Първоначално публикувано от
apamuc Здравейте на всички и адмириации за това, което правите тук. Ще бъда благодарен и ще се радвам да чуя мнения и по моя казус - избор 2018
1.
жилищно
2. За
охлаждане + отопление (около месец) преди да пуснат ТЕЦ-а
3. Kaĸвa e:
· ĸвaдpaтypaтa и ĸyбaтypaтa нa пoмeщeниeтo:
35 m2, 87 m3
· вид нa дoгpaмaтa и cтъĸлoпaĸeтa:
ΠBЦ стъклопакет 32мм, 4-сезона
· ĸвaдpaтypa нa пpoзopцитe:
8 m2
· изложение нa пoмeщeниeтo:
север-запад
· етаж нa пoмeщeниeтo в cгpaдaтa:
4ти предпоследен
· ĸaĸвo e пpeднaзнaчeниeтo нa пoмeщeниeтo-
всекидневна с кухня
· апартамент
4. B ĸoя част на България (населено място) е помещението (сградата)? -
Русе
5. Кaĸвa e жeлaнaтa тeмпepaтypa зa пoддъpжaнe лятo/зимa? -
20
6. Имa ли изoлaция нa cтeни/тaвaн, нa ĸoи oт тяx имa и ĸaĸъв e видa и дeбeлинaтa нa изoлaциятa? -
таван каменна вата 5 см, стена вътрешна изолация стиропор 3 см
7. Имa ли eлeĸтpичecĸи ypeди в пoмeщeниeтo в ĸoeтo щe ce мoнтиpa ĸлимaтизaтopa и ĸaĸви? -
фурна, готварски плот, хладилник
8. Kaĸъв е бюджета за покупка на ĸлимaтизaтopа (включва ли монтаж -
не)?
максимум около 2000 +-
Тръбите и кабелите за климатика са заработени по време на ремонта. Когато ги поставяха ме питаха дали искам 12 или 18-ка и аз казах 18. За което в момента се колебая.
Едната от тръбите е 12.7мм доколкото мога да я премеря омотана в пакета от найлони и тикса. Не знам дали може да се направи преход към по-малка тръба (предполагам може).
На кантар съм между 12/18 с цел икономия на ел енергия. Също нещо което смятам за важно е че мисля да ползвам кредитите по програмата за енергийна ефективност и
енергийният клас на климатика трябва да попада в границите им SCOP >4, SEER >5.6 (ако не се лъжа такива бяха)
Помещението е свързано с коридор, към който не затваряме вратата. Като го купихме имаше раздрънкана OSAKA 12-ка, която беше включена на таймер и една седмица ни изненадваше
и се чудехме защо е хладно, като идвахме да сваляме тапети и дребни неща преди съществените ремонти.
Като цяло доста неща изчетох из форумите (най-много тук) и съм се спрял на няколко марки и модела:
Gree: U-Crown 12/18 цената е близка 12-ката ми се струва по-икономична,
Gree: Amber Nordic - нов модел този месец се очаквало да се появи
Fuji/Fujitsu: ASHG12KGTA, ASHG14KGTA, ASHG14LUCA/AOHG14LUC
Daikin: Bluevolution R32 FTXM/RXM-35M - много се колебая за марката уж най-добрите, уж не ставали, кой е нисък клас, кой висок .. стана ми пълна мъгла
Ето и скица на помещението: