Най-сетне след като писах общо писмо и на вносителя и на дистрибутора ми пратиха някаква извадка от сервизна документация от което е видно че има такива варианти с различна перка, но пък доколкото виждам в двата варианта е и с различен двигател макар че перката и в двата варианта е обозначена с "C1".
Общо взето нормалната реакция в такива случаи - да се опитат да те направят дребен и незначителен и най-важното нищо не разбиращ.
Увериха ме че е поръчана перката която аз искам и си я чакам , но щели да дойдат на монтажа два екипа и на дистрибутора и на вносителя - за какво ще идват идея си нямам - било за мое успокоение. Аз не търся диагностика, изразих съмнение че използваната част не е каквато трябва и резултата е че имам два различни климатика един до друг.
При положение че при затворен прозорец чувам кога се пуска и спира "ремонтираното" тяло , за разлика от другото което е на 30-тина см от него нямам нужда от някакви техника за замерване на звук. Още повече че съм на оживена улица и всичко утихва едва към 22-23 часа. Тогава ли ще идват да ми мерят и просто ще замерят фоновия шум през деня. Изобщо чакам да се обадят кога е пристигнала да я сменят и да си изхвърля гаранционната карта след това. Уж по този параграф ги търсех и ми бяха препоръчани, а като се наложи гаранция само се нервираме.
В гаранционната карта смело се мъдри : "...Констатирани в гаранционния период дефекти се отстраняват в рамките на 10 дни от датата на приемане на рекламацията. ..."
Аз съм се обадил за проблема 3-6 март (празници) , констатация на 8-ми и смяна на перката на 29-ти като се е наложило ваденето на перка от друг климатик (по техните думи). Мисля че всеки може да смята че това са си едни 21 календарни дена. Няколко дена по-късно (1-ви април) пиша че вече имам два различни климатика и се притеснявам лятото какво ще им е на съседите по цяла нощ като се пуска и спира тоя шум баш в зоната на спалните. А защо се притеснявам - ами те си го връщат със силна музика през деня и никога няма да съм наясно не са спали добре защото аз съм искал по-хладничко, децата ли са тропали или просто им е било кеф днес да издуят музиката.
Резултатът е още 20-тина дена чакаме и не се знае до кога.
В случая дистрибутора е вероятно да няма никаква вина за случващото се и да е просто буфера между вносителя и клиента. Как може човек да ги знае обаче тези неща и в края на краищата какво се променя за клиента? Не знам причината извън България ли е или си е чисто нашенска ама аз нерви повече не смятам да троша.
Аз също съм работил сервизиране на "маркова" техника и ми е много непонятно да нямаш предвидени части за гаранционно обслужване, а да гарантираш такива срокове за отстраняване на проблеми - това си е типично нашенска черта и ще го има докато не почне потребителя да води дела за такива работи. Да видим тогава дали няма да е друго положението.
Ето и извадките :