Първоначално публикувано от
nnnaaa Здравейте. Налага ми се да направя избор за климатик, но не се чувствам особено запознат с тази техника. Изчитайки част от темата разбрах, че има много тънкости, който няма как да ги чуеш от продавач консултантите в магазина (като например режими на размразяване и прочие) За което ще съм много благодарен за съвети от ваша страна.
1. За какъв вид помещение ще се ползва климатизатора – жилищно, двустаен апартамент.
2. За охлаждане и отопление.
3. Каква е: а) квадратурата – хол 25квм, спалня 15квм; б) вида на дограмата и стъклопакета – ПВЦРЕХАУ (Слагана е 2011 г., лично на мен ми изглежда тънка и не добре поставена. От много места усещам че вее, а когато е по силен вятъра направо свири. Но за нея след време ще мисля евентуални решения.)в) квадратура на прозорците – в хола 6,5квм., спалня – 3квм. г) изложението на помещението – и двете запад, югозапад; д) етаж на помещението в сградата - трети не последен, особености – външна северна стена на хола
4. В коя част на България и по възможност в кое населено място е помещението/сградата? – кв. Сарафово , гр. Бургас.
5. каква е желаната температура за поддържане лято – да не превишава 23/зима- около 20
6. Има ли изолация на стени/таван, на кои от тях има и на кои не какъв е вида и дебелината на изолацията? – има външна 10см
7. Има ли електрически уреди в помещението в което ще се монтира климатизатора и какви? В хола –хладилник, телевизор , печка/ спалня - телевизор
8. Каква сума е приготвил за покупката на климатизатор. Според съотношение цена/качество. Забелязах , че цената започва от около 1000лв и стигат до към 2000лв. Ако модел с цена близка до 2000лв(но не превишаваща) е достатъчно икономичен, че да успее да си избие парите за някоя др. година, съм склонен да го купя. Разбрах и за програма за енергийна ефективност , с която получаваш безвъзмездно 20 % от цената на климатика, но имало условие за самия модел. Ще съм благодарен ако някой даде малко повече инфо по въпроса.
9. до каква външна температура зимата -10, макс. -15 не съм чувал да са падали повече/лятото – 42,43 повече не ставало ще разчитате на климатизатора за отопление/охлаждане?
Допълнение в хола в момента има монтиран климатик марка Осака модел CH-12SLE. Въпросите ми общо взето са дали през зимата ще върши работа за хола, като се има на предвид, че стаята е с външна северна стена и с една идея по хладна от останалите помещения в апартамента. Или да се премести в спалнята където би бил по полезен, а за хола да се вземе нещо по добро и по икономично може би, защото в хола ще работи повече часове от този в спалнята.