Тук има писано за модела, като се отсеят мненията за пазарните налози и търговските похвати има и стойностна информация. https://forum.setcombg.com/%D0%BA%D0...%B8%D1%8F.html
Аз се чудих между него и сузуми+ 22, но се спрях на него по препоръка на монтажниците. Може би съм сбъркал или пък не, но съм доволен от машината. При изминалата зима беше на температура 19 гр. вечерта, а през деня и когато сме си вкъщи на 21-24 гр. и колкото съм му задал от ДУ, толкова е и било в стаята, без да се съобразявам колко градуса е на вън. Има и много по-добри и икономични машини, но за бюджетно решение, мисля че е добре, защото при мен на края на ремонта доста изтъня.
Да добавя, външното е тихо, не съм го виждал в лед, нито чувал да стърже или каквото и да е, дори и в най-големите студове, но с уговорката, че е монтирано в тераса с южно изложение и не го вали, а когато грее слънце го напича. Вътрешното не пука, рядко се чува фреона, за мен е достатъчно тихо (работи на ауто постоянно, не се занимавам с дистанционното). Аз бих взел или дайкина или фуджика лфц, като лфц-то има по-добър дефрост до колкото съм чел, но нямам никакви преки наблюдения.
Mitsubishi Heavy Industries SRK / SRC 25 ZMP-S – Kupiklimatik
https://climahome.bg/invertoren-klim...6g-change.html
Кой от двата да е за спалнята ? След доста четене и писане тук на това се спрях .Както бях писал бюджета е до 1000лв.
Ставаше въпрос за 14 кв. западна санирана спалня .
Този пост е редактиран от asa77; 28-08-17 в 00:09.
До няколко дни трябва да климатизирам и спалнята , спрял съм се на fudjitsu 09luka и daikin F25STES . Фуджитсуто е ясно има доста изписано за него , но за дайкина не намирам нищо според фирмата е японски на 100v ще му слагат траф и т.н. Дайкина е с около 100 лв по-скъп но ако е хубав ще ги дам . Спалнята е 13кв изцяло южна , нова дограма , тухла ,среден ,непоследен етаж с изолация на пода и тавана . Помогнете ми на кой от двата да се спра .
И аз ще климатизирам спалнята като и съм се спрял на 09 лмца или лука. Дайкина за тези пари трябва да е к2у, ако е японски. Новите са на главозамайващи цени. Другия вариант е да е някой базов модел.
Нов с 3год гаранция , може наистина да е базов не знам , гледах ги по характеристики са с почти изравнени характеристики , но вече по запознатите да си кажат думата . Външно тяло 22кг малко рахитично ми се струва , но да не се изказвам неподготвен мисля да послушам по компетентните .
Избор между Daikin Ururo Sarara и Fujitsu NOCRIA X
Консултирах се с доверена фирма но все още се двоумя ...
Конкретните модели са:
- Daikin, FTXZ35N - URURU SARARA
- General-Fujitsu, ASHG12KXCA NOCRIA X
Ще се ползват най-вече за отопление на хол (28 м2) и коридор (11 м2) - 2.65 м височина на тавана.
Зградата е ново строителство (тухла) с добра изолация и съседи от горе и долу, изложеие северо-изток северо-запад, гр. София. Жената е зиморничева
Като гледам по цена, екстри, параметри/разход и произход (и двата произведени в Япония) са идентичн.
Доколкото разбрах NOCRIA'та има доста повече запас в режим отопление?
Този пост е редактиран от tnaydenov; 28-08-17 в 22:55.
Здравейте!
Отварям нова тема, защото при климатиците всичко е много конкретно, а и искам ви да дам максимално точни данни.
(да, ама не - заключиха ми я и пействам тук )
Новопостроена сграда, 8-ми етаж от 9, Пловдив, помещението е кухня-трапезария-хол в едно, външни стени изток и юг.
Външна изолация 10 см, PVC-дограма Етем, стъкла 4 сезона.
Квадратура 32м2, кубатура 85м3. Квадратутра на прозорците 16м2, 1 на изток, 2 на юг.
Ориентацията е, както е на схемата - надясно изток, надолу юг.
Мястото на климатика, според мене, е в югоизточния ъгъл, ориентиран срещу дължината на помещението (имат някакви претенции къде да са външните тела, засега не е ясно дали няма да са в балконите!!!)
Трегерът над прозорците е 34 см.
Чудя се дали да не е подов?
Не разбирам нищо, но четох някъде, че необх.мощност за охлаждане е 50W/m3, а за отопление - 70W/m3. Това в моя случай е 4,25kW=14000BTU, респ. 5,95kW=20000BTU.
Предполагам, трябва да се преизсчисли съобразно SCOP/SEER на конкретния модел?
Питал съм само на 1 място и ми предложиха за горен монтаж Fuji Electric RSG18LFCA и за подов RGG14LVCA (защо 18-ка или 14-ка за 1 и съща стая?). Мисля, че навсякъде ще ме убеждават в каквото продават, естествено, затова имам повече доверие тук на форумците.
Та така, моля за съвети:
- горен/долен (+/-)?
- мощност?
- работа на студ? (Пловдив не е само нажежен тиган, зимата си е доста студено)
- марка/модел?
- гледам тук някакви "хиперинвертори", за първи път чувам?
- за какво не се сещам?
Винаги съм живял на ТЕЦ и сега с тези климатици малко ме притеснява отоплението.
Очаквам ви с надежда, че ме тресе кандидат-новодомски зор
Този пост е редактиран от dat; 28-08-17 в 23:09.
Най-добре се доверете на хора които да направят оглед на помещението и да Ви дадат оптимални варианти за избор. Иначе, за това помещение, може да се предложат няколко модела....
Много подобни машини са, Дайкина има запас на отопление за вашето помещение бол, така че това не го гледайте.
Гледайте дизайна и дали ви трябва аспирация. Ако да, тогава се насочете към Дайкина.
Нокрията е правена в Китай не знам с какви части.
Дайкина майче е сглобяван в Япония, но с Китайски части. Това да не ви притеснява, но да сте наясно, какво купувате.
Не съм имал за цел да влияя на твоят или нечий друг избор. Просто исках да покажа, че цените на базовите японски климатици са съизмерими с подобните за европейския пазар. Качеството, комфорта и надеждността са друга бира. Голямата разлика в цените е при топ моделите /доколкото за Европа има такива/.