Липсата на реална зима ще доведе до появата на нови митове и легенди при климките.
Сметката ти може да е проста, но не излиза. Ако живееш в подземна землянка може да смяташ "на квадрат", иначе в нормални жилища необходимата топлинна мощност се изчислява според обема (на кубик)
По твоята "сметка"
1лев : 0,20 ~ 5 киловата на месец
(5000 вата : 30 дни) : 24 часа = 7 вата на квадрат/ за час каквото и да значи това...
На 16 квадрата площ ти се падат 112 вата...
Няма защо да носиш вода от 9 кладенеца, ясно е каква в стандартната височина.
Ако при тези условия отопляваш 16м2 с 30лв., ревизираш топлозагубите.
П.С. Или сменяш Панасоника
По един простичък енергиен калкулатор сметката излиза.
Трябва да вкарам около 600 kWh за един месец, за да отоплявам стая 16 кв.м. става дума за тухлена къща без изолация.
Климатика гълта око 200 kWh, спрямо духалката ми реализира икономия от 400 kWh
Ако съм в апартамент в жилищна сграда (добре саниран) ще са необходими 369 kWh,
Климатик, който осигурява тези 369 kWh със среден КОП 3, ще изразходи около 123 kWh или описаните 24 лева от Касап.
BTW, докато писах едно ME ми се размрази над главата, а дори няма условия да замръзне, вънка е 2 градуса и 80 процента влага, дали не вали сняг
Незнам как е при вас , но при мен явно се дигнаха топлозагубите и моя почна да работи около 400-600 вата.
Вечерта се върти около 500-600 вата , а през деня около 300-400 вата
При мен Дайкин 28ца японска е под 300 цял ден , обаче 22ка Хитачи под 340 не съм го виждал... странна раота
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ми уж зима, слънцегреене - йок ... (към Рафата, че докато напиша се появиха постове ).
35RPD движи около 320 вата
25RPD движи около 360 вата.