Това е близо 1100 лева
https://www.youtube.com/watch?v=AKfWJ4nbudU
Я виж ти, какви били батериите на ДУ, на МЕ-то.
Сигурно затова карат вече 4-та година. [emoji16]
Според мен това силно зависи от региона и не само от температурата, а и от влажността на въздуха. Много важно е и изложението на помещенията. Ако погледнеш от днес консумациите които е показал Генади ще видиш по 2-3квч всеки ден с всяка от трите му машини. Аз имам само един климатик, но в София е по-хладно и предполагам с по-малка влажност. Разположението ми е такова, че директно огряване от слънцето има само до към 14часа. Тази седмица почти не съм пускал климатика. А за миналата седмица когато се налагаше разхода ми е колко за един ден на една от неговите машини. Зимата обаче нещата ще се обърнат.
Така аз си обяснявам, защо едни могат да охлаждат цял апартамент с един климатик, а други не.
![]()
При мен в хола слънцето пече почти цял ден, а и съм на последен етаж.
Honor Play с помощта на Tapatalk
Сигурен съм, че може да се охлажда с един климатик, примерно при твоите или подобни условия. Въпросът е, че ще е за сметка на комфорта, а в някои случаи и на сметките. Примерно в Пловдив в дву- или тристаен непреходен апартамент или ще е топло в най-далечната стая, или ще стоиш с пуловер в стаята с климатика. А моите машини си работят на тих режим, на р-м Охлаждане или Изсушаване, а Тошибата е и ограничена до 50%. Ако работи само едната ще стане доста неприятен ветрилник.
Истината е, че разходът зависи най-малко от машината. При нас в блока има климатици само на последния етаж (и то на всички жилища), който макар и да не е реално последен, си се нагрява доволно от слънцето. Тези на първия от моята страна слънце не виждат от дърветата и околните сгради и още ходят с жилетки.
Въпреки това аз успявам да охладя две доволно големи стаи с един доволно смотан климатик, защото съм в Сф, пече до към 2 пряко и има прилична изолация. Не е чак толкова за сметка на комфорта.
Аз съм от хората който държат на комфорта.
С един климатик охлаждам целия апартамент. Дори и отоплявам.
Вярно е , че за да топли и да не духа като хала трябва да работи нон стоп.
При охлаждане обаче се пуска към 17-18 :00 и се спира около 23:00.
Това през седмицата . Събота и Неделя си работи през деня.
Нямам проблем с хладилник в едната стая и парник в другата.
При мен тайната е в добрата изолация и не позволяването на стените да се стоплят/ изтудят повече от комфортната за мен температура (22-24 градуса)
Ето показания от работата преди малко ( сега вече го спрях)
Температурата е 23 градуса вътре ( в 2 те спални е около 23.2-23.5) До сутринта около 8 температурата вътре се повишава до около 24 градуса.
Ето показания и за месеца. Само да уточня , че при пускане към 17:00 за около 15-30 мин климатика си духа после сваля вента на ниска степен някъде около 1-2 но с по- висока консумация.
![]()
При мен цялото жилище се охлажда равномерно с 1 климатик, работещ на тих режим с минимална консумация и това става само чрез естествена конвекция.
Може да се познае, че климатика работи само по светещите индикатори и лекия полъх,
(като изключим телевизорите) най-шумният уред у дома е захранването на компютъра.
В момента при външна 34°~35°(на сянка), зададени са 24°+тих режим, консумацията е ~ 215 вата, във всички стаи е приблизително 25°
В кухнята , където обичайно е най-топло е 24,8
Пълна тишина и никакво веене с минимална консумация, и това постигнато само чрез естествена конвекция... по-голям комфорт от този не виждам как може да бъде постигнат. Дори и да искам, няма къде да сложа 2-ри климатик, защото и двата ще почнат да плющят он-офи, или вътре ще стане прекалено студено.
Този пост е редактиран от Jack Krauser; 21-06-19 в 14:17.
Така е, когато живееш в боксониера. Но повечето от нас сме в жилища с повече стаи, където за равномерното охлаждане с една единствена машина би била необходима изкустмена (принудителна) конвекция (няколко вентилатора). Правили сме го в гладните години, при това доста успешно.
По-скоро климатиците ти не стават - само харчат ток, а не могат да охлаждат.Чувал съм, че това е един от симптомите за износен компресор, а може и фреонът им да е излетял, ако са били монтирани от някой пишман-майстор с две леви ръце...
![]()
Драги, и трите ми машини от подписа, самостоятелно могат да охлаждат целия етаж. Но не съм мазохист, нито искам да се правя на кьорав и да пиша глупости като теб, комбинирани със снимки на китайски дисплеи. И трите си работят синхронно.
Този пост е редактиран от Jack Krauser; 22-06-19 в 12:13.
Би ли ни разяснил, как точно гълта ток машина без фреон, та да се посмеем малко?![]()
Додо, на твое място не бих се разхождал около климатиците ти със запалена цигара.Откъде си сигурен, дали не изпускат отнякъде? Нали знаеш, че и старият фреон е смес от 50% запалима смес?
------------
Една японска цепеница способна да климатизира цялото жилище.