или ако е бил тарикат и сам си е правил игреците
или ако е бил тарикат и сам си е правил игреците
Живея в Русе. Преди близо година един "специалист" Любен Наумов Петков идва да ми монтира у дома климатик. Защо за жалост не бях открил преди това този полезен и информативен форум. Човека монтира системата без да я вакуумира (за което в последствие разбрах). Едно на ръка, че направи елипсовидна дупка в стената, защото при първоначалния си опит да пробие, нацели на носеща колона. Ако някой изяви желание мога да направя и покажа снимка тук. Външното и вътрешното тяло са монтирани според необходимите изисквания. Медните тръби бяха свързани с горелка, която успя да причини леки щети върхи килима. Все пак не бях извикал хамали, а монтьори на климатични системи.
В последствие попаднах на форума и четох, видях, че това е важна процедура при монтажа и от любопитство, и от позицията си на клиент се обадих да го попитам дали е правил вакуум на системата. Човекът типично по селски ми повиши обиден тон, че виждате ли се съмнявам в "качествата" му на специалист, че в периода, в който ми е монтирал Midea-та дъжд не е валяло и само ми я продухал системата, което било напълно достатъчно. Почувствах се все едно, че съм му изял десерта, но след няма и 18 дена ще идва същия "професионалист" да прави годишна профилактика и няма да си получи парите за нея ако не извърши необходимите процедури (замерване на налягане, външна и вътрешна температура и т.н.). Ако се заинати възнамерявам да се оплача в КЗП. Ако човекът чете тоя раздел, нека от сега се подготви да си свърши перфектно работата.
От толкова много фирми, които правят вакуум на системата да нацеля баш такива, които не го практикуват и не би ли била добра идея да се направи някаква тема - черен списък на монтажни фирми с лошо отношение към клиента си и некачествен монтаж.
П.С. Същия специалист е ходил скоро във вуйчо ми, на който също е монтирал сингъл-сплит система и профилактиката му е продължила три минути, като не зная дали практически е възможно да извърши процедурите за толкова кратко време.
krassyo ето линк към темата за черния списък на фирми: http://forum.setcom.bg/index.php/board,63.0.html
Напиши името на фирмата да се знае коя е.Аз също съм от Русе и на мен не ми вакуумираха климатика.Става въпрос за Техноклима.
Ако имате проблеми зимата се обадете,ще помогна колкото мога,макар че не се занимавам с домашни климатици,но имам цялата необходима техника за вакуумиране и пълнене.
Aко стане нещо ще те имам в предвид,но дано да не става де.
Ето, че пуснах и тема с черна книга на монтиращи екипи: http://forum.setcom.bg/index.php/topic,37223.0.htmlПървоначално публикувано от KING-T
Публикувал съм и снимки.
То аз хубаво си предлагам услугите,ама ако стане нещо температурата ще бъде 0 до -5 градуса и не знам тогава като се вакуумира къв ще ефекта,щото колите си ги вкарвам в сервиза до печката на 25 градуса и си ги прая без проблем...ама домашния климатик как се топли не знам ...колегите дето са пълнили зимата да кажат как става номера...може и на лично.Първоначално публикувано от KING-T
Реално погледнато, е по-добре да се вакуумира в студено време. Причинате е че влагосъдържанието е много по-ниска при 0 гр от колкото при 20 примерно, при еднаква влажност. Единствено трябва да оставим повече време системата под вакуум, и да изпомпим влагата.
"Нормалният" начин на работа по климатика наистина е,че трябва да се вакуумира.
Обаче-много монтажни фирми вакуумират с компресор от хладилник!!!!!!!Иначе,тук където са са моите хора-няма компромис!Всичко е от-до!!!Ама получаватдобра заплата,уважение-абе с една дума THE BEST!
Нещо не съм съгласен с теб!Първоначално публикувано от VeleV.Klima
И аз съм правил проби на селяците тук-нямя такова нещо!
п.с. Този начин с канали/кабелни/все още ли актуален в България!
Ами незнам дали са актуални но ние така сме решили да работим и дори подмазваме дупката с уплатнител за фуги надявам се че хората ще го оценят. Преди ползвахме пяна и като ходим на профилактика гледам че доста от хората дори не са я изрязали кадето се е надула.
Първоначално публикувано от dindo
Що пък, у наше село каналите още са "на мода"
Каква е цената на този монтаж?Първоначално публикувано от nebelservice
Абе какво да ти кажа: справедлива .... и клиента е удолветворен, като се има предвид че е голям немски концерн, и монтажния екип взе трицифрена сума хонорар, и никой не работи на загуба.
От този монтаж не може да се съди за цените на монтажа на климатици: това което не се вижда е че тръбния път е 8 метра, имаме пробиване на етажна плоча, това е един от деветте климатика които са монтирани в офиса и т.н.
Освен това някой неща придобиват стойност едва когато вече са приключени.