Тия коефициенти съм ги ползвал при пресмятане на топлозагуби. И в университета сме смятали доста топлообмен и загуби, тъй като специалността ми е свързана до немалка степен с това. Най-големите загуби са от прозорците и тавана. Топлоизолацията на стените е голям шантаж. Не че не помага, но реално печелиш 20-тина процента по-малко загуби, при тухлен зид 20-30см, с тухли единички. Коеф. на топлопроводност, дори на стъкло 4 сезона е двойно по-висок от обикновен тухлен зид. Имаше еден хубав немски документален филм за масово преувеличаване на ефекта от ТИ на стените. Отделно, доказаха как уж "дишащите" мазилки и стиропори, реално не "дишат", а задържат влага между ТИ и стената, като реално тя е мокра. Губи се и акумулиращия ефект на тухлите от слънчевите лъчи. Изпаднах в много подробности. Да си дойдем на думата, при мен загубите с 8см. EPS, с плътност 15-18кг/м3 външна изолация, са с около 20% по-ниски, на -15гр. Тъпа е и идеята за многокамерен профил на дограмата. Реалната площ, която заема в цялата сметка, е много незначителна, за да има някаква реална и осезаема разлика. Много неща са създадени, с цел печалба и много хора се подлъгват лесно.
Накратко казано (късно), при тухлена сграда, наблегнете най-вече на изолация на таван и хубав стъклопакет. Ватата май е най-подходящия изолационен материал, защото наистина "диша".