Първоначално публикувано от
Milen1 Здравейте!
Накратко-монтираха ми климатик, осраха монтажа, сега търся съвет какво да правя.
Надълго: Купих климатик заедно с монтажа му от Вимакс Клима. Предварително се поинтересувах монтажа дали го правят с вакуумиране на климатика. Добре. Дойдоха хората, закрепиха телата, всичко точно - стана така както го исках. Дойде ред на пускането и аз се залепих за човека да го гледам какво прави. Свърза някаква помпичка и я включи. В началото от нея излезе малко нещо като пара/пушек. Направи ми впечатление, че работи много тихо тази помпа (имам спомен в офиса като сменяха един климатик какъв шум вдигаше помпата им), но си рекох - добре, модерна техника ползват, тиха
. Остави я да работи 2-3 минути и я спря. Разви кран отстрани на климатика и се чу пълненето с фреон. Ok. ОБАЧЕ, когато сваляше маркуча на помпата, го остави да изпусне газ навън (чуваше се свистене), за около 2-3 секунди и тогава го свали. ЗАЩО, the fuck!?!
Не получих обяснение.
Сега моите разсъждения:
- Това с помпата е било само за театър, за да могат да кажат после, да вакуумирахме го
или
- Все пак е направил нещо с помпата, защото видях, че излиза пара от нея, но помпата им е куца и не може да направи необходимия вакуум и за това после изпусна и газ, за да го обезвъздуши напълно
или
- Бързаха и не му се чакаше необходимото време за пълно вакуумиране
Сега имам съмнения, че климатика не работи с пълната си ефективност. Защо аз да дам една сума пари за климатик с еди си каква ефективност, а сега да не го ползвам с тази ефективност, заради некадърен монтаж
И колко ли време ще работи така... Чудя се какво да правя. Не ми се занимава с фирмата - не знам още как ще ме метнат. Дали да търся други, които да го вакуумират както трябва и заредят нов фреон? Не знам обаче с какво качество ще е фреона и дали няма да е по-зле от това, което е в момента. Не ми е ясно и какво става с маслото при такава смяна. На колата като презареждам климатика, добавят по съвсем малко масло, защото "при изтеглянето само малка част от маслото се губела". И тук ли е така? Ама точно колко малко е това малко?
Ще съм благодарен на съвети от по-компетентни от мен хора