Прежали, щом отиваш нагоре в бюджета, няма да сгрешиш с машината.
Прежали, щом отиваш нагоре в бюджета, няма да сгрешиш с машината.
Е това е най-правилното решение.Първоначално публикувано от vicdj
Благодаря много за насоките. В понеделник мисля да поръчам 13SKVP2.
Отлично решение. Това е най-балансирания и мощен климатик в класа си!Първоначално публикувано от vicdj
Днес минах из центъра и видях в един магазин Fuji 9LDC. Казаха ми, че може би ще докарат 12LDC на цена около 1650 - 1700 лв с монтажа. Но е с доста по-нисък COP и по-висок минимум. В тоя ред на мисли 13SKVP2 е в пъти по-добър, но струва ли си да се замислям за Fuji-то предвид разликата от 700 - 750 лв. И той е с плазмен филтър. Вече съм прежалил парите за Тошибата, но все пак ... Дано не ставам досаден.
Ако могат да ти го докарат го взимай, вече го няма никъде. работи много добре с почти нулеви проблеми.
Тошибата е по-добра, но не и в пъти. Копа на Фуджито е 3,9, но при 4.8 номинал, а на Тошибата е 4,4, но при 4.2 номинал.Първоначално публикувано от vicdj
А относно по-ниският минимум има две мнения :rolleyes: И двете са с 750 вата компресор. Ако имаш парите вземай SKVP2, но Фуджито също не е лошо за парите си.
Забравих да спомена, че климатика и дограмата ще ги вземам с кредит енергийна ефективност, но ще се мъча да ги върна за максимално кратък срок, така че разликата между двата климатика ще бъде разпределена поне за няколко месеца. Но аз имам 9LD и със старата дограма, която духаше отвсякъде и без никаква изолация, последен етаж, при минусивите температури се справяше, въпреки че работеше на максимума на възможностите при големите студове. Сега, със сменена дограма и изолация на тавана предполагам, че ще 12LD няма да има никакъв проблем, а 9LD ще трябва да топли около 11 кв. Но и Тошибата ме грабна. Ако няма 12LD което е много вероятно, ясно какво ще е. Още веднъж, благодаря!
Някои ползва ли DAIKIN AN28LESK ? Не намерих нищо писано за него ( дали работи при -20 ) .
Базов модел на марката за японския пазар. Ще работи, ако е оразмерен правилно.
Модел: 2010~2011/R410A/100V
Параметри на климатизатора при 35°C външна температура (27° в помещението):
Охлаждаща мощност: 2.8 kW (0.9 ~ 3.4), 9600 BTU (3070 ~ 11604)
Консумирана електроенергия: 620 W (250 ~ 880)
COP: 4.51 (коефициент на трансформация – енергийна ефективност)
Параметри на климатизатора при 7°С външна температура (20° в помещението):
Отоплителна мощност: 3.2 kW (0.9 ~ 5,2), 10240 BTU (3070 ~ 17748)
Консумирана електроенергия: 565 W (190 ~ 1300)
COP: 5.66 (коефициент на трансформация – енергийна ефективност)
APF: 5.8 (коефициент на енергийна ефективност, за всички режими)
За 28 кв при 2,6 височина . Лошо ли е това , че е на 100V
Няма да стига мощност за тази квадратура, малък е.
Изобщо не е лошо, че е на 100V, даже обратното. Но за тази квадратура го забрави. Ако търсиш машина пак за японския пазар от по базовите модели, ти трябва машина с такива параметри:
Параметри на климатизатора при 35°C външна температура (27° в помещението):
Охлаждаща мощност: 4.0 (0.7 ~ 4.6) kW, 13652 BTU (2389 ~ 15700)
Консумирана електроенергия: 1225 (120 ~ 1430) W
COP: 3.27 (коефициент на трансформация – енергийна ефективност)
Параметри на климатизатора при 7°С външна температура (20° в помещението):
Отоплителна мощност: 5.0 (0.7 ~ 7.5) kW, 17060 BTU (2389 ~ 25598)
Консумирана електроенергия: 1240 (120 ~ 2395) W
COP: 4.03 (коефициент на трансформация – енергийна ефективност)
Параметри на климатизатора при 2°С външна температура (20° в помещението):
Отоплителна мощност: 5.4 kW, 18430 BTU
Консумирана електроенергия: 2120 W
APF: 4.4 (коефициент на енергийна ефективност, за всички режими)
Много се извинявам, че ще питам пак, но днес като ходих да поръчвам Тошибата - 13 SKVP2-E излезе още едно предложение което ме раздвои отново, така че моля за помощ. За същите пари (10 лв по-малко, ако трябва да съм точен) ми предлагат Нокрия 14LB. Доколкото знам и това е доказана и хубава машина. Сега не знам какво да избера, и при двете ще имам достатъчно запас от мощност, но кой ще е по-икономичен, като се има предвид че помещението е под 17 кв.м., но мисля да топля и коридора - около 8 кв.м. Някъде в този форум прочетох, че COP-а на Нокрията ако работи на минимална мощност е около 10.
След като ще правиш саниране, то и Тошибата идва мощна за тези 17кв., какво остава за Нокрията. Не е за тази квадратура, няма да ти е комфортно.Първоначално публикувано от vicdj