.
Та с две думи търся комфорт.
- По-долу съм написал, но и тук ще го спомена. С малко дете сме (8 месечно) и ме притеснява въздействието на климатика върху него и това отново ни връща на предния въпрос,
има ли шанс климатика да е срещу диван и да се усеща комфортно (да не ставаш на кокъл, ако седиш пред телевизора) и съответно детето да не е постоянно болно, защото го е надухал
климатика.
Пускам този пост абсолютно с риск да ме вземете за тотално сбъркан, но пък ще ми е много полезно някой да ми каже, кои от желанията ми се постижими и с какво трябва да се примиря.
1. За какъв вид помещение ще се ползва климатизатора - търговско, жилищно, офис, магазин и т.н?
жилище
2. За охлаждане, за отопление или и за двете (цяло сезонно ползване-охлаждане и отопление) ще се ползва климатизатора?
само охлаждане (може би в преходните сезони малко отопление докато пуснат парното)
3. Каква е: а) квадратурата и кубатурата на помещението; б) вида на дограмата и стъклопакета (дървен/ПВЦ/алуминиев, двоен/троен стъклопакет, КА или друг вид); в) квадратура на прозорците; г) изложението на помещението; д) етаж на помещението в сградата, особености (мансардно, мезонет, има портал и в коя част е или други особености)? е) какво е предназначението на помещението- хол, спалня, детска, всекидневна и т.н; ж) в къща или апартамент е плануваното за климатизиране помещение?
а) 26 м2 / ~68 m3
б) ПВЦ дограма Schuco (не е ясно какъв е стъклопакета)
в) 4.3 м2 прозорец + 1.7 м2 вратопрозорец
г) запад
д) 3-ти над партер
е) хол с кухненски бокс
ж) апартамент
4. В коя част на България и по възможност в кое населено място е помещението/сградата?
София
5. каква е желаната температура за поддържане лято/зима?
Лято - целта е да се понижи с няколко градуса температурата спрямо външната в нормални граници, така че да не се получават нездравословни разлики.
Да кажем, че температури от около 25 градуса са сравнително комфортни при жеги навън.
6. Има ли изолация на стени/таван, на кои от тях има и на кои не какъв е вида и дебелината на изолацията?
Има външна окачена фасада на сградата, която доколкото знам е с някаква изолация. Нямам информация за вида и дебелината.
7. Има ли електрически уреди в помещението в което ще се монтира климатизатора и какви?
Кухненски уреди (хладилник, печка, абсорбатор, миялна, микровълнова, хлебопекарна), както и телевизор + усилвател
8. Каква сума е приготвил за покупката на климатизатор.
Сумата е около 1000 лв., но в крайна сметка не е най-важното нещо и бих я преосмислил, ако е ясно защо.
9. до каква външна температура зимата/лятото ще разчитате на климатизатора за отопление/охлаждане?
Стандартните летни температури за София. Предполагам 30+ градуса. За отопление, няма да се ползва.
10. Ако имате възможност качете схема на помещението показваща точно геометрията му, разположението (или предвиденото разположение на мебели), прозорци и врати и друго, което счетете за важен фактор свързан с геометрия и разположение на мебели.
https://www.bittel.bg/p/mitsubishi/i...va-muz-dm35-va
https://www.bittel.bg/p/toshiba/inve...e-ras-13-bav-e
Няма спасение, струята след 3метра ще ви бие директно в главите. Може би Шарп и Коанда ефекта (насочва струята към тавана) ще ви помогне. Замисли се за японски климатик, втора употреба ако държиш на комфорта.
За 1000лв.за охлаждане много добре ще е Даикин FTXB35.DM-а духа напред и на доло,при Дайкина и Мирая клапата се отваря обратно и можеш да я насочваш към тавана.Но място ви е не подходящо да духа към хората.
Този пост е редактиран от necata2; 15-07-17 в 09:32.
За 1000 лв. няма да намери дори японски рециклиран климатик, който да има електрически вертикални клапи, които да разпределят или разсейват въздушния поток. Коанда ефекта мисля, че не е точно насочване на струята към тавана, а по-скоро посредством движение на вертикални и хоризонтални клапи разпределя и разсейва въздушния поток.
Има промяна в плановете. Понеже сега закупихме този апартамент се чудя дали ще мога да отоплявам хол 18 кв.м. + спалня 12 кв.м. (климатика ще се монтира в хола срещу вратата на спалнята) със стария климатик Panasonic E12qke. И двете стаи са с 10 см. външна изолация на терасите с ПВЦ и изолация на тавана. Климатика се справяше две години в стая 21 кв. без изолации и ПВЦ. Мислех да вземем само за детската климатик.
Кой е по удачния вариант?
Търси се по малък разход на ел. енергия, а не по-евтини климатици? Понеже правихме ремонт, за март и април с конвектор 1 бр, имах по висока сметка за ток от януарската (130лв + 160 лв.).
Ако преместя Панасоника в детската от схемата, няма ли да е по мощен отколкото трябва за 16 кв.м. и ще има ли преразход?
Хола + спалнята да се отопляват с Панасоника и да купя климатик за детската?
Или да преместя Панасоника в детската (на схемата) и да закупя друг климатик за хол+спалня?
Да продам Панасоника и да взема два нови? (само ако наистина се налага)!
Знам, че най-добре да се направи оглед, може ли да ми препоръчате добра фирма или специалист от Шумен? Ако няма, ще се съобразя със вашите съвети.
Благодаря ви отговорите. Основно ще отопляваме хола с трапезарията.Първата спалня до хола е детската, тя е най-топлата,а и децата са големи.По далечната ползваме с жената и не я отопляваме.Кухнята е малка,там има хладилник, миялна и сушилня.Не се готви в нея,жената готви на балкона откъм трапезарията,който е остъклен.Смятаме догодина да вземем и една 12-ка за най-крайната спалня.Общата квадратура е 35кв.м и грубо 100 куб.м. Мицубиши-то и Фуджицу-то ги дават за 50-70кв.м и 125-175куб.м.Кой от двата ще се справи по добре? Да добавя само,че в хола има комин, който е използваем от комшиите под нас и грее доста.
Здравейте,
Сведох избора си до следните две машини:
FUJITSU ASYG12LT/AOYG12LT
FUJITSU AWYZ14LB NOCRIA
Основен приоритет ми е отоплението. Моля да ме посъветвате на кой от двата да заложа? Има ли нещо притеснително в това, че NOCRIA-та е по - стар модел? Разликата в цената + монтаж е 300лв.
Здравейте.
Наскоро закупих нов апартамент, който е в процес на строителство. Тези дни започват да изграждат вътрешните стени и трябва да помисля за разположението на климатиците. Ще кача и плана на апартамента за по-точна информация. Допитвам се до вас, защото не знам колко климатика ще са ми нужни, каква марка бихте ми препоръчали и какъв размер да са. Какво мислите за тези касетъчни климатици, които се монтират в окачения тавам. Какви са им плюсовете и минусите ? В по предните постове прочетох информацията, която трябва да знаете за да ми отговорите по-точно:
1. Зa ĸaĸъв вид пoмeщeниe щe ce пoлзвa ĸлимaтизaтopa - тъpгoвcĸo, жилищнo, oфиc, мaгaзин и т.н?
Жилищно помещение
2. Зa oxлaждaнe, зa oтoплeниe или и зa двeтe (цялo ceзoннo пoлзвaнe-oxлaждaнe и oтoплeниe) щe ce пoлзвa ĸлимaтизaтopa?
За целосезонно ползване.
3. Kaĸвa e: a) ĸвaдpaтypaтa и ĸyбaтypaтa нa пoмeщeниeтo; б) видa нa дoгpaмaтa и cтъĸлoпaĸeтa (дъpвeн/ΠBЦ/aлyминиeв, двoeн/тpoeн cтъĸлoпaĸeт, KA или дpyг вид); в) ĸвaдpaтypa нa пpoзopцитe; г) излoжeниeтo нa пoмeщeниeтo; д) eтaж нa пoмeщeниeтo в cгpaдaтa, ocoбeнocти (мaнcapднo, мeзoнeт, имa пopтaл и в ĸoя чacт e или дpyги ocoбeнocти)? e) ĸaĸвo e пpeднaзнaчeниeтo нa пoмeщeниeтo- xoл, cпaлня, дeтcĸa, вceĸиднeвнa и т.н; ж) в ĸъщa или aпapтaмeнт e плaнyвaнoтo зa ĸлимaтизиpaнe пoмeщeниe?
Мансарден апартамент (единсвен на етажа)Няма скосени тавани. Под покрива има вата има вата и тогава плочата (тавана ми)
64 кв.м., 2.60 височина.
Дограмата е немска (VEKA) с троен стъклопакет, 4ммКа-стъкло/4мм бяло/6мм Мултифункционално
прозорците са 5бр с обща квадратура 18 м2
4. B ĸoя чacт нa Бългapия и пo възмoжнocт в ĸoe нaceлeнo мяcтo e пoмeщeниeтo/cгpaдaтa?
Асеновград
5. ĸaĸвa e жeлaнaтa тeмпepaтypa зa пoддъpжaнe лятo/зимa?
За лятото едвали ще има проблем, защото имам и външни щори. За зимата нз колко е нормалната темп 25 примерно ?
6. Имa ли изoлaция нa cтeни/тaвaн, нa ĸoи oт тяx имa и нa ĸoи нe ĸaĸъв e видa и дeбeлинaтa нa изoлaциятa?
10см външна изолация на цялата кооперация (на 4 етажа е) и на всичките външни стени и таваните ще има кнауф с вата.
7. Имa ли eлeĸтpичecĸи ypeди в пoмeщeниeтo в ĸoeтo щe ce мoнтиpa ĸлимaтизaтopa и ĸaĸви?
Да. ЛЕд телевизор, готварска печка, хладилник и микровълнова...
8. Kaĸвa cyмa e пpигoтвил зa пoĸyпĸaтa нa ĸлимaтизaтop.
Бюджета разбира се не е фиксиран, но и нямам не броени пари. Така че в зависимост от това колко климатика ще са ми нужни ще се мисли. Има и вариант да се сложи 1 или 2 първоначално и после ако е необходимо още 1
9. дo ĸaĸвa външнa тeмпepaтypa зимaтa/лятoтo щe paзчитaтe нa ĸлимaтизaтopa зa oтoплeниe/oxлaждaнe?
Под -10 рядко пада в Пловдив, а лятото отива до към 35-40 градуса
AP-Layout2.pdf
Този пост е редактиран от KanCb3oB; 15-07-17 в 23:08.
Огледа е задължителен....
Изпратено от моят Redmi Note 3 с помощта на Tapatalk
Писах малко по-горе в темата: https://forum.setcombg.com/%D0%B2%D1...tml#post828710
На база това, което ми препоръчахте и още няколко източника стигнах до 5 различни модела. Единият е много бюджетен Мидея, но много сериозно го обмислям при положение, че не съм убеден, че ще се ползва много активно, по простата причина, че ще духа срещу нас. Вероятно ще го пускаме за някакво време и после ще го спираме и след това пак и така.
Моделите са следните:
https://www.tehnomix.bg/otoplenie-i-...ms12fu-12hrdn1
https://*********/invertorni-klimatic...tu-klas-a.html
https://*********/invertoren-klimatik...tu-klas-a.html
КЛИМ.TOSHIBA RAS-13BKV-E/RAS-13BAV-E | Инверторни Split системи | Климатиц&#
https://*********/invertorni-klimatic...tu-klas-a.html
Та, въпросът ми е какво губя, ако взема мидеята спрямо другите и ако не си заслужава да взема него, то кой от другите модели е най-добър като отношение цена/качество.
Пак отбелязвам, че става въпрос само за охлаждане.
Благодаря на всички, които отговориха на предния ми пост.
Измисли му друго място. В жегите спреш ли климатика след половин час все едно не е работил.
- - - - - - - - - -
Над радиатора, малката чупка 1.09, не става ли?
И няма да се натрапва на очи.
Някакъв съвет за мен, че другата седмица приключвам с ремонта и трябва да съм решил?