На вече прекарани тръби за 16-ка може ли да се монтира 12-ка? И какви странични ефекти би могло да има от това?
На вече прекарани тръби за 16-ка може ли да се монтира 12-ка? И какви странични ефекти би могло да има от това?
Може, проблеми няма.
Изпратено от моят Redmi Note 3 с помощта на Tapatalk
Мерси, аз давам акъл за 30м2 да се вземе 12LT, но хората явно са си решили 16-ка Сузуми+
Добър ден, предстои ми закупуване на климатик който ще се ползва само за отопление, на спалня 14.8 кв.м. около 38 кубични метра, в панелно жилище с изложение стена с прозорци на юг и външна стена на запад. Изолация няма, дограмата е пвц, като желаната температура е 22 градуса. Като капацитет съм се насочил към 12-ка. Бюджетът е до 1300 лв с монтаж.
Насочи се към 9-ка или 7-ца. И ревизирай малко бюджета.
Да се отчета - в крайна сметка инсталирах 25 zs-s. Работи тихо, каквато и беше основната ми цел. При монтажа всичко мина добре, с изключение на сравнително късия тръбен път - около 1,5 м. Мисля, че някъде четох, че при MHI това няма да е проблем. Просто не исках да висят по фасадата тръби. Дано не съм се объркал. Малко снимки да поместя.
![]()
Дано! Завариха ли тръбният път или щуцерите останаха, необслужваеми в дупката? Доста колеги превъртат резбата на 6-цата.
... а кое налага "циментиране" на машината по този начин? Защо тръбния път не излиза от ляво?
Г-н Петков, не разбрахте въпроса на колегата Иво...В случая, машината така е монтирана, че нейното обслужване за бъдеще е мисия "мазохизъм"....Можеше тръбния път да бъде направен с отвор отзад и отляво, щуцерите да бъдат под вътрешното тяло, зад външното тяло тръбния път да бъде оформен като колело или квадрат и свързан с външното тяло. Така щеше да има дължина и машината да може да се обслужва в последствие, без нуждата от сваляне на тръбен път и цялата "цигания". Но явно капацитет на тези е толкова и така са решили за по лесно. Максимата "дупчи бате" важи в пълна сила...
На снимката ясно се вижда, но правилният начин, при положение че има възможност, е кабелно-тръбния сноп да излиза от ляво на вътрешното тяло, не на външното.
От тук на сетне , разчиташ на профилактика със "спрейче".
Изпратено от моят MI 5s с помощта на Tapatalk
Знаете ли как се казва това на нашия жаргон? "Усмивката на монтажника"
Изпратено от моят Galaxy S6 с помощта на Tapatalk
И аз предполагах, че ще изкарат трабата вляво на вътрешното тяло и затова там сложих контакта. Не знам що дупчиха отдясно. Останах с впечатление, че така работят всички монтажници в Свищов. Колкото и да чета, явно не съм чел достатъчно, че да настоявам за дупка „вляво” на вътрешното тяло.
- - - - - - - - - -
Изметна му се машината в края на процеса по дупченето. Аварията е поправена. Замазах си я.